Кога цинкът не се усвоява от тялото ни

Липсата на разнообразна храна е причина за дефицит на витамина
23 мар 2017 21:06, Eкип на Puls.bg
3
Кога цинкът не се усвоява от тялото ни
Reuters

Недостигът на цинк в организма е разпростанен хранителен дефицит, който най-често се причинява от неправилното хранене, а не от липсата на цинк в храната. Около 25% от населението на Земята страда от симптомите му: увреждания на кожа, нокти и коса, неврологични нарушения в сетивата зрение, слух и обоняние, понижен имунитет и по-чести инфекции, диария, анорексия, умствени разстройства, понижен тестостерон и забавен растеж.

 
Липсата на разнообразна храна също е причина за цинков дефицит, но много повече хора не комбинират правилно храната си съобразно взаимодействията между хранителните вещества. Това се дължи на факта, че много храни, въпреки общата си полезност, съдържат вещества които потискат абсорбцията (поемането) и усвояването на цинк от човешкото тяло.
 
Основният инхибитор (потискащо вещество) на цинковата абсорбция е наситена циклична киселина, позната като инозитол хексакисфосфат или фитинова киселина. Тя се намира в значителни количества в храни като като ядки (орех, фъстък, бразилски орех), семена (най-вече в сусамови и тиквени семена), трици и някои зърнени храни (пълнозърнест ориз и царевица), соя, тофу и др.
 
Повече за храните, с които да си набавим цинк, четте в Puls.bg
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
bigpick преди 4 години
Щях да пиша нещо подобно. И не се разбира оттук дали приема на цинк се подтиска с приема на ядки. Цинка предотвратява появата на херпес, но не го лекува
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цинкът е микроелемент, а не витамин, неграмотни селяци! Дори не можете и да превеждате! Орангутани!