Ниски потребителски разходи, Швеция изпадна в рецесия

Бързото нарастване на цените и на разходите по заемите се отразява тежко на икономиката
Обновена: 1 дек 2023 20:53 | 1 дек 2023 20:48, Анисия Иванова
34
Ниски потребителски разходи, Швеция изпадна в рецесия
Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие шведската икономика изпадна в рецесия, тъй като наличностите намаляха, а домакинствата намалиха харчовете си на фона на нарастващите разходи по заемите и повишаващите се цени.

Календарно изгладеният брутен вътрешен продукт се е свил с 0,3% през трите месеца до септември в сравнение с второто тримесечие, сочат данните, публикувани от Статистическата служба на Швеция в сряда. Първоначалната оценка, публикувана миналия месец, сочеше стагнация през тримесечието. Спадът бележи второ поредно тримесечие на свиване след понижението от 0,8% през второто тримесечие.

Бързото нарастване на цените и на разходите по заемите се отразява тежко на шведската икономика, тъй като домакинствата са принудени да намалят разходите си, а жилищното строителство рязко се забави. Повечето специалисти вече очакват най-голямата скандинавска държава да отчете спад на производството си в продължение на две поредни години, а Европейската комисия прогнозира, че Швеция ще бъде единствената държава членка, която ще отбележи свиване на икономиката си през следващата година.

"Резултатът потвърждава слабото развитие на шведската икономика", заявиха анализаторите на Swedbank AB Пернила Йохансон и Мария Валин Фредхолм в бележка до клиентите. "Развитие, което според нас ще продължи и през зимата." Те изтъкнаха, че отрицателният принос на потреблението на домакинствата за пето поредно тримесечие съвпада с предишния най-дълъг спад през 1992-1993 г.

Все пак основно спадът на запасите беше този, който тласна БВП надолу с 1,4%, докато разходите на домакинствата допринесоха за спада с 0,2%, както и инвестициите, съобщи статистическата служба. Нетният износ е оказал положително въздействие от 1,5%. Кроната, която е най-добре представящата се в пространството на основните валути от Г-10 през втората половина на годината, леко отслабна след публикуване на новината, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Развитието в Швеция е огледално на това в съседните Дания и Финландия, където икономиката също се сви през третото тримесечие. В Норвегия, богата на изкопаеми горива, БВП отбеляза ръст през периода, отчасти благодарение на повечето валежи, които увеличиха производството на електроенергия от водноелектрически централи.

Шведската централна банка повиши основния си лихвен процент от нула на 4% в рамките на 18 месеца на последователни заседания, преди да реши да запази разходите по заемите непроменени на срещата си по-рано този месец.

Тъй като повечето шведски ипотечни кредити са с фиксирани лихвени проценти за тримесечен срок, времето, необходимо за отразяване на повишението на лихвените проценти върху кредитополучателите, е сравнително кратко.

Въпреки натиска от повишаването на лихвените проценти и ускорената инфлация пазарът на труда в страната показа устойчивост, като делът на хората, които имат работа, достигна рекордни нива в началото на тази година. Неотдавнашните данни обаче показаха, че отслабващото търсене започва да се превръща в повече безработни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Повярвах преди 7 месеца
Глупости на таркалета.Във това може да повярва човек който не е виждал СКАНДИНАВИЯ
22
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Скоро и в *** !
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чеки малко, нали тези са турбозелени, всичкия им ток идва безплатно от слънце-вятър и вода?!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зелен ШебекНе ги спря Русия. ЕС си ги спря. По това може да се види какви индивиди са начело на ЕС. Гламави некадърни психично болни близачи.
19
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Вземай заеми, народе! Бързи крадити, бавни кредити, всякакви кредити! Днес има евро, утре няма, вземай кредити докато има!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мда, антируските санкции действат безотказно!
17
2
 
3
 
! Отговори
до анонимен 18 преди 7 месеца
"""Другарката може ли да обясни какво означава изгладен брутен вътрешен продукт?""" --- Колега, вземъш вътрешния Продуктъ, слагаш го на дъската за гладене, включваш Ютиятъ на Максимум и почваш Брутално да го гладиш..., те така! Същатъ е процедуратъ с Инфлациятъ! Ютийкатъ на Максимум и гладиш....
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пророних сълза...
15
9
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
По-голяма глупост от това,че Скандинавските страни са бедни няма.
14
5
 
21
 
! Отговори
справедлив преди 7 месеца
Без Русия славната Европа потъва бавно и сигурно.А ФАЩ живеят върху робския евроджендърски гръб.Кризата в икономиките на цяла Европа сега настъпва , а Русия въпреки санкциите е увеличила БВП с над 25%.Ха познайте кой печели от войната в Оссрайна?Кой продава скъпо и прескъпо на ЕС втечнен газ ,стари ненужни оръжия и се е вживял в ролята на световен господар?
13
4
 
16
 
! Отговори
п.п. преди 7 месеца
путин потрива доволно ръце и гледа как т-ъпите им санкции се връщат като бумеранг! адиос, европейски съюз!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не бих казал че е възможно да обясни,но знае ли човек ;)
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другарката може ли да обясни какво означава изгладен брутен вътрешен продукт?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шведите са му набарали цаката,вярвам че скоро ще разберем.Натам еверният пътя!
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми май и Бг натам отива, сега с вдигането на цената на газта, ще се вдигнат цените пак на всичко, хората ще свият и разходите си. Намаляване на потреблението, край на консуматорското общество, нали това е целта. Политики
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е що така, нали са много зелени и щастливи по скандинавски.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато спекулантите от "модерна търговия" ни прибират 80% от дохода за храна какво остава с останалия бизнес, ами загива толкова е просто.
6
8
 
46
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 7 месеца
Секнаха евтините ресурси от Русия и Европа се сгромоляса икономически .
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Санкции и да му е гадно на Путин.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още един пример за това че държавите са паразитни създания...лично за мен(не съм ляв(социалист,комунист,зелен...)би следвало държавите да се грижат популацията да има ниски разходи,иначе защо да издържаме целия апарат/администрация?В крайна сметка идеята да има държава,общество, е да прави живота на популацията по-добър.И сега кво излиза,ниски потребителски разходи равно на рецесия??!Надявам че осъзнавате това безумие.Ами ...да се таковат,такива държави!Благодаря!