Какви са особеностите на влюбения мозък?

Какво ни кара да се влюбим?
14 фев 2016 15:31, Eкип на Puls.bg
67
Какви са особеностите на влюбения мозък?
Източник: Reuters, архив

Любовта е навсякъде. Има я във всички общества. Пеем за нея, живеем за нея, дори мамим за нея.

На въпроса дали сте отхвърлили някой, който ви обича и дали сте били отхвърлени от някой, когото сте обичали, навярно ще отговорите с "Да" и в двата случая.

В Анна Каренина, Толстой пише "Няма нищо по-убийствено от това да обичаш от все сърце, макар и да съзнаваш, че другият не го заслужава, и колкото и да се опитваш, да не можеш да забравиш“. Любовта може да причини упояваща еуфория, но също и да причини една от най-силните, непоносими болки.

Какво ни кара да се влюбим? Психологът Артър Арун от Великобритания наскоро публикува интересно проучване. Той провежда следния експеримент. Събира двойки от хора, които не се познават. В продължение на 34 минути те е трябвало да си споделят най-интимни тайни и след това да се гледат в очите в продължение на 4 минути. В края на експеримента почти всички двойки са изпитали чувства на привличане и любов един към друг, а две от двойките дори по-късно са се оженили.

Какво точно се случва в мозъка при влюбване? Резултатите от научни изследвания показват, че както при наскоро влюбените, така и при хора, обичащи се от години, има силна активност в древна част на мозъка, която делим с животните. Тя  отговаря за утоляването на първичните ни нужди, а също и за чувството ни на удоволствие.

Повече за връзката между любовта и мозъка четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: влюбванестрастлюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12, актрисите се ценят в живия живот. Такива баламурници като мен, честни и искрени винаги остават прецакани.Всеки път, когато съм била искрена са ме прецаквали. Е, колко про-ста да съм, че да продължа да го правя?Да загубиш 10-12 години от живота си по мъже, които не си заслужават, в огромна част от тях да живееш в пълно нещастие.И що? Парите, пътешествията, искрени хора за ден два и продължаваме напред. Който иска да си играе на любов. На мен пари ми дай. Ще ти я изиграя любовта. Без проблем.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12, не са всичко парите, но са основното нещо, което носи щастие. От много духовен живот прокопсах до там да си седя сама и да си вярвам,че любовта съществува и да чакам да я срещна някъде. Е, срещнах я. Единият се ожени за най-добрата си приятелка. Вторият ...да речем, че е умрял. Само драми, тръшкане, негативни емоции, да се чудя как да се събирам и да се лекувам от тва щастие наречено любов! Аре друг път няма такива работи. Практични да сме. Дай пари, аз и те правя щастлив. Каквото пожелаеш!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То затова светът става все по-голям ***. Заради такива, за които парите са всичко. Нищетници.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АААА не само парите. И това колко си красив външно има значение. Ако нямаш пари трябва да си красив. Ако имаш пари, няма значение какъв си, все ще се намери някой да ти се продаде и да иска да бъде с теб по любов....така де по пари.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А иначе мога да пиша за това нещо, което наричате любов, коооолкото си искам, само, че то няма да е любов и не защото не съм я срещала и не знам каква е в своята същност, а защото в материалния свят, в който живеем, драги жители на 21 век, в този свят всичко което има значение са парите. Без пари нямаш ядене, нямаше семейство, нямаш здраве, нямаш приятели, нямаш сигурност, нямаш възможност да избягаш. О, имаш любов? Не думай. Голямото НИЩО! Честит празник!хахах
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още нещо да ви убедя, в това, че любовта е измислено понятие, което на Земята не съществува. Дайте ми пари и аз ще обиколя целия свят и ще намеря себе си във всяко нещо, което срещна. Оставете ме без пари и ще умра от скука някъде, където отново ще намирам себе си - зверски нещастна. Любовта драги мои не съществува на Земята. Тя е в едно друго измерение, до което 99 процента от населяващите планетата не могат да стигнат. Що се лъжете? Борете се за пари. От борба за любов се умира.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5, а какво е любовта, ако не е болест? Колко продължава това нещо, което наричате любов и какво ви носи: щастие или мъка? Аз предпочитам да вярвам на пари отколкото на любов. Първото ми купува щастие, второто е някаква илюзия, която всеки нарича както си поиска и обикновено води само до нещастие. Какво е любов, 5 и колко продължи при вас щастието и се освестихте в реалността на банализма?
5
0
 
2
 
! Отговори
до долните преди 8 години
Вие описвате някаква лудост. Хората имат нужда от любов. Понякога притиснати от тази нужда бъркат нщо друго с любов. Описаните случаи го доказват. Ако допуснеш някой друг да дава смисъл на живота ти означава само, че имаш ниска самооценка и в най-лошия случай си потенциален суицидент. Това значи, нужно ти е първо самолечение или лечение. Зависи доколко искаш наистина животът ти да е смислен. Описаните зависимости са също симптом на ниска самооценка. Няма нищо общо с любовта
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновено споделеното влюбване е краткотрайно. За да е градивно и да има смисъл, то трябва да е осъзната любов, тоест трябва да знаеш как се плава от фаза във фаза и като дойде ниската фаза, да знаеш как да стигнеш до високата. Когато си на ниско, другият те дърпа на високо и обратното. Това обаче става само при осъзнатото влюбване, допускаш като страничен наблюдател, да се влюбиш, с цялото осъзнаване за последствията и това, че няма лечение, ако онзи отсреща е фалшив или се преструва.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eдин тук преди време ме попита от какво съм се била разболяла? От любов. От любов можеш само да се разболееш и лечението не е лесно. Това е все едно да те хване рак. Същото е. Ракът е липса на любов. Саморушене. Рецидивирала във физически смисъл. По-леката форма, която още не се е предала на тялото, но съществува на душевно ниво и от духовния ти опит зависи дали ще го допусне до физическо ниво.Това е да се влюбиш. Няма значение дали е в човек, който и той е влюбен в теб или такъв който не е.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова, когато си избирате партньор гледайте да вземете най-добрата си приятелка, към която не изпитвате нищо освен приятелство и няма грам чувство. Тези връзки издържат много дълго и са символ и решение на това, че човек трябва да е практичен към това, което му се случва в живота. Иначе, ако продължите да сте влюбени в някаква фалюцинация, може да си умрете в илюзии, напълно сам и загубил живота си за нещо, което даже не съществува реално. Вземете си хапчетата за реалността възможно най-бързо.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влюбването е болестно състояние съпроводено с особено силен халюцогенен ефект. Не съветвам никой да се влюбва. Може да продължи изключително дълго, а халюцинациите да се засилят до степен на това да търсиш, виждаш и разпознаваш лице, думи, присъствие на субекта, в който сте се влюбили,там,където него го няма. Може до доведе до алкохолизъм, меланхолия, негативни емоции и отнемане на енергия, която може да използвате за градивни дейности. Ако се влюбите -слезте на земята по-бързо. За ваше добро е.