Кои са минералните извори за терапия в България?

У нас хидроминералните находища са над 200
9 яну 2015 08:06,
5
Кои са минералните извори за терапия в България?
Снимка: Reuters, архив

Въз основа на състава си лечебните води се разделят на 5 класа.

В България хидроминералните находища са над 200, изворите над 500 като и петте класа минерални води са представени сред тях.
 
Хидрокарбонатните води се състоят преобладаващо от отрицателно заредени хидрокарбонатни йони. Тяхното въздействие върху организма е многостранно.
 
При питейно приложение на хидрокарбонатни води ефектите се концентрират основно върху три системи – стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и отделителната система.
 
Алкализиращото действие на хидрокарбонатните йони намира приложение в намаляването киселинността на стомашния сок, когато тя е патологично повишена при гастрити, язвена болест и др.
 
Смесените хидрокарбонатни води със сулфатни йони оказват благоприятно въздействие върху секрецията на жлъчка. Ето защо, тези води се прилагат и при чернодробно-жлъчни заболявания.
 
Ефектът върху бъбреците е противовъзпалителен. Хидрокарбонатните йони почистват лигавицата от възпалителните продукти и алкализират урината при пиелонефрити, цистити и др.
 
Хидрокарбинатните води се прилагат и под формата на инхалации. В този случай, те намаляват дразненето на лигавицата на дихателните пътища, втечняват жилавия секрет и подпомагат изхвърлянето му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 9 години
Изключително безполезно писание.
3
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До читател 1Няма смисъл. Просто автора/ ако може да се нарече така/ е публикувал същата статия но с променено заглавие, която е публикувал на 06.01.2015г. в този сайт. Тогава беше със заглавие:- "Балнеолечението в България" и с подзаглавие :- "Видовете минерални води"
2
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ЗАЩО КМЕТЪТ НА МОСКВА КАПТИРА ИЗВОРИТЕ В САПАРЕВА БАНЯ..И ТАМ ИМА САМО ..ЕТО ТОВА ОБЯСНЕТЕ
1
0
 
18
 
! Отговори
читател преди 9 години
не разбрах какъв е смисълът на тази статийка. Заглавието е: КОИ са..., а пише КАКВИ са..., което е доста различно