Виена загуби короната: Кой е най-удобният град за живеене в света?

Дестинациите, изкачили се на предни позиции, се справят по-добре с пандемията
9 юни 2021 16:23, Нели Христова
71
Виена загуби короната: Кой е най-удобният град за живеене в света?
Снимка: БГНЕС

Въздействието на COVID-19 върху глобалната жизнеспособност е абсолютно опустошително.

Продължаващите повече от година здравни кризи, затварянето и блокирането на границите продължават да засягат милиони хора по света.

Но някои дестинации се справят много по-добре от други в управлението на вируса, което означава, че тези, които живеят там, са успели да се върнат към някакво подобие на нормалния живот разумно рано.

Нова Зеландия е сред примерите за справянето си с кризата, така че може би не е изненада, че един от градовете й е обявен за най-подходящия за живеене град за 2021 година.

Оукланд се изкачи на върха на глобалния индекс за жизнеспособност на The Economist Intelligence Unit от 140 града по света, благодарение на успеха си за бързо овладяване на пандемията, което позволява да бъдат премахнати ограниченията рано.

Годишният списък нямаше свое издание през 2020 г., но Виена бе номер едно през 2018 и през 2019 г.. Този път обаче тя напълно отпадна от първите 10, след като беше силно засегната от COVID и сега се намира на 12-то място.

Доминация на Австралия

Столицата на Нова Зеландия Уелингтън е четвърта в тазгодишния списък, изравнявайки се с Токио, а четири града в Австралия, където по време на кризата беше въведен строг граничен контрол, също в десетката.

Аделаида, Пърт и Бризбейн се класираха съответно на трето, шесто и 10-то място, докато Мелбърн се изравни с Женева под номер осем.

"Градовете, издигнали се на върха на класацията тази година, са до голяма степен тези, които са предприели строги мерки за ограничаване на пандемията", казва Упасана Дът от The Economist Intelligence Unit в изявление.
"Тежкия локдаун на  Нова Зеландия позволи на обществото им да се отвори отново и даде възможност на гражданите на градове като Окланд и Уелингтън да се радват на начин на живот, който прилича на живота преди пандемията."

Междувременно Токио не беше единственият японски град в горната част на списъка. Осака, която беше номер четири през 2019 г., се изкачи на второ място.

Въпреки че азиатско-тихоокеанските градове изглежда се справят отлично, Канада, която имаше три града - Калгари, Ванкувър и Торонто близо до върха преди две години, изпадна изцяло от първите 10. На номер 16 Ванкувър е най-високият канадски град в списъка.

Може би не е изненадващо, че общият световен резултат за средна жизненост е спаднал със седем точки в сравнение с данните преди пандемията.

Индексът отчита повече от 30 качествени и количествени фактора, обхващащи пет широки категории: стабилност (25%), здравеопазване (20%), култура и околна среда (25%), образование (10%) и инфраструктура (20%).

Въпреки че категориите не бяха изменени тази година, бяха взети предвид редица показатели, като например стрес върху здравните ресурси и ограничения върху местните спортни събития, при изчисляване на резултатите за категориите здравеопазване, култура и околна среда и образование.

Начинът, по който всеки град се справи с пандемията, колко бързо бяха пуснати ваксините и нивото на въведените гранични ограничения доведоха до големи промени в класацията.

Въздействие на здравеопазването

"Пандемията Covid-19 е оказала сериозни последици за глобалната жизненост", добавя Дут. "Градовете по света сега са много по-малко пригодни за живеене, отколкото преди началото на пандемията, а региони като Европа бяха особено засегнати."

В Европа Германия отбеляза най-голям спад в класацията, особено Хамбург, който падна с 34 места до 47-о място в списъка.

Но въпреки че в Швейцария все още съществуват някои социални ограничения, два нейни града й се придвижват нагоре - Цюрих и Женева се издигат от 11-о и 14-о на седмо и осмо място.

Общите резултати в здравеопазването също са намалели поради пандемията, като Прага,  Атина и Джакарта, където броят на случаите нараства по време на провеждането на проучването, отбелязват значително по-ниски резултати от предишните години.

За сравнение, испанските градове Барселона и Мадрид се представиха добре в категорията на здравеопазването, като спечелиха почти 25 точки, тъй като здравните им системи изпитват по-малко напрежение в сравнение с ранната вълна на COVID-19 през 2020 г.

Столицата на Хавай Хонолулу също повиши резултата си за здравеопазване, като се увеличи с 33 точки в резултат на намаляването на броя на случаите на новозаразени и добрата ваксинация.

Всъщност Хонолулу е един от най-големите печеливши в списъка за 2021 г., като се е покачил с 46 места до номер 14. Хюстън е скочил с 25 места до номер 31, което вероятно е свързано с Тексас, който е сред първите щати на САЩ, които премахнаха ограниченията върху публичните пространства.

Влошаващи се условия

Но докато има много значителни разлики на върха, много малко се е променило в дъното на списъка.

Дамаск отново застава на последното място, "тъй като последиците от гражданската война в Сирия продължават да дават своето отражение". Той е последван от Лагос, Порт Морсби от Папуа Нова Гвинея и Дака от Бангладеш, които бяха или на сходни, или на идентични места през 2019г.

Тези градове постоянно се представят зле през годините поради нестабилността, причинена от продължаващите граждански вълнения и военни конфликти, наред с други проблеми.

Според доклада условията там са се влошили още повече през последните 12 месеца, особено що се отнася до здравеопазването, поради COVID-19.

Въпреки че успешното въвеждане на ваксинации и облекчаването на ограниченията в различни страни породиха надежди, пандемията продължава да бушува, като в момента Индия е в разгара на смъртоносна вълна.

"Условията в най-бедните градове вероятно ще се влошат допълнително, в случай че градовете не получат необходимите ваксини, за да предотвратят разпространението на нови варианти на COVID-19", се казва в доклада. "Слабите здравни системи могат да бъдат подложени на по-голямо напрежение, както в Индия."

Това в крайна сметка означава, че вероятно ще видим по-значителни промени в годишния списък през 2022 г., като някои от градовете, които са паднали надолу, вероятно ще си върнат предишните позиции.

"Темпът на възстановяване на жизнеността в повечето региони ще се определя от това колко ефективно могат да бъдат контролирани рисковете за здравето на пандемията чрез комбинация от мерки за ваксинация, тестване, проследяване и карантина", продължава докладът. "Като се изключат огромни неуспехи, като появата на ваксиноустойчиви варианти, оценките за култура и околна среда трябва да се подобрят."

Най-удобните за живеене градове в света 2021
1. Окланд, Нова Зеландия
2. Осака, Япония
3. Аделаида, Австралия
4. Уелингтън, Нова Зеландия
4. Токио, Япония
6. Пърт, Австралия
7. Цюрих, Швейцария
8. Женева, Швейцария
8. Мелбърн, Австралия
10. Бризбейн, Австралия

Най-неудобните градове в света 2021
1. Дамаск, Сирия
2. Лагос, Нигерия
3. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея
4. Дака, Бангладеш
5. Алжир, Алжир
6. Триполи, Либия
7. Карачи, Пакистан
8. Хараре, Зимбабве
9. Дуала, Камерун
10. Каракас, Венецуела


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как така е загубила короната, сега короната е навсякъде, поне така ни убеждават от СЗО.
16
0
 
16
 
! Отговори
Що за сравнения са преди 1 месец
направили?Мегаполис с над 37 млн.жители/Токио/,световен икономически гигант- Осака/Панасоник,Шарп/и пасторална провинция-Нова Зеландия.Очевидно критериите са мноого разтегливи.Трябваше да се сравняват близки по параметри населени места.Ами сигурно и в Полски Тръмбеш въздухът е по-чист,на кръстовищата не се чака,живее се в къщи,а не в блокове и не е така пренаселено,както в София, ама не ги сравняваме по този начин.Всяко място си има + и -,не ти харесва-сменяш, ако можеш да си го позволиш
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В общи линии където е белия човек е супер.Обратно,далеч от исляма и комунизма.
14
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Учих в Хамбург/4"Не бих живял пак там. Съжалявам немците." - и що ги съжаляваш? Българите ли сме им закарали наргилетата? В Брюксел - половината са немци.
13
3
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Най-Добрият Град е Ухан! Там КОВИД - Няма!!
12
1
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 1 месец
Виена не е платила достатъчно тази година!
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добрия град в Булгария е БУРГАС
10
3
 
4
 
! Отговори
набора преди 1 месец
Викайти Сидняка да са посмейм. Синдя мамсщс, де си?
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щеше, ако, може би.. но дефакто е ужасен !
8
3
 
18
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
НЕ НЕ ВСИЧКИ ПРАВИТЕ ГРЕШКА-НАЙ АМА НАЙ УД0БНИЯТ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ Е ВРАЦА.-ТАМ М0ЖЕШ ДА СТИГНЕШ Д0 Б0ЛНИЦАТА 0ТКАДЕТ0 СИ ИСКАШ.-НЕ Е ВЪЗМ0ЖН0 ДА ИЗГУБИШ ПАРИ-Щ0Т0 НЯМАШ.-НА ВЕРЕСИЯ.-ВСИЧКИ СЕ П0ЗНАВАТ -САМ0 П0 ПРЕК0Р.-И АК0 ТЪРСИШ НЯК0Й ЩЕ Г0 НАМЕРИШ НА 100%-В КРЪЧМАТА Е.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не беше тая котловина дето държи мръсния въздух, София щеше дя е пълен рай.
6
2
 
21
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
В Женева и Цюрих има повече албанци от швейцарци .
5
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най удобния град в България е Варна - топпло лято с плаж, мека зима, транспортни връзки удобни до всяка точка, не е малък града но пешеходно можеш да стигнеш до всички ключови локации, има места в ясли, градини и училища, има туристки които дават без да питат. Най-неудобния е София - няма места в градини, училища, всичко е далече, уникум задръствания, мръсен въздух, пълно със нискообразовани хора без обноски, като цяло гетото на страната се е събрало там. Ужасен град !
4
3
 
33
 
! Отговори
Учих в Хамбург преди 1 месец
Страхотен град беше. Немски, с малко скандинавски привкус. Последно бях 2019 там. Облика на града е коренно променен. Около централната гара е като в Карачи, по парковете едни бохчи, боси дечурлига и наргилета, арабка реч се лее. Отивам в самият център, а там какво да видя - от гостите си пуснали музика от един магнет, хванали се и играят някакви халаи. Бях потресен. Не бих живял пак там. Съжалявам немците.
3
3
 
26
 
! Отговори
от чужбина преди 1 месец
Първата десетка е окупирана от държави в които имигрантите, особено мюсюлманите не са добре дошли! Правете си сметката как на всички нормални хора, независимо от цвета на кожата им е дошло до гуша от мюсли-тата. После някои и. във форума тук ще пишат колко е хубаво да има още една независима арабска държава
2
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Въй, нито една държава от най-хубавото място за живеене - ес... ко ши праим ся?
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най убавия град в света е Пазарджик!!