ЧЕЗ откри мащабна кражба на ток в столичен квартал

Тя била консумирана за захранване на биткойни
31 юли 2020 12:00, Петя Славова
31
ЧЕЗ откри мащабна кражба на ток в столичен квартал
Снимка: БГНЕС

ЧЕЗ Разпределение България разкри мащабна кражба на електроенергия в столичния квартал "Христо Смирненски". Незаконният потребител е консумирал електроенергия в размер над 20 000 лв. месечно, като електроенергията е използвана за захранване на биткойн копачки, предава БТА.

В процеса на разкриване на злоупотребата е установено незаконно трифазно присъединение, което е било денонощно натоварено. Откраднатото количество е равностойно на консумацията на минимум 100 домакинства месечно.

"Дружеството увеличи броя на проверките на стопански потребители  – ресторанти, заведения, хотели и производствени обекти, където отчитаме ръст на кражбите. В последно време в най-мащабния крадец на ток се превръща т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойнмайнинг.

За да се извършва тази дейностса нужни мощни системи - биткойнмайнинг ферми, които консумират огромни количества електроенергия. Най-големият разход е именно токът. Затова тези клиенти - потребители се ориентират към „безплатното“ му използване. Все по-често обаче разкриваме тези случаи чрез балансовите електромери и засичането на подадената и заплатена по райони електроенергия", каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България.

За ефективната борба с кражбите, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение са снабдени със специални уреди – рефлектометри, които дават информация за незаконни връзки дори под земята. Тази година дружеството увеличи двойно проверките за кражби на електроенергия, като усилията на екипите дават резултат.

ЧЕЗ Разпределение изказва благодарност към екипите от СДВР и 01 РУ за своевременната реакция при разкритието на вчерашния случай. „Подходът, последователността и професионализма в действията на служителите от МВР бяха решаващи за разкритието на тази изключително голяма злоупотреба с електроенергия“, допълни Филип Йорданов.


31
Още от НОТИФИКАЦИИ
Заловиха над половин кг злато на Капитан Андреево
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Дивака преди 1 седмица
Само фотоапаратите му са за десетки хиляди лева.В ЧЕЗ смърди!После вижте и Цецо Ралчев,а да завършим и с Виктор Станчев!Трябва да се проверят всички протежета на Стефан Апостолов!А Румяна,ах Румяна,там ич няма корупция!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде са конфискуваните от държавата биткойни за няколко милиарда?
28
0
 
2
 
! Отговори
Дивака преди 1 седмица
Що не проверите г-н Филип Йорданов,какви официални доходи има и какви дестинации покорява?До
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно е факултета.
26
0
 
2
 
! Отговори
КражбаКистан преди 1 седмица
ЬпсурДистанския примиер БМБ Тиквун/Винету
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Където пипнеш и мирише на ***. Бедния и алчен българин копае биткойн, тези ни чули ни видели, чак сега нещо се усетили... държавата на заспалите овце
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди10 X| тока беше по 1 стотинка киловата,смятайте колко пъти е вдигнат и колко ни крадат.Най хубавата кражба беше 5 лв.на електромер на месец.
23
0
 
3
 
! Отговори
Таз държава... преди 1 седмица
Кражбакистан е новото име на България преди беше Ъпсурдистан
22
0
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 седмица
А откраднатия ток ще бъде заплатен, от всички абонати, защо го спестявате това продажници? Еничари скапани
21
0
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 1 седмица
За какво плащаме пренос на електоенергия ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега намерените копачки да се продадат и загубата на ток да се намали с получените пари, щото иначе излиза че ЧЕЗ крадат пък копачките. Крадеца вика дръжте крадеца. Възможно е дори да излязат на печалба ако са ги открили бързо.
19
0
 
1
 
! Отговори
А+++ преди 1 седмица
В нас се краде ток навсякъде и особенно в СЗБългария и всички си полузатварят очите ... А ние ще плащаме ...ще започна и аз да ...
18
0
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 1 седмица
Ае стига бе! Тва кражба ли му викат ве, братиньо!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Електронни,за да надписват от разстоя-
ние.Ако тиквин е √ 1 там,то е ясно защо
бяга по полето и недава оставка.Ако е
вярно,следващият след Гешев,ще има
яко работа.
Имам ток за -3 лв,а плашам -7.
И как ,като увеличават тока,сметката
ще е по малка.
-Алисааа,много си назад с мат'рялааа.
16
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Де да знам тия колко биткойна са изкопали ама бая печалба са изкопали от ЧЕЗ ..естествено тия пари са написани на нашите сметки и сме ги платили вече!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ау, направо ще се разплача за ЧЕЗ. Всеки месец ме дерат с минимум по 100лв за един хладилник, една печка раховец и един бойлер, електромерът има повече електроника от самолет, няма как да ги хванеш как надписват дори и да го дадеш за проверка. Да не говорим, че при всеки вятър или дъжд нямаме ток. Да ги крадат докато не фалират. Защото те са най-големите крадци!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един бизнесмен краде, колкото 1000 римляни.

Двама бизнесмена крадат, колкото 2000.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време наркооранжерийте ги ловяха по сметката за тока, сега ще ловят копачки...ама и те хитри,цоцат директно от трафа.Поне да изчисляваха нещо полезно за човечеството - нови лекарства,нови материали,различни симулации, има стотици сложни проблеми за чието разрешаване е необходима гигантска изчислителна мощ...а те си смятат хешове...нека направим компютър който да брои до безкрай...
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бизнесът краде ток. Тарикатите хотелиери и ресторантьори не си плащат тока.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ах тази нова цифрова валута,колко е готина и колко е зелена, направо бъдещето е там...нищо,че утре някой ще изкара един квантум компютър и ще потроши цялата криптография зад крипто валутите...ама това е бъдещето, а после въглищата били проблем и замърсявали. Да, замърсяват,но поне се топлиш с тях, докато копачките смятат безсмислици от рода на кой няколко МБ стринг като го хешбеш и хеша го хешнеш още 100 пъти, ще получиш хеш само от нули....no sense!