Вдигането на тежести замества бягането

Силовите тренировки могат да допринесат за сваляне на теглото и да попречат на развитието на диабета
8 фев 2008 08:54,
7
Вдигането на тежести замества бягането
Ако ви мързи да бягате, можете да вдигате гирички. Снимка: AFP

Силовите тренировки могат да допринесат за сваляне на теглото и да попречат на развитието на диабета също толкова успешно, колкото и бягането, показват резултати от скорошни изследвания, съобщава BBC.

До този извод са стигнали американски учени, отгледали мишка, чиято мускулатура се развива както у човек, трениращ с гирички.

Група изследователи от Бостънския медицински университет чрез генетични манипулации с мишки успели да постигнат у тях увеличаване на мускулната маса, аналогична на тази, която се получава при човек, който се занимава със силови тренировки.

Когато генът, задействан в мускулното развитието на подобни „мутанти“ бъде изключен изкуствено, а мишките преминат на диета от типа „бързо хранене“, при тях се появяват проблеми със затлъстяване и с черния дроб.

При активизирането на „мускулния ген“ обаче същите гризачи започват активно да топят излишните мазнини, изчезват проблемите с черния дроб и инсулиновата недостатъчност.

Интересното е, че мишките продължават да бъдат хранени с храна, богата на мазнини и захар и не ги оставят да се движат много.

Учените сега твърдят с убеденост, че мускулите, с помощта на които вдигаме тежести, контролират и обмяната на веществата в целия ни организъм.

Смята се, че това откритие може да бъде много полезно за възрастни хора, които трудно биха пробягали много километри.

Те могат да наблегнат на гиричките, защото упражненията с тях не изискват особено голяма издръжливост, но явно помагат да се подобри обмяната на веществата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
голям си разбирач.сигурно си някой тъпо кораво фитнесче дет са зоба вдига 50 и е газар. къв е тоз смешен спорт ве??? фитнес пффф аре да бягаме там е истината!тва е спорт, да видим зобаните ти ръчички ще помогнат ли??
5
0
 
0
 
! Отговори
бай преди 16 години
остави си на дъмбела само малките дискове по 2,5кг, па ги вдигай десет серии от по 50 вдигания да видиш дали не е кардио. никъде не пише за тяга, лежанка и максимум тежест за бицепс, нали?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тройко,теа не са ***. те са бедни. рекламират кремиковските железа на индийския Ментал дето ги е наклъцкал на щанги.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе вие *** ли сте, че пишете глупости?Бягането е кардио-упражнение, вдигането на щанги - не е. Как тогава ще го замести?
2
0
 
0
 
! Отговори
bobi1024 преди 16 години
А бе тезеи учени сигурно едните са кльощава, пък другите дебели и в зала не са стъпвали, ще ми обясняват за упражненията хи-хи-хиИска им се да си спретнат едно генче и да станат яки, ама ще имат да вземат :P
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
" учени, отгледали мишка, чиято мускулатура се развива както у човек, трениращ с гирички." .................... baia malki giri4ki triabva da sa bili :)))