В Германия дават един милион евро за цитат на Маркс

Внушителният надпис "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" има остра нужда от ремонт
7 ное 2023 07:08, Елка Василева
40
В Германия дават един милион евро за цитат на Маркс
Снимка: архив, БГНЕС

"Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" - тази фраза от "Манифеста на комунистическата партия" на немски, английски, френски и руски език е увековечена на фасадата на девететажна панелна сграда в град Кемниц в Саксония и е част от паметника на Карл Маркс. Той е открит във времената на ГДР през 1971 година, когато и градът се е наричал Карлмарксщат, пише Дойче веле.

На тържествената церемония по откриването е имало около 250 000 души, сред които е бил и тогавашният председател на Държавния съвет на ГДР Ерих Хонекер, присъствали са и правнуци на философа. След Обединението на Германия градът си връща историческото име Кемниц, но монументът на Карл Маркс остава и днес е защитен архитектурен паметник.

Седемметровата бронзова глава за монумента с тегло от около 40 тона е била отлята в ГДР. Паметникът първоначално е бил направен в Ленинград и се състоял от 95 отделни части, което е било необходимо за неговото транспортиране. Но в ГДР сметнали съветската технология за недостатъчно надеждна - безпокояли се, че ще се образуват пукнатини, през които да проникне вода, във връзка с което решили да направят всичко наново в местната машиностроителна фабрика VEB Germania.

За добрия вид на монумента

Фрагментите от 30-метровия многократно повтарящ се лозунг за фасадата на зданието на Окръжния съвет били изготвени от художника Фолкер Байер и от дизайнера Хайнц Шуман. И както информира агенция ДПА, сега предстои тяхната реставрация. Работата ще отнеме около година, а предвидените за целта бюджетни средства са около 950 хиляди евро.

Грамадното пано се състои от 165 алуминиеви плочи, всяка от които тежи около 280 кг. Всички те ще бъдат демонтирани и изпратени в специално ателие в Дрезден, където ще почистят техните помътнели за половин век повърхности и ще премахнат повредите.

Монументът на Карл Маркс в Кемниц е вторият по големина партиен бюст в света - след скулптурното изображение на главата на Ленин в Улан Уде.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Марксизмът е наука, която се състои от три части. За хората нямащи си понятие от марксизма, това е идеология
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Марксизмът не е наука, а идеология. Науката борави с теории, които могат да бъдат доказани или отхвърлени по пътя на опита и наблюдението, докато идеологиите разчитат на догми и сляпа вяра в авторитети - Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Мао, Георги Димитров, Тодор Живков, Ким, Кастро, прочее...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимчо преди 5 месеца
До Марксизмът е наукаТогава Швейца е била евтина
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Марксизмът е наука, браво бе Полезен И. Маркс е първия публикувал открито идея за геноцид. Според него поляците трябвало да се заличат, че пречели на великите германци. Уж се пишеш интелигентен, а не знаеш елементарни неща.
26
2
 
1
 
! Отговори
Марксизмът е наука преди 5 месеца
за интелигентни хора от интелигентни хора! Нито Маркс, нито Ленин са представители на пролетарията живели са Лондон и Швейцария, които за бедняците са NO GO AREA! Идеите им са изопачени защото прости хора разглеждащи интелигентноста като враг започнаха да ги реализират! А това, че в България нито социализма нито капитализма стават, говори ясно за умствения багаж на нацията (разбира се не всички)!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кво става с Крал Марс и Фридрих Сникерс?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 28 От книжките,андрешко!
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трудно е да се откажеш от истината в края на живота си. Откъде го изкопа това?
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лека полека , ще проумеят какво загубихме всички преди 30 години ..........
21
3
 
6
 
! Отговори
така е преди 5 месеца
До do 2 Само дето в края на живота си се отказва от марксизма!Но марксизма е удобен за разни политически играчи за техните игри и бива лансиран непрекъснато!Пример-Ленин!
20
5
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 5 месеца
Да ти п-ка и на еврозоната и на ченген и на джендърството и на европата на 2 скорости
19
10
 
10
 
! Отговори
do 2 преди 5 месеца
"Маркс е икономист и социолог. Но никъде в трудовете му не става дума за уравновиловка, колхози и други изобретения" Но за сметка на това е написал дебели томове "Капиталът", където пише, че система крепяща се на икономически отношения, базирани в/у лихвата, е обречена на провал - и е прав
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Политиката е изкуството да търсиш неприятности, да ги намираш навсякъде, да ги диагностицираш неправилно и да прилагаш погрешни лекарства.Гручо Маркс
17
3
 
12
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
И за глупаците трябва да има паметници и те са хора все пак. Паметник на глупостта :)
16
5
 
8
 
! Отговори
Четейки коментарите преди 5 месеца
за умните хора и преди всичко тези с образование се разбира, защо сме или по правилно, защо сте бедни и защо не ни искат в Шенген или Еврозоната!
15
7
 
12
 
! Отговори
истинския надпис преди 5 месеца
Пролетарии от всички страни,ИЗВИНЯВАЙТЕ!
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пари хвърлени на вятъра. Марксизма е утопична идея виновна за стотици милиони излишни жертви.
13
13
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
А у нас се дават пари ,много пари ,за да се заличи всичко което има общо с миналото. Във Франция и Италия е пълно с паметници на хора и събития от съпротивата и партизанското движение ,у нас всичко беше заличено - имена на улици ,паметници , учебници...Независимо една политика ,провеждана от управляващите дали е правилна или погрешна ,трябва да я помним,за да си правим изводите от нея. " Народ,който не познава миналото си,няма бъдеще ".
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Луди хора, вместо да го разрушат и претопят за цветни метали те ще го реставрират. Явно имат нужда от експертното становище на нашенските евроатлантици за да не пилеят излишни пари.
11
5
 
10
 
! Отговори
бунаци преди 5 месеца
Вместо да го демонтират и да го изпратят в двора на някоя затънтена сграда щяли да го ремонтират!!! Що тъй а?

Спонсорирани публикации