Кои са грешките, които влошават настинката?

Алкохолът може да попречи и на съня
21 ное 2021 15:52, Михаела Лазарова
6
Кои са грешките, които влошават настинката?
Снимка: Istock

Колкото и да се пазите, не можете да избегнете настинките напълно. Около нас витаят стотици вируси. Почти невъзможно е да се скриете от тях. Човек боледува средно по 3 пъти годишно от някаква вирусна инфекция, най-често това са така наречените настинки, за които повечето хора не подозират, че са предизвикани от вирус.

Повечето настинки продължават между 3 и 5 дни. Обикновено протичат със запушен нос, болно гърло, дразнене, кашлица, температура. Преминават сравнително леко и без усложнения. При някои хора може да се наблюдава само леко неразположение, лека хрема или леко зачервено гърло без температура.

Проблемът е, че много хора допускат грешки, които могат да влошат настинката и да направят справянето с нея истинско предизвикателство за имунната система. Тя не е вездесъща и не може да се разчита само на нея в битката с вирусите и настинките. Грешките, които допускаме в ежедневието си могат да утежнят настинката, да предизвикат по-силни симптоми и да удължат процеса на възстановяване. Това смята доктор Тина Тан, специалист по инфекциозни болести в детската болница Ann & Robert Lurie в Чикаго, цитирана от realsimple.com.

Кои са грешките, които могат да направят настинката по-сериозна?

Не намалявате интензивността на тренировките си

Тренировките са част от здравословния начин на живот. Те стимулират процесите на имунната система, като ни правят по-устойчиви на атаките на вирусите и настинките. Когато обаче се разболеем идва момент, в който трябва да намалим интензитета на тренировките, а понякога да ги преустановим за известно време. Ако не го направим, имунната ни система страда, имунните защити падат и справянето с настинката става по-сложно за организма. Почивайте си, ако сте болни. Това е по-добрият избор.

Не си признавате, че сте болни

Една от най-често срещаните грешки е да не си признавате, че сте болни. Невзимането на навременни мерки за повишаване на имунитета и по-бързото оздравяване могат да влошат настинката. Докато отказвате да признаете, че сте болни, нещата може да се усложнят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: грипнастинкахрема
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Е та те хората, карат всичко на крак, защото има хора които трябва да се грижат за всичко, за да може други да си лежат. Работа в света има за всички, просто някой искат да лежат.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно е!- Може пък и това да е целта на новия ресет? Те да поемат цивилизацията!
4
2
 
2
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
"Кои са грешките, които влошават настинката?",,,, Отговора е лесен: "ваксините" срещу ковид. Пропуснали сте последната новина от уважаваните Асошиайтед Прес, че учените са се видели в чудо защо след като в Африка нямат пари за елитни ваксини и ваксинацията им клони към нулата, а само гълтат хидроксихлорохин срещу малария, хич нямат проблемите на интелигентните европейци и красивите от САЩ?
3
6
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Каква Настинка?! Няма вече такова нещо - големите кинти падат от КОВИД!
2
3
 
18
 
! Отговори
Ж преди 2 години
Всеки българин знае, че настинка най-добре се лекува греяна ракия и вино.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От две години никой не настива. Всичко е ковид. Няма смисъл от подобни статии. Виж, ако беше за брой умрели от ковида, щеше да се чете от голям брой потребители на сайта.