Палмовото масло пагубно за здравето и околната среда

Освен в храната то присъства и в козметичните продукти
20 фев 2009 15:54,
10
Палмовото масло пагубно за здравето и околната среда
Снимка: БГНЕС

Производството и консумацията на палмовото масло, което се намира в много хранителни продукти, е истинска опасност както за здравето, така и за околната среда и дивата фауна.

В един от десет хранителни продукти в супермаркетите може да се открие палмово масло и особено в така наречените промишлени продукти като бисквитите, шоколада, детското мляко, чипса... Намира се също така и в козметичните продукти.

Палмовото масло е богато на бета-каротин, откъдето идва и неутралният му вкус и минималната себестойност. Мастните киселини превръщат палмовото масло в преситено, което го прави опасно за здравето, защото тези мастни киселини може да провокират високо ниво на холестерол, сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло, даже и някои видове рак.

По време на умерен хранителен режим маслата са абсорбатор на мазнини, но слънчогледовото олио и зехтинът съдържат три пъти по-малко мастни киселини от палмовото масло.

Палмовото олио се извлича от фурмите в Африка и Азия и все повече се използва в промишлеността. За да се отговори на търсенето на палмовото масло, арабите унищожиха дървета и засаждат палмови плантации. Това от своя страна води до екологическа катастрофа, която в краткосрочни планове застрашава изчезването на животински видове, като например големите маймуни в Азия.

Палмовото масло трябва да се консумира в малки количества.

Препоръчва се да се четат етикетите на хранителните артикули (палмовото масло може да бъде заместено с растителни мазнини) и да се наблегне на храни, съдържащи други видове олио и масло, като например маслото, богато на витамин А. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Мария преди 15 години
Как да разбера к а к в о има в сиренето? РАЗБОЛЯХА ни с ВСИЧКИ храни !!! ЗАЩО ГОСПОД ни е дал стомах,че да сме ЗАВИСИМИ от разни ? ЗАЩО не нинаучи да се храним със Слънце ?! Ако зная как се прави ВЕДНАГА ще мина на СЛЪНЦЕЯДЕНЕ !!!
8
2
 
0
 
! Отговори
begemot преди 15 години
"Палмовото масло е богато на бета-каротин, откъдето идва и неутралният му вкус и минималната себестойност. " - wtf?"Мастните киселини превръщат палмовото масло в преситено" - WTF?"По време на умерен хранителен режим маслата са абсорбатор на мазнини" - [b]WTF[/b]"да се наблегне на храни ... като например маслото, богато на витамин А. " - vijte nai-gornia citat (vitamin a e derivat na beta-karoten)
7
2
 
0
 
! Отговори
Dr Doolittle преди 15 години
Палмовото масло не се добива от фурми (плодовете на финиковата палма Phoenix dactylifera) , а от маслената палма Elaeis guineensis
6
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За хората не тъжа,но за маймуните виж ми е гадно.
5
2
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 15 години
а може ли да се пържи с това палмово масло
4
2
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 15 години
A МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПЪЖИ С НЕГО
3
2
 
0
 
! Отговори
losh преди 15 години
kato saobshtavate takava informatsia, posochete iztochnik ili se konsultirayte s eksperti! i bez tova sme sas strahova nevroza...
2
3
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за маймуните не тъжа,но за хората виж ми е гадно.
1
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
zasto pesete za nesto .za koeto nqmate prowerena informaciq.nali stawate smesni.cqlata statiq e edno golqmo nisto.ima otkrowenni lagi.wsi4ki maznini sadargat mastni kiselini.wie galta mediq li ste