Протеин руши бета-амилоидните плаки при Алцхаймер

Може би учени са направили пробив срещу заболяването
21 сеп 2012 16:21, Женя Величкова
2
Протеин руши бета-амилоидните плаки при Алцхаймер
източник: Reuters

Протеин, който понижава концентрацията на бета-амилоидните плаки в мозъка, откриха американски учени. Резултатите от изследванията на екипа на Малкълм Лейсринг са публикувани в сп. Molecular Neurodegeneration.

Бета-амилоидните плаки се натрупват в мозъка при болест на Алцхаймер, невродегенеративно заболяване, което засяга сериозно паметта и когнитивните способности. Бета-амилоидите също са вид белтъци, които се образуват от фрагменти на по-голямия амилоид прекурсорен протеин (APP) под въздействието на ензима BACE1(beta-site APP-cleaving enzyme 1).
 
При работата си екипът разглежда стотици протеини с цел да открият такъв, който да потиска натрупването на бета-амилоидните плаки в мозъка. Според тях най-ефективен е BACE2, който разделя бета-амилоида на части и по този начин намалява концентрацията му в мозъка.
 
По структура двата ензима BACE2 и BACE1 са сходни, но въздействието им върху бета-амилоида е коренно противоположно, обяснява Лейсринг.
 
Откритието не е ново. Преди време друг научен екип доказва, че BACE2 понижава нивото на вредните плаки като разделя АРР на други фрагменти, от което не се достига до образуването на бета-амилоид. Проблемът обаче идва от там, че процесът не може да е изолиран само за мозъка, а важи за целия организъм.
 
Болестта на Алцхаймер е едно от най-разпространените заболявания, които се появяват с напредването на възрастта. Все още съществува масовата заблуда, че деменцията, която се развива в началния му стадий, е естествена проява на старостта. В момента по света 36 милиона възрастни страдат от Алцхаймер, като числото им все повече нараства. Очаква се към 2030 г. засегнатите да наброяват 66 милиона.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
35
 
! Отговори
Боб Марли преди 9 години
Каква е причината тази статия да е илюстрирана с човек, който си е татуирал "skinhead" на главата?