На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити

Често те излизат скъпи на новите собственици
20 яну 2020 07:21, Александър Попов
122
 На пазара на имоти - евтини жилища, но с дефекти и фалити
Снимка: БГНЕС
Оферти за евтини жилища "висят" от години в сайтовете за обяви. Атрактивните цени обаче крият рискове - това са апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи, коментираха брокери пред "Монитор".
 
За проблемите не е обяснено, обикновено те "лъсват" при посещенията на кандидат купувачите.
 
На пазара на имоти през изминалата година има голям отлив на купувачи, твърди голяма агенция за недвижими имоти пред изданието.
Още по темата
Купувачите обаче все по-често се насочват към по-скъпи имоти - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища. Сегашните купувачи са най-често млади семейства, които търсят имот за живеене, повечето - за първи дом. И те имат много нараснали изисквания. Затова първото нещо, което питат, е на колко години е жилището. Ако годините на построяване са повече от 20, има серия от въпроси от купувачите - щранговете за подмяна ли са и поставяна ли е изолация. 
 
Но не това е големият проблем при старите жилища. 
 
На пазара се предлагат жилища в имоти със сериозни дефекти датиращи от години. Пример е обява на тристаен апартамент в един от западните квартали, недалеч от центъра на столицата, което изглежда скоро ремонтирано, обзаведено и на удобно разстояние от метростанция. Цената му е с една четвърт по-ниска от пазарната и това е първата сигнална лампа за бъдещите купувачи. 
 
Проверка на място показва, че блокът може всеки момент да рухне. Сградата, строена през 40-те години на миналия век, вече има големи процепи и е опасна за живеещите в нея. Публикации в медии разказват, че преди 8 години общината прави предписание за ремонт на покрива и улуците, както и отводняване. Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки. Те не изпълняват нищо от препоръките, не си оправят покрива и не отводняват. При дъждовно време водата отива в плитките основи и ги подкопава. Такива блокове с гредоред има още 7 в квартала. Дори да купите подобно жилище, допълнителните средства за ремонт на сградата може да достигнат до няколко хиляди лева на собственик, коментираха от голяма строителна фирма.
 
При предпочитаните по-нови жилища на ниски цени е възможно да срещнете започнато, но незавършено строителство. Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. 
 
Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление. По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
3
 
! Отговори
До 113 преди 4 години
Всичко тече-всиччко се променя.Я отиди и виж по Северозапада къщитЕ са от 2-3000 до 5 000 лв,а преди 30 години най-евтина можеше да вземеш за 12-13 000 лв. а,какво каза за ...?Златото също губи своята ценост като актив от кризиси. Не използвай стари девизи от времето когато нямаше нито ТВ,нито смартфони ... Имотите скочиха,защото ЕЦБ и ФЕД печатат пари без покритие ,но следващатото десетилетие ще е дестилетието на социална нестъбилност.А ПОЗНАЙ КАК ще са имотите ?
108
1
 
1
 
! Отговори
Пак се почна :) преди 4 години
Всеки път като има тема за имоти някъде и се почва за мега рецесия, имотен балон и как хората ще фалират и ще има имоти на 40-50% - НЯМА ДА СТАНЕ!!!България има доходи 2000+ в сферата на услугите, където сме евтина работна ръка, а в условия на рецесия и криза разходите за бизнес це минимизират с търсене на евтина работници!Предната криза 2009-2010, когато удари и се навъдиха толкова много фирми балъци, а? Paysafe, HP, Sutherland и т.н. със заплати 2000+. Напротив рецесията ни помага много!!!
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както свят- светува, най ценната инвестиция е златото и недвижимите имоти. И през турското р, най-богатите са били тези,които са имали най-много земя, *** и големи къщи. И днес, най-големите богаташи/ виж Тръмп/, инвестират в това. Съжалявам, че ще разбия мечтите на тези,които очакват апартаментите да станат по 20 лв. Винаги ще има игра на цените, малко надолу, повече на горе, но като цяло, тенденцията ще е нагоре.
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина не поддържа и не плащаааа! Буров още го е казал. Бил съм домуправител. Особенно старото поколение. Имат пари. Нищо, че постоянно се оплакват. Но не искат да дават. Защото не виждат смисъл да инвестират в нещо, след като те я преживели още 20 години, я не. Егоизъм на квадрат. После се чудим защо се случи паднал асансансьор, яз.Студена, Граф Игнатиев, магистралата при Ст.Загора и т.н. ЗАЩОТО СМЕ ТАКОВА ПЛЕМЕ!!!!!
105
1
 
9
 
! Отговори
Имотен балон преди 4 години
Спекулантите пак ще спечелят кървави пари на гърба на хората !!!
104
3
 
18
 
! Отговори
Имотния балон преди 4 години
имотния балон ще се спука с гръм и трясък !!! Тежко на длъжниците с огромните кредити за 20 -30 години !!! А до тогава може и лихви да вземат да се вдигат ...
103
3
 
18
 
! Отговори
Пазарът ще се срине преди 4 години
Пазарът ще се срине !! Идва криза лихвите ще се вдигнат, хората ще останат без доходи !!! И тогава банките, колекторите и съдии изпълнителите ще се нахвърлят като хиени върху длъжниците !!! Жална им майка !!!!
102
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като дойдат от Турция милиони бежанци ще изкупят всички кутийки.Ердоган скоро ще ги пусне към Европа за да я ислямизират и много от тях ще останат в БГ.
101
1
 
13
 
! Отговори
Бедствие преди 4 години
Очакват ни бедствия и катаклизми !!! Кризата ще дойде и пазарът ще се срине !!!! Хората ще обеднеят и няма да имат пари за хляб !!!!!
100
2
 
14
 
! Отговори
Имотен балон преди 4 години
Имотният балон скоро ще се спука !!!! Пазарът ще се срине !!!
99
1
 
10
 
! Отговори
Имотен балон преди 4 години
Имотният балон скоро ще се спука !!!! Пазарът ще се срине !!!
98
1
 
15
 
! Отговори
Инвестор преди 4 години
Предстои криза и галопираща инфлация !!! Лихвите ще се вдигнатдо многократно !!! Кредитополучателите няма да могат да обсулжат кредитите !!! Предстоят фалити !!! На хоризонтът е нов имотен балон !!!!
97
2
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ преди 4 години
ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!! ЛИХВИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ !!!! КОЙТО Е ТЕГЛИЛ БЕЗУМЕН КРЕДИТ ЩЕ БЪДЕ РОБ ДО ГРОБ !!!!!
96
1
 
10
 
! Отговори
Идва криза преди 4 години
Искат майка си и баща си !!! Една торба с пари за съборетини !!! Задава се криза лихвите ще се вдигнат !!!!! Пазарът ще се срине и тия с кредитите ще са роб до гроб !!!!
95
0
 
7
 
! Отговори
ИМОТЕН БАЛОН преди 4 години
ИМОТНИЯ БАЛОН СКОРО ЩЕ ГРЪМНЕ ЗА ТОВА БЪРЗАТ !!!!!
94
3
 
7
 
! Отговори
ХАЙДЕ НА КОПТОРИТЕ преди 4 години
ХАЙДЕ НА ЕВТИНИТЕ КОПТОРИ !!!! ДНЕС ИМА УТРЕ НЯМА !!! ИСКАТ МАЙКА СИ И БАЩА СИ ЗА СЪБОРЕТИНИ !!!!!
93
1
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Аз що не ги виждам тези "евтини" жилища?
92
0
 
17
 
! Отговори
Хохохо преди 4 години
смях в залата. кой ги поръчва тези статии?
91
2
 
8
 
! Отговори
Lubz преди 4 години
лъжа е
90
0
 
27
 
! Отговори
кънчо преди 4 години
До 95Проблема в БГ е липсата на работещо правосъдие и администрация като инструмент в ръцете на олигархията. За това тук не можеш да стартираш с 10к и да си много успешен. Станеш ли апетитна хапка приключваш с бизнеса си. Това е.

Спонсорирани публикации