Кои са причините за алергиите при детето?

Как да го предпазим?
28 май 2019 11:38, Eкип на Puls.bg
0
Кои са причините за алергиите при детето?
Източник: Reuters
Честотата на алергичните заболявания в различните части на света е различна, но според статистическите данни в Западна Европа между 10 и 15% от децата в предучилищна възраст страдат от атопичен дерматит, а 25-30% от поленова алергия. При лош контрол на алергичното заболяване в 40% от тези случаи впоследствие се развива бронхиална астма. 
 
Причината за увеличаване случаите на алергичните заболявания в последните години остава недокрай изяснена. Факт е, че честотата им е по-голяма в развитие страни, в сравнение със страните с по-лош икономически статус. Затова една от основните теории е т.нар. хигиенна теория. Според нея покачването честотата на алергичните заболявания е свързана с подобрените хигиенно-битови условия, както и с ограничаване контактите на детето с потенциални алергени, с които то през миналия век се е сблъсквало от най-ранна детска възраст (пример може да се даде с контакта на децата с различни селскостопански животни).  
 
Ранната диагностика е важна 
 
Алергичните заболявания в детска възраст могат дълго време да останат неразпознати. Това впоследствие довежда до нарушаване качеството на живот. При своевременно и целенасочено лечение се постига обикновено много добър резултат в контрола на алергичното състояние, затова е важно своевременно разпознаване на симптомите и насочване към съответния специалист.
 
Кои деца са най-застрашени от развитие на алергични заболявания можете да прочете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари