В Италия празнуват, но с предупреждение: Кризата не е приключила!

От сряда властите ще отворят границите на страната
2
В Италия празнуват, но с предупреждение: Кризата не е приключила!
Снимка: БГНЕС

Коронавирусната криза в Италия не е приключила, предупреди днес президентът Серджо Матарела в слово по случай националния празник. Той приветства единството на страната в борбата с епидемяита, предаде Франс прес.

Близо 33 500 души са починали в Италия за три месеца от Covid-19, но болестта изглежда вече е овладяна и честванията по повод днешния Ден на провъзгласяването на републиката протичат едновременно с "чувство за несигурност и основания за надежда", заяви Матарела.

"Кризата не е приключила; институциите, както и гражданите, ще се сблъскват и занапред с последиците и травмите от нея", предупреди той.

"В тази извънредна ситуация Италия показа най-доброто от себе си", изтъкна Матарела. Той заяви, че "се гордее" със своята страна, и приветства "моралното единство" на италианците в борбата с вируса, този "невидим враг".

Този дух на единство ще стане "двигател на възстановяването", увери държавният глава, изпълняващ почетни функции, но и гарант на националната сигурност. Мнозина политици приветстваха неговата реч.

Като символ на това "рестартиране" италианското самолетно звено за въздушна акробатика "Фрече Триколори" прелетя тази сутрин над Рим сред пушеци в цветовете на националното знаме, след като обиколи в началото на седмицата ред градове от италианския Север, най-силно пострадал от болестта - така групата изпрати до региона "послание на надежда и солидарност".

Нетърпелива да се върне към нормалния живот, да рестартира икономиката си и един ключов сектор като туризма, Италия постепенно излиза от карантината. Отново са отворени магазините, кафетата, терасите на ресторантите, също и повечето туристически обекти. В сряда властите ще отворят пак и границите на страната, а италианците ще могат свободно да се движат в пределите й.

По последни данни през изтеклото денонощие коронавирусът е взел 60 жертви в Италия, а здравните власти са открили 178 нови болни. Това е най-малкият денонощен ръст на заразените от 26 февруари досега. (БТА)


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1

Няма да ги почне. Другата година пак. Иначе, много ми е интересно, тази година колко ли ще са починалите от различни вируси в Европа по данни на СЗО. За миналата година са били 160 000, ако не се лъжа. Всичко живо що измря тази година, заслугата бе преписана на короната. Я да види за тази година колко стотици хиляди са починали от други вируси?
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще празнуват, докато ги почне наново.