Българският "Безбог" с награда в Сараево

Пълнометражният дебют на Ралица Петрова с 20 000 евро
24 авг 2015 14:15, Петя Славова
0
Българският "Безбог" с награда в Сараево
Снимка: СФФ

Пълнометражният дебют на Ралица Петрова „Безбог” получи награда за проект в развитие на фестивала в Сараево, съобщиха продуцентите от "Клас филм". Отличието „Restart” бе присъдено на българския екип, които работят съвместно с  „Alactraz Films” – Лоранс Клер и Оливие Тери Лапине.

Пред журито бе представена част от филма, който е в работна фаза, а наградата е в размер на 20 000 евро в постпродукционни услуги, осигурени от филмовата лаборатория „Restart” в Любляна, Словения.

Сценарист и режисьор на проекта е Ралица Петрова. Тя завършва визуално изкуство в Лондонския университет за изкуства, след което специализира филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия. Носителка е на наградата Prix UIP, за най-добър европейски късометражен филм на Берлинале и е номинирана за Европейските филмови награди.

Дипломният й филм „По божията воля” e в официална селекция на фестивала в Кан и разпространяван на DVD от Британския филмов институт, галерията Тейт и Центъра за съвременно изкуство в Лондон. Със сценария на „Безбог”, Ралица участва в програмите Creative England’s Elevator Programme 2013, CineLink, Le Groupe Ouest 2013 и TorinoFilmLab’s FrameWork 2013, където печели една от големите награди за производство.

„Безбог” е история за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си. – споделя Ралица Петрова. - Двадесет и пет години по-късно, последиците на комунизма продължават да взимат своите жертви, в една реалност, в която унижението и гаврата са оправдани средства на стремежа към власт. Чрез моралните дилеми на едно поколение израснало без вяра в доброто, искам да изследвам крехката връзка между бруталност и съпричастие...”

“Един свят без любов, без грижа, без прошка, без Бог. Свят, в който една безчувствена медицинска сестра обгрижва възрастни с деменция, докато пласира личните им карти на черния пазар. По нейна вина единственият пациент, към когото изпитва нещо, влиза в затвора. Тогава за първи път тя се решава да стори каквото е редно, но се оказва че добрите й намерения я водят към саможертва”.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари