Масло от макадамия: За какво е полезно?

Бори се с лошия холестерол
23 авг 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
0
Масло от макадамия: За какво е полезно?
Reuters

Ако обичате ядки, може би сте пробвали и тези на макадамията. Те са вкусни, засищащи и полезни за здравето. Маслото от тях също има своите предимства- подпомага кожата и косата, бори се с различни проблеми в организма благодарение на своите съставки. 

Маслото от макадамия е източник на палмитолеинова киселина - мононенаситена мастна киселина, която се бори с лошия холестерол, като същевременно подобрява нивата на добрия. Помага за по-добър метаболизъм на организма, нанесено върху кожата, увеличава нивото на палмитолеиновата киселина в нея. Затова е особено полезно след излагане на вредните слънчеви лъчи. 
 
Мононенаситената мастна киселина е най-ценното вещество в маслото от ядки на макадамия. Ето защо:
 
Намалява лошия холестерол
 
Близо 31 милиона възрастни имат висок общ холестерол в Америка. Около 73,5 милиона възрастни също имат висок "лош" холестерол с ниска плътност на липопротеините. Повечето от тях не се лекуват, което им създава проблеми с лошия холестерол, според проучване.Палмитолеиновата киселина в макадамиевото масло може да помогне за справяне с тези проблеми. Доказано е, че тя намалява лошия  холестерола и увеличава нивата на добрия, с което спадат нивата на общия холестерол.
 
Топи мазнините
 
Маслото от макадамия може да забави растежа на адипоцитите или мастните клетки. Това регулира клетъчната хомеостаза и предотвратява вредните смущения. По-малкото количество на адипоцити помага на кислорода да достигне по-лесно в тъканите на тялото. Използването на масло от макадамия запазва нормалния размер на мастните клетки и осъществпва по-добър метаболитен контрол.
 
Регулира инсулина
 
Ако адипоцитите в организма са повече, те ще освободят глицерол и свободни мастни киселини. Това ще проправи пътя за инсулинова резистентност и диабет тип 2. Маслото от макадамия има обратен ефект. То намалява адипоцитите и подобрява инсулиновата резистентност. В резултат на това рискът от инсулинова резистентност се понижава значително.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари