Кой е нулевият пациент с Covid-19 и има ли полза от откриването му?

Може би най-известният случай на "нулев пациент" е Тифозната Мери
Обновена: 27 фев 2020 11:20 | 25 фев 2020 14:58, Боряна Павлова
59
Кой е нулевият пациент с Covid-19 и има ли полза от откриването му?
Снимка: БГНЕС

Под научното название Covid-19 стои един досега непознат вирус, който бързо стана една от най-належащите заплахи в света. Милиони китайци са под карантина, а паниката настъпва и в Европа, след като в Италия бяха регистрирани няколко смъртни случаи.

С увеличаването на случаите учените имат няколко задачи, освен откриването на ваксина и начини за излекуване. Те трябва да открият и нулевия пациент.

Но може ли всъщност определянето на нулевия пациент, първият заразен, да направи повече зло, отколкото добро?

Китайските власти и експерти от цял свят са озадачени от произхода на коронавируса и кой е първият заразен човек. С терминът "нулев пациент" се обозначава именно този човек, от когото тръгва епидемията при бактериална зараза.

Напредък в генетичния анализ позволява да се проследи развитието на даден вирус. Комбинирано с епидемологичните изследвания, учените могат да посочат кои са първите пациенти, от които почва да се разпространява заразата, пише BBC.

Идентифицирането на нулевия пациент помага да се отговорят на важни въпроси като кога, как и защо тръгва заразата. Така може да бъдат предпазени десетки други хора от инфектиране при сегашна или бъдеща епидемия.

Кой обаче е нулевият пациент за Covid-19 в Китай не е известно.

Властите отначало съобщиха, че първият потвърден случай е от 31 декември миналата година. Почти всички от първоначално заболелите са непосредствено свързани с пазар за животни в град Ухан.

Провинция Хубей, където се намира и Ухан, е дом на 82% от над 75 000 потвърдени случаи на коронавирус, според статистиката на Университета Джон Хопкинс.

Въпреки че властите сочат като дата на първия случай 31 декември, китайски учени твърдят, че още на 1 декември 2019 г. е имало заразен. Още по-любопитно е, че този човек е нямал какъвто и да било контакт с пазара Хуанан. У Уенуян от болницца Жининтан в Ухан, един от авторите на изследването, обяснява, че пациентът е бил възрастен мъж, който е страдал от Алцхаймер.

Възрастният мъж живеел далеч от пазара, трябвало да смени поне 4-5 автобуса, за да стигне до там. Освен това бил болен, така че рядко е излизал. Още трима души също са развили симптоми в дните след 1 декември, и двама от тях също не са стъпвали на набедения пазар.

Хипотезата, че болестта тръгва от пазара и е била предадена от животно на човек, преди да започне да се разпространява от хората, все още се смята за най-вероятната според Световната здравна организация.

Но може ли наистина един-единствен човек да предизвика толкова голяма епидемия?

Между 2014 и 2016 г. заразата от ебола в Западна Африка беше най-голямата епидемия с вируса, след като той е открит през 1976 г. 11 000 души починаха в следствие на заразата, а над 28 000 бяха инфектирани. Разпространението на болестта продължи над 2 години и беше открито в 10 страни, най-вече в Африка. Учените заключиха, че тази зараза започва от един-единствен човек: 2-годишно дете от Гвинеа, което вероятно се е заразило след като е играло в кухо дърво, където е имало и прилепи.

Може би най-известния случай на "нулев пациент" е Мери Малън, известна още като "Тифозната Мери". От нея тръгва епидемия от тиф в Ню Йорк през 1906 г.

Ирландската Мери емигрирала в САЩ, където започнала да работи като готвачка за богати семейства. След като били регистрирани няколко случаи на тиф сред богаташите в Ню Йорк, лекарите проследили всички случаи обратно до Мери Малън. Където и да е работила, членовете на семейството се разболявали от тиф.

Лекарите я наричат "здрав преносител" - някой, инфектиран с дадена болест, но без да проявява симптоми, или да са съвсем малко. Така той успява да зарази много други хора.

Няма доказателство, че има хора, които са по-ефикасни преносители от други. И все пак Тифозната Мери е един от най-ранните случаи, в които огнище на една болест успява да тръгне от един-единствен човек.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
20
 
! Отговори
проктолог преди 4 месеца
Разбира се, че един човек може да зарази много други.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Totenkopf

Точно обратното, нулевия пациент е жив, той е само разпространител, той е имунизиран от него. Това го казвам, ако вируса е от природата. Ако е биологично оръжие, нещата са съвсем други и нулев пациент няма. Хахде преди да пишете глупости да се запознаете малко с материята.
8
0
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 4 месеца
Бе важно е да се ОтКире!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вируси насам, натам, ние си оставаме винаги последни.
6
40
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 4 месеца
Най страшния вирус за България е кремълското гномче володка пуtкин, той ни е налазил отвсякъде, добре, че има ефикасно лекарства - Батко Тръмпи, прилага се 3 пъти дневно по 100 ритника в zадника на гномчето, и за 5 дена то ще е пратено обратно в кремълската си ко чинка....
5
7
 
32
 
! Отговори
истината преди 4 месеца
ВИРУСА Е ЛАБОРАТОРЕН! СЪЗДАДЕН ОТ ***! ПУСНАТ Е УМИШЛЕНО.
4
0
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 месеца
Тоя пациент отдавна е хвурлил топа, въпреки май при някои вируси е само преносител и не се разболява..
3
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците хвърляха "агент оранжев" над Виетнам пък не биха хвърлили вируси над Китай и Европа, хахаха. Коронавирус - американска работа.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега, вирусът се казва Sars-Cov-2, а болеста се казва Covid-19.
От къде взимате цялата тая информация се питам???
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бай Джо китаеца е бил във Венеция и яко е кихал и кашлял на круиза, но нали пари е дал и не е ходил по доктори.