Масло от макадамия: За какво е полезно?

Бори се с лошия холестерол
23 авг 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
0
Масло от макадамия: За какво е полезно?
Reuters

Ако обичате ядки, може би сте пробвали и тези на макадамията. Те са вкусни, засищащи и полезни за здравето. Маслото от тях също има своите предимства- подпомага кожата и косата, бори се с различни проблеми в организма благодарение на своите съставки. 

Маслото от макадамия е източник на палмитолеинова киселина - мононенаситена мастна киселина, която се бори с лошия холестерол, като същевременно подобрява нивата на добрия. Помага за по-добър метаболизъм на организма, нанесено върху кожата, увеличава нивото на палмитолеиновата киселина в нея. Затова е особено полезно след излагане на вредните слънчеви лъчи. 
 
Мононенаситената мастна киселина е най-ценното вещество в маслото от ядки на макадамия. Ето защо:
 
Намалява лошия холестерол
 
Близо 31 милиона възрастни имат висок общ холестерол в Америка. Около 73,5 милиона възрастни също имат висок "лош" холестерол с ниска плътност на липопротеините. Повечето от тях не се лекуват, което им създава проблеми с лошия холестерол, според проучване.Палмитолеиновата киселина в макадамиевото масло може да помогне за справяне с тези проблеми. Доказано е, че тя намалява лошия  холестерола и увеличава нивата на добрия, с което спадат нивата на общия холестерол.
 
Топи мазнините
 
Маслото от макадамия може да забави растежа на адипоцитите или мастните клетки. Това регулира клетъчната хомеостаза и предотвратява вредните смущения. По-малкото количество на адипоцити помага на кислорода да достигне по-лесно в тъканите на тялото. Използването на масло от макадамия запазва нормалния размер на мастните клетки и осъществпва по-добър метаболитен контрол.
 
Регулира инсулина
 
Ако адипоцитите в организма са повече, те ще освободят глицерол и свободни мастни киселини. Това ще проправи пътя за инсулинова резистентност и диабет тип 2. Маслото от макадамия има обратен ефект. То намалява адипоцитите и подобрява инсулиновата резистентност. В резултат на това рискът от инсулинова резистентност се понижава значително.
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40