Арт терапия помага при Паркинсон

Болните трябва да мислят по-позитивно
20 апр 2017 12:52, Иванка Гъркова
0
Арт терапия помага при Паркинсон
Reuters

Над 6 милиона души по света страдат от паркинсон. Прогресивното неврологично заболяване засяга 1,5 пъти повече мъжете. При него се наблюдава недостиг на допамин, който осигурява координацията на движенията и баланса на човешкото тяло. Тремор, скованост в мускулите, забавяне на движенията, промяна в походката, влошено обоняние са сред първите симптоми на паркинсоновата болест. Има съвременни психологически методи, които помагат на болните да приемат заболяването физически и емноционално. 

Лекарствата облекчават симптомите на заболяването, но те не са достатъчни за пациентите, защото много често то рефлектира върху емоциите им и отключва депресивни състояния. „Ние предлагаме различни методи, техники, които са достъпни и лесни. Биха могли да присъстват в ежедневието ни по няколко минути, половин, един час, така че да ни заредят с повече енергия, повече вяра и усмивки. В основата на усилията ни стои задължителното и добре избрано медикаментозно лечение“, коментира проф. Захарина Савова. 
 
Има много занимателни игри, които могат да поддържат когнитивни и интелектуални възможности на хората с паркинсон. Те могат да ги накарат да избягат от негативните мисли, да релаксират и изразят своето усещане. Задължителна е и двигателната активност, която не трябва да надхвърля възможностите на болните, а да им доставя удоволствие, категоричен е психологът. 
 
Арт терапията - един от факторите, които подобряват значително качеството на живот на страдащите от паркинсон. Според проф. Савова позитивното мислене трябва да върви ръка за ръка с нея: „Да изпращаме послания, които да ни зареждат с оптимизъм и вяра. Изключително добре се отразява и възможността ни да можем да споделяме как се чувстваме с нашите близки, лекари, хората, които ни помагат и се грижат за нас“.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари