Как да спрете да преяждате?

Изхвърлете вредните храни от шкафовете
12 сеп 2023 18:52, Михаела Лазарова
10
Как да спрете да преяждате?
Снимка: Istock

Преяждането е нещо, което не само пречи на красивата ви фигура, но и товари организма ви с излишни калории и вещества, от които нямате нужда. Понякога е ясно кога сте преяли, щом ви е станало тежко. Но понякога преяждането става неусетно без да разберете, поглъщайки много излишни калории без да се чувствате претъпкани с храна.

Всичко зависи от това каква храна консумирате и в какви комбинации. Някои храни носят много калории, тъй като съдържат повече мазнини. Такива са ядките, сирената, млечните продукти, маслата, зехтинът, зърнените и пълнозърнестите храни.

Много често преяждането се случва, когато дълго време гладувате, умишлено или не, което ви кара в края на деня да погълнете обилна вечеря, за да утолите желанието за храна и липсата на енергия. В други случаи пък преяждането се състои в това да посегнете към сладки храни, десерти и други лакомства, само защото сте се въздържали от друга храна.

Каквато и да е причината да преяждате, има някои начини да спрете да го правите и да контролирате глада си.

Ето някои хитри трикове да спрете да преяждате и да въведете контрол в храненето.

Повече сън

Ако спите повече, това не само ще удължи периодите, в които не усещате глад, но и ще ускори метаболизма. Липсата на достатъчно сън забавя обмяната на веществата и пречи на нормалното им разграждане. Това води до липса на енергия и желание да запълните недостатъчните ѝ количества с храна, в повечето случаи носеща излишни калории.

Изхвърлете вредните храни от шкафовете

Прочистете кухненските си шкафове и местата, на които държите лакомства. Те не ви трябват, а само пречат на красивата ви фигура. Не дръжте лакомства, десерти и сладкиши в шкафовете, за да не се изкушавате.

Никога не прегладнявайте

Колкото по-често допускате да прегладнявате, толкова по-често ще нарушавате нормалния си ритъм на хранене. Организмът се нуждае от график и изградени навици, за да регулира обмяната на веществата си. Ако постоянно прегладнявате, рискът да преяждате след това е много голям.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 7 месеца
Спираме да преяждаме чак като храната ди дойде до сливиците, плюскаме до откат, мазно, банички, дюнери, олио хвърчи наред, пилешко с хормони, олио на макс, и накрая за десерт някой еклер или защо не направо един цял буркан с нутела,
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мише, а как е сексът след преяждане?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами много просто - яжте по-малко. Да се чуди човек как е възможно да се напише цяла статия по темата.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като си направите режим и не се оставяте да ви тормозят!
3
0
 
9
 
! Отговори
Бюджет преди 7 месеца
Като се пенсионирате, ще разберете.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гладувайте всеки месец по три дни и ще си бъдете здрави, понеже тия три дни гладуване, повдига Имунната Ви система, много по-високо от псевдонаучната докторска система за ЧEРВЕЯ - ЧEРВОТО в която влиза и излиза храната от Устата до Ду-***-То!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Баба едно време казваше, че преяждането е грях! Бог ще те накаже. Сипваше ни като деца в малки купички боб и за три лъжици гребане и свършва.