Германия иска: Пари от Брюксел само при върховенство на закона

При нарушения да следва временно спиране на евросредствата
47
Германия иска: Пари от Брюксел само при върховенство на закона
Снимка: Pixabay

Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, предлага схема, при която достъпът на страните членки до фондовете на общността, включително финансиране в размер на 750 милиарда евро за икономическо възстановяване от кризата с коронавируса, да бъде обвързан със спазването на върховенството на закона, показва документ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Предложението е основа за преговори между 27-те страни членки и Европейския парламент. През юли държавите от ЕС се споразумяха за подобен механизъм, но точните подробности още не са определени.

Евродепутатите настояват за по-строги условия, а Полша и Унгария, които отдавна имат спорове с Брюксел заради обвинения, че подкопават демократичните стандарти, заплашват да наложат вето на всякакви решения, които биха поставили в опасност достъпа им до фондовете на ЕС.

Предложението предвижда наказанията за нарушения на върховенството на закона да включват временно спиране на финансирането от ЕС, а решенията за това да бъдат вземани с гласуване с мнозинство от държавите членки по препоръка на Европейската комисия.

Тези, които искат по-твърд механизъм, обаче настояват да е необходимо мнозинството от държавите членки да блокират препоръчано от комисията наказание, а не мнозинството да трябва да го одобрят.

При тази система би било по-трудно за Полша, Унгария или някой друг нарушител да избегне наказание, отколкото при плана, предлаган от Германия, при който е необходимо мнозинството от държавите членки да гласуват в подкрепа на дадена санкция, за да може тя да бъде наложена.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че Унгария и Полша ще създадат съвместен институт, който да оценява състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС, за да противодействат на атаките на Брюксел.
"Целта на този институт за сравнително право ще бъде да не бъдем правени на глупаци" заради твърдения за нарушения на върховенството на закона, заяви той след среща с полския външен министър Збигнев Рау в Будапеща.

По думите му докладът на ЕС за върховенството на закона, който скоро ще бъде обсъден в Брюксел, се очаква да бъде политическо изявление, а не добре обоснована оценка.

Сиярто каза, че му е "омръзнало някои западноевропейски политици да ни използват като боксова круша".

Според него институтът ще изследва как се спазва върховенството на закона в целия ЕС, за да се избегне прилагането на "двойни стандарти" към Унгария и Полша.

Рау заяви, че институтът ще насърчава дебатите и прозрачността в ЕС. "Правните дебати не могат да бъдат заменени с политически", каза той.


47
Още по темата: Германияфондовепари
Още от ЕС
Като външна граница на ЕС - България с важна роля за мигрантите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
46 ти върховенство на закона е например ако някой си загради държавен път и част от морето и пусне мутрите си да се подиграват с националното знаме да бъде задържан на същия ден и съден заедно с мутрите си, а не великия вожд да излезе и да каже че хората били провокатори само един абсолютен тъnан може да се изрази така и това е пример за тотална липса на върховенство на закон
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е туй 'върховенство на закона" ? Кой закон? Кой го е писал? Гласуван ли е от народите на ЕС или само от шепа ново-комунисти са си го измислили????
Нас, държавите преминалите през прекрсания комунизъм, трудно могат да преметнат със сладки приказки. Ама гледам и девствените западняци се усещат.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германци, дръжте си мръсните пари! Ние пък ще си държим на нашите християнски ценности.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
" ....наказанията за нарушения на върховенството на закона да включват временно спиране на финансирането от ЕС "

ЕС искат да изгонят Унгария, Полша и Чехия. Извиват им ръцете за това, че не изпълняват решенията на ЕС по въпроса за приемане на мигранти.
Това ще е началото на разпада на ЕС.
43
0
 
14
 
! Отговори
Устафка преди 3 седмици
Затова е бързият кредит от 5млрд., защото от догодина евраци може и да няма.
42
1
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Меркел какво ще каже за гигантскага корупция със скандала Дизелгейт.
Доказа се, че държавните институции са прикривали дълги години лъжата.
А скандалът Уайъркард ?
Само за тези два корупционни скандала и липса на върховенство на закона Германия 100 години не трябва да има достъп до фондовете на ЕС
41
3
 
4
 
! Отговори
а бе еййй преди 3 седмици
До 40 Анонимен
мен никой не ме е изличал да работя на запад а просто ми предлагат по-добри условия . а местните велможи ги избирате вие в България които ви подхвърлят трохички-15 % увеличение на заплатите на даскалите,30% на администрацията и т.н. защо народа не подкрепя протеста...да не искаш немците да дойдат да протестират заради вас??
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия никакъв донор не е, тя извлича най-ценното от Източна Европа: кадрите. От ядрени инженери до миячи и всичко между тях. А в замяна подхвърля трохи на местните велможи. Германия е износител на корупция. Германия храни режимите в И. Европа. Германия създаде Герб. Германия е отвратителна.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Германия корупцията се нарича лобизъм, политика, натиск, санкции, държавни фондации за плащане на пари на премиери за партиите им.
38
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Утъ. Въъъъййййй. Ше се опразнят шкафчетата... Салр ме притеснява, че Унгария и Польша са имат за свръхчестни и щели биле да съставят комисии, които да съгледват останалите, тоест нечестните.
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точихме нефт, газ, технологии от Съветския съюз и той избяга.

Германия иска ли да избяга от ролята си на донор на ***?

Съветския съюз ни построи индустрии и заводи, а Германия ни прави цехчета за 100 черноработника.

Съветския съюз ни даде военна индустрия за милиарди. Германия ни продаваше през 1915 и 1941 година патрони и снаряди.
36
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
На немеца корупцията е в гените му. Затова и персепшън индексът им е нисък. Корупцията движи немските икономика, бизнес, политика, наука и общество.
35
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 14

Само бавномислещите като теб не не са разбрали за какво става дума...
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шрьодер получаваше подкупи и издаваше държавни тайни на Русия, но не лежа в затвора защото в корумпираните страни престъпниците са на свобода.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Германия е корумпирана, Франц Бекенбауер го хванаха в корупция покрай световното. Но не лежа в затвора защото в корумпираните държави престъпниците са на свобода.
32
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 3

Който плаща - той поръчва музиката!

Дручг е въпросът дали искаш да си *** на въженце дето ще играе...
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не е ли подкуп?
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсурдно е говорят за борба с корупцията и после се обръщат и казват, направето тава или няма пари, направете онова или няма пари, което е корупция. Някой да разследва немците за корупция.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС е трагикомедия, а Германия се държи сякаш ЕС е райх.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полша може да стане първия американски щат на територията на Европа.