Д-р Кокалов: Едва ли ще има лекарство срещу коронавирус

На тази криза не й се вижда краят, заяви той
13 сеп 2021 10:38, Петя Славова
42
Д-р Кокалов: Едва ли ще има лекарство срещу коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Освен ваксина, може ли и лекарство срещу коронавируса да се включи в борбата с пандемичната обстановка, коментира специалист.

"Не съм оптимист, че ще има лекарство, което ще лекува COVID-19, вероятно ще спомага за по-бързото възстановяване. Лекарството трябва да се финансира от държавния бюджет и да бъде достъпно до всички. Правят се опити с него в Израел и Гърция". Това каза пред БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Още по темата

Според него, не се знае дали лекарствата за коронавирус ще се финансират на отделен ред.

"На COVID кризата не ѝ се вижда краят, не се знае какво ще ни последва. Нямаме опасения за фалит на болниците в четвъртата вълна, парите ще стигнат. Относно служебния кабинет има упрек за намаляването на ваксинацията. Не разбирам логиката на тези, които не се ваксинират", допълни д-р Иван Кокалов.

Относно актуализацията на бюджета той коментира, че парите не са повече отколкото преди.

 "Средствата са разпределени пропорционално, следим как се харчат, контролът не може да се осъществява физически. Системата трябва да бъде преработена. Трябва да има сериозно увеличение на заплатите на лекарите", каза още д-р Иван Кокалов.

Той обясни също, че COVID-кризата е ударила възрастните хора. "Много от болните не проследиха заболяванията си и това доведе до спиране до увеличаване на смъртността". Според него, не трябва да се спира лечението на останалите болести въпреки пандемията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Има лекарство, което се води противогрипно. В Турция го дават безплатно в болниците на хората да го пият, по време на изолацията. Много е ефективно. Пресича всичко на третия ден и така се избягва пневмония. Естествено, в България нищо не казват, защото трябва да плашат народа, масово да отиде да се ваксинира, за негово "добро".
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До noFreeman Какво да коментираш, като си т-п на г-з!!!!!!!! Лекарство срещу грип има, а това че си хипер неграмотен, няма никакво значение! Специфичните противогрипни лекарства като Тамифлу стопират вируса още на половината опаковка - 2-2.5дни след започването им!!!!!! Но трябва да се приложат в първите часове на заболяването.
25
2
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
колкото го измислихте и против измисления ви спин и грип... да не говорим, че генома нито на едното нито на другото не е отделен и доказан, а за тоя измисления сега няма да коментирам...
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък не разбирам твоята логика, овен в Бяла престилка, края не се виждал, бая ви се осладиха паричките.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да има лекарство, като всички са се юрнали да произвеждат ваксини? Сега тя е златното яйце , но дали има ефект върху здравето на хората, е друга тема. Важното е да се продават ваксините, печалба се гони, никой не мисли за здравето на хората. Е, имаше един умник, който даде идея за лекарство- да се пие белина, но за щастие, глупаците, които го послушаха, бяха малко.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе много ясно, че няма да има. Нали никой не се и опитва да разработи.
21
2
 
9
 
! Отговори
sss преди 2 години
хаха, има 15 факсини, ако не е повече... а няма ясна методика за лечение, нама лекарство, има теории как това чудо се предавало, пазят ли маските, разно математици се правят на врачки и иззеха функциите на лекарите .. и как ще има лек, та вижте колко милиарди факсини се бълват...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 че защо да се хабят за такива като теб.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Д-р Кокалов: Едва ли ще има лекарство срещу коронавирус. На тази криза не й се вижда краят, заяви той." Смешникът Кокалов прави пропаганда за ваксините. Казва, че няма да има лекарство, за да подтиква по-лабилни хора към препаратите. А това, че не се виждал краят е пак подтикване към отровите.
18
3
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Ами, след като властите/институциите не спират да лъжат, утре и истината да кажат пак няма да им повярват. Нали се спомняте баснята за "Овчарчето и вълците"?!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво им давате допълнително по 1000 лв. нали това им е работата, да не са ставали лекари ако не искат да лекуват.
16
1
 
12
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 20 И кой е ученият, който гарантира за ваксината? Защото самите производители поискаха да ги освободят от отговорност.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко пропаганда се изискваше или поне Брюксел да беше дал едни пари за да облъчи населението. Пълно е с неграмотни типове, които не вярват на наука и плащат по врачки и измами. Отделно тия протестъри и маргинали сринаха съвсем доверието в институциите и сега хората не приемат каквото и да дойде от властта...
14
5
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 12 Напротив, логиката ни е желязна - не искаме да участваме в експерименти при ниска опасност. Ако смъртността от ковид беше 100 %, ваксината щеше да е логичен избор. Но при 2 % смъртност при възрастни и болни хора, нерисковите групи имат да обясняват логиката си.
13
1
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Да, този шеф на малката русенска болница, дето е декларирал 1 милион и 600 хиляди годишна заплата за миналата година вероятно също ще си вдигне заплатата...А Мутафчийски и Балтов получили повече от 10 пъти по малко от тоЯ.....Абе НЗОК какво всъщност контролира, бе хора....Не ви ли е срам, бе НЗОК????
12
1
 
9
 
! Отговори
ми, ся...! преди 2 години
""""Д-р Кокалов: Едва ли ще има лекарство срещу коронавирус"""" ----- Е, нали Биг Фарма трябва първо да си докара Петкратна печалба от ваксините, няма да изхвърлят заплануваните няколкото "бустера" на вятъра, я!!!!! Пък чак след това шъ му мислят за лекарства... Ми тъй, де... "Нищо лично, просто бизнес"!!!!!!!
11
4
 
19
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
В момента в който спрат 1000лв допълнителни пари на лекарите заради корона вируса и вируса ще изчезне!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокаланов. На тоя деда му Кокал ли се казвал. Какви са тия Български фамилии дето не приличат на нищо. Кокали Счеви Бикови Гйдарски Овчарови Свинаров. Има и такива фамилии дето да те е срам да ги поизнесеш.
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лечението е симптоматично, а не етиологично. Неграмотни сте, но нямам желание да се обяснявам. Безпредметно е да се обяснява на антиваксърите.
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не разбира логиката на антиваксърите, защото няма такава. Има параноя!