Westinghouse разбрали в последния момент за исканите инвестиции

Преговорите за нов ядрен блок още не са приключили
Обновена: 8 май 2015 14:08 | 8 май 2015 10:06,
7
Westinghouse разбрали в последния момент за исканите инвестиции
Снимка: ЕК

Американската компания Westinghouse е разбрала на 25 март, тоест само дни преди края на преговорите относно бъдещото строителство на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, че правителството иска компанията да е стратегически инвеститор в проекта, научи Investor.bg. Дотогава в работната група, която трябваше да оцени жизнеспособността на проекта, са обсъждани съвсем различни теми.

Припомняме, че първо енергийният министър Теменужка Петкова съобщи пред журналисти, че правителството е поискало американската компания да притежава дял от 49% от проекта.

Отговорът на Westinghouse обаче беше, че компанията никъде по света не е стратегически инвеститор в реакторите, които строи, нито носи ядрена отговорност за проектите.

До разговорите в работната група се стигна, след като кабинета "Орешарски" подписа споразумение за партньорство с американската компания в последните дни на своето управление. Все пак управляващите тогава включиха клауза документът да влезе в сила едва след одобрение от следващото правителство.

При преговорите за подписването на споразумението от страна на правителството на Пламен Орешарски беше постигната цена за строителството от 5,3 млрд. долара, от които 3,25 млрд. долара са за инженеринг, а 2,05 млрд. - за фактическото строителство на реактора.

Тогава компанията прави известни отстъпки (първоначалната цена е била 6,2 млрд. долара), защото това трябваше да бъде първият й реактор от типа АР 1000 в Европа – едва по-късно беше получено одобрението за новите реактори във Великобритания. От друга страна все още няма и договори за строителството на три реактора на територията на Турция.

На масата за преговорите българската страна поставя условието да притежава повече от 2/3 от проекта, както и да изкупи дела на Westinghouse в проектната компания. Така се стига до споразумението американската централа да държи 30% от проектната компания и да напусне след зареждане на реактора с ядрено гориво.

По-късно, след като изкупи дела на американците, АЕЦ „Козлодуй“ ще може да миксира цената на трите работещи блока и да предложи конкурентна цена на електроенергията на пазара.

В края на февруари, още преди преговорите с държавата да се провалят, от американската компания показаха проекта си за нова ядрена мощност в Козлодуй пред представители на бизнеса у нас. Тогава вицепрезидентът по стратегическите въпроси за Европа, Близкия изток и Африка – Майкъл Кърст, коментира пред журналисти, че базовата цена на седми блок с технологията на Westinghouse (АР 1000) би била около 75 долара за мегаватчас.

Оценките на анализатори обаче са, че смесена с цената на работещите пети и шести блок, тя би паднала до 70-80 лева за мегаватчас, което се определя от наблюдателите като напълно конкурентно.

На този етап разговорите между правителството и Westinghouse не са приключили и е възможно все пак в България да има нова ядрена мощност по американската технология. Въпросът обаче е на какви отстъпки ще бъдат готови и двете страни и дали те ще си заслужават усилията.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: WestinghouseАЕЗ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То беше ясно,че с тия няма да стане работата-нали не са инвеститори а само продават реактори.Българската държава им търси некви десетина милиарда лева инвестиции в нещо което я си върне парите я не.Очевидно е ,че ще се откажат.
1
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
ами ако няма 5и6 блок?

Спонсорирани публикации