5 неща, за които да внимавате, ако спрете млечните продукти

Растителните млека често са много преработени
27 сеп 2021 20:22, Михаела Лазарова
14
5 неща, за които да внимавате, ако спрете млечните продукти
Снимка: Istock

Млечните продукти са нещо, което много хора избират да премахнат от диетата си по някаква причина – заради хранителна алергия, диетични или калорийни съображения, веган или вегетариански начин на хранене. Млеката на растителна и ядкова основа са алтернативите на животинските видове мляко и млечни продукти. Те набират изключителна популярност в последните години, защото са считани за здравословен заместител на животинските млека, но дали това е така?

Според данни от проучване на Министерство на земеделието на САЩ препоръчителната доза млечни продукти за възрастни е приблизително 2-3 чаши на ден. Те са достатъчни, за да може организмът да получи необходимите протеини и калций за деня. Изследванията показват, че соевото мляко се доближава най-много до тези показатели сред останалите растителни алтернативи на млякото. Не всички видове растителни и ядкови млека имат подобни ползи за организма. Соевото мляко и продуктите от него също имат някои потенциални рискове за здравето.

Каквато и да е причината да се откажете от млечните продукти, трябва да знаете повече за алтернативите им и техните не толкова здравословни потенциални ефекти.

Не е задължително да отслабнете

Ако причината да се откажете от млечните изделия е отслабването, трябва да знаете, че не видът, а начинът, по който приемате млечни продукти е от най-голямо значение за редукцията на теглото. Количеството сирена и кашкавали с всичките им производни е от голямо значение за калорийния прием, тъй като те са най-калоричните сред млечните продукти. В 100 грама кашкавал или сирене се съдържат между 300 и 400 калории. Прясното и киселото мляко не са толкова наситени откъм калории. В 100 грама кисело мляко се съдържат около 60 калории.

Растителните и ядковите млека и продукти съдържат малко по-малко калории, но техният хранителен състав е различен. Те не съдържат толкова задоволително количество протеини, както млечните продукти. Според проучване от 2011 година, публикувано в списание Journal of Nutrition, млечните продукти и протеините в тях могат дори да подпомогнат изгарянето на мазнини и покачването на мускулна маса.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И най-важното - не спирайте млечните продукти. Защо - пише го в учебниците по биология дори за малките класове. Не се доверявайте на неграмотните писания на недоучили писа*чи в жълтата преса и на съчинителите из фейсбук и сие.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България се набляга най-много на киселото мляко и на сиренето, даже и кашкавал и прясно мляко не консумираме толкова, но няма къща без кисело мляко и сирене!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДай мляко на животните , да видиш дали няма да си го хапнат , не е само при човека и при животните е така!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕ ВИ ТРЯБВА А тебе майка не те ли е кърмила? Или ти си едноклетъчно? Човека е бозайник.
8
6
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Нарича се еволюция, г-н веган със завършен трети клас - човека е опитомил ***, точно за да консумира целогодишно мляко и месо. Всъщност всички бозайници и не само, могат да консумират мляко и млечни продукти, през целия си живот, така че това което си написал е лъжа.
7
1
 
6
 
! Отговори
Село, GTA, роми... преди 2 години
То най-добре ако може човек да си продаде апартамента в големият град и да отиде на село да живее, няма нерви, няма мръсен въздух, няма изкуствена храна. Сам ще си произвежда и ще живее... Но там пък има роми дето грабят денонощно, и не може да спиш взел си прашката (с оръжие нямаш право по закон) и ги чакаш зад черешата в двора да се мярнат и ги мериш в едни големи камъни. Е, интересно е като в GTA, ама не е оферта, защото една нощ, втора нощ, на третата все ще заспиш и тея ще ти вземат всичко.
6
10
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
baba mackata da e finna i gotinna pakmlekoto si e mleko
5
9
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
kak ste ostavim mlekoto bre sas nego porasnahme nema takava istoriyaaa da ostavim nai hranitelniya produt
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата, която идва, е замислена като диета за всенародно вталяване!В комбинация с К19, ще останат само имунизираните, здравите и силните!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 40-тата година спирайте консумацията на неферментирали млечни продукти.За изхвърлянето на една молекула казеин(млечна молекула)на организма ви му трябват два калциеви йона.Губите по-вече калций отколкото приемате.Стави,кости губят вещество-остеопороза.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,но ние сме единственият вид който продължава с млечни продукти след отбиването си.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яденето на млечни продукти не ни е заложено от природата, така че няма да загубите много.