Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-накрая! Доживяхме! Да го карат директно ев Надин този паметник на окупаторите!
202
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Затова ще се нареже, много просто.
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я стига с тая Русия, Бг нямало да го има, това са паметници от СССР, не от Русия, стига с тия червени ботуши, далеч от Бг. Ако беше СССР, нямаше да пътувате и да бъдете свободни, много е хубаво било, хубавото е било единствено, че е имало качествена и евтина Бг храна както и че Бг е произвеждала всичко и е изнасяла, но без свобода.
200
0
 
1
 
! Отговори
Нека преди 5 месеца
Ние честито построяването на нов паркинг, Лидл, Билла, Кауфланд и т. н.
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И без това е грозен, а сега още по грозен.:))Е къде е сега пчеличката Мая манолова, нали щяха да спят при паметника, но нямаше да позволят разрушаването му.:))
198
3
 
2
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Без Русия България нямаше да съществува. Без Русия България няма да изтрае и до края на века.Точка.
197
1
 
1
 
! Отговори
бат Гьорги преди 5 месеца
В Надин имало място
196
1
 
1
 
! Отговори
Руснак преди 5 месеца
До краварските *** ,този паметник не е на Русия на всички държави участвали във втората световна война така че да го бутат на руснаците им е на *** за този паметник!!!
195
2
 
3
 
! Отговори
2007 преди 5 месеца
Да го карат в Суходол!Братята ще се погрижат добре за него!Там му е мястото на тоя ПОЗОР!На сметището!
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък питам, социализмът откога се смята за изкуство....??
193
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и боговете ще пуснат своя гняв върху скапана софиа и ще има трети Содом и гомор
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този паметник стърчаща така мощно си и забил дълбоко взадника на софиискитапедерастия
191
3
 
6
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 5 месеца
Що просто не го претопят това грозилище / туч и ползват бронза за нещо полезно?
190
1
 
5
 
! Отговори
Помнете преди 5 месеца
До Анонимен ... Опитвам се да не споря с плиткоумници като тебе, които не помнят дори какво са яли вчера та какво остава за историята ни... ама за теб ще направя изключение. ВИЕ ??? ТИ не си ли българин от България? Или вече си забравил как баща ти е стоял наведен пред "братушките"... както дядо ти е бил в същата поза пред османлиите. Я провери в килера къде баща ти е скрил червеното знаме? ТИ сега да не би да се чувстваш свободен? И ТИ си в същата наведена поза , комфортно забравил миналото си.
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 200 - ех, а ако бяха затрили София? Тогава щяхте да си останете само дърварите от Пичи Стрък по родните си села. И сега, половината щяхте да сте в Срълско, другата половина - разделена между Гърция и Турция. То и така чалгата и селянията ви е закодирана в гена, поне да беше родила нещо завършено - а не това което сте сега - братушкащи се русолюби които се точат на сръпски певачки и целодневно слушат Шабан!
188
1
 
1
 
! Отговори
Ще се побере преди 5 месеца
на части!!!
187
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Помнете Абе, не ви ли е срам да пробутвате така руските фалшификации?
186
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Помнете - ама ти сериозно ли?! А после - приведен удобно пред "освободителите" 45 години? Дали пък си бил много "достоен"? Вярно бе, тогава еб**ането дето ви го правеха братушките ви правеше истински, здрави социалистически пидираZти които се бръснеха със сръпа и 4ука, а не като сегашните изнежени еврожендъре! Е, както и да е - остана в миналото - заедно със спомените ти!
185
4
 
3
 
! Отговори
Един Там преди 5 месеца
Диваци.
184
17
 
10
 
! Отговори
Помнете преди 5 месеца
Бащите ни са строили този паметник за да ни напомня че за ВТОРИ ПЪТ някой друг е идвал да ни освобождава , първо от османлиите за които сме били като работен доббитък а после и от фашистите , които също не са ни смятали за хора ... докато ние сме си държали палците на краката и сме прекланяли глава пред поробителите си... в поза удобна за ебб**ане.... Ама сега сме горди слуги на Брюкселските джендъре и е редно да заличим тия срамни подробности от историята ни... по възможност ЦЯЛАТА ни история.

Спонсорирани публикации