След какви изпитвания едно лекарство стига до нас?

Клиничните проучвания - шанс за милиони пациенти
Обновена: 24 фев 2013 14:40 | 24 фев 2013 14:40,
8
След какви изпитвания едно лекарство стига до нас?
Снимка: Reuters

В съвременната медицина е добре установена практиката всяко ново лекарство и терапия да бъдат разрешавани за употреба само и единствено след доказване на тяхната ефикасност и безопасност.

 
Как става това?
 
Отговорът е само един – чрез клинични проучвания. Това означава прилагане на лекарството на пациенти, страдащи от съответното заболяване, в добре контролирани условия, под наблюдението на екип от лекари и помощни специалисти. Всеки аспект от проучването се документира до най-малкия детайл, което позволява извеждането на статистически значими и достоверни заключения за изследваното лекарство.
 
Най-общо казано, клиничните проучвания за всеки нов продукт преминават през четири основни етапа.
 
През първия, новото лекарство се прилага в постепенно нарастващи дози на малък брой (обикновено до 15) здрави доброволци. Това е първото прилагане на експерименталния продукт при хора (преди това е изпитвано само в епруветки и на животни), така че на този етап изследователите се интересуват преди всичко от безопасността му. Ако последната се окаже задоволителна, от събраните експериментални данни изследователите извеждат подходящия дозов режим, който следва да се прилага за това лекарство. Фаза I на клиничните проучвания, като цяло, изследва безопасността и евентуалния дозов режим на новите лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
броят на лекарствата е далеч по-малък, отколкото смятате, просто защото лекарствата са с различни имена и цени, но еднакви съставки... Общо мисля, че са около 1500, далеч не са милиарди.
5
2
 
2
 
! Отговори
mlekarina преди 11 години
Продължение:Бъдете граждани, не морски свинчета! Гражданското общество се гради и функционира правилно само когато гражданите търсят и отстояват своите граждански права! Те не са даденост, а са нещо, за което постоянно трябва да се борим и защитаваме. Така че, уважаеми съграждани, борете се и отстоявайте правата си, не позволявайте да бъдете потъпквани. Ако някой ни потъпква, то е само защото ние му позволяваме. Борете се за правата си, ето че вече имаме добър пример за подражание!
4
1
 
2
 
! Отговори
mlekarina преди 11 години
Горещо препоръчвам на всеки, който смята, че правата му са били нарушени в рамките на клинично проучване или е имало недобросъвестно поведение от страна на лекарите и/или поръчителя на проучването, да сигнализира за това в ИАЛ, МЗ и ако това не помогне - да търси отговорност по съдебен път. Производителите не бива да бъдат оставяни да си мислят, че само защото имат много пари, могат да правят каквото си пожелаят. Ако кривнат от правия път, трябва да бъдат санкционирани.
3
1
 
2
 
! Отговори
Даола преди 11 години
продължение-Клиниката е оборудвана перфектно предполагам с пари от NOVARTIS, докторите са канени на конференции в чужбина и правят научни публикации. А пациентите са оставени да се оправят както могат - новите ми лекари считат че установените чак сега с ехограма мои сърдечни проблеми могат да се дължат и на LCZ696. Не можах да си отговоря на един въпрос:защо NOVARTIS изобщо не се интересува от възникващите странични ефекти ? Уж тестът е с цел да се установи как действа лекаството.
2
1
 
2
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Диагнозата ми е пресърдно мъждене и трептене. През октомври 2010 година подписах информирано съгласие и бях включена в изпитване на новия препарат на NOVARTIS LCZ696 във Военна болница - Клиника по интензивна терапия с ръководител доцент К.Рамшев.След 7 месеца препаратът зпочна да дава странични ефекти.Лекуващият лекар Никола Рамшев, не обърна внимание на моите сигнали, не пожела да ме прегледа дори, с имейл ми съобщи, че съм изключена от програмата. Стойте далеч от подобни експерименти !
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАРЕШКИ ЧУ ЛИ БЕ МИШКО...СТИГА СИ ПРОДАВАЛ ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА