80% от COVID отделенията в София са запълнени

121 училищни паралелки са карантинирани
31
80% от COVID отделенията в София са запълнени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Расте броят на хоспитализираните с коронавирус в общинските болници в София. Увеличават се пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. COVID отделенията в общинските болници са пълни на 80 процента. Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на бул. "Първа българска армия" в район "Средец",цитирана от БТА.
 
Надявам се това нарастване да спре, защото най-важното е на пациентите да им бъде осигурено лечение, каза кметът и изрази притеснението си от увеличаването на натиска в общинските болници.

Кметът съобщи, че девет общински ДКЦ-та имат разкрити COVID  кабинети, три от тях са сключили договори с НЗОК и за осигуряване на лечение.

Останалите се подготвят, така че да могат да осигурят това лечение и по този начин да намалят натиска към болниците, каза Фандъкова.

Тя съобщи още, че 121 училищни паралелки са карантинирани и обучението на децата се извършва онлайн. Като процент това не е много, но ситуацията е динамична, коментира кметът.

Тя информира, че четири групи в детски градини са карантинирани.

Столичният кмет изнесе обобщена информация за проверките за носене на маски в градския транспорт и в метрото. За септември са направени 25 000 проверки, съставени са 315 акта и 550 констативни протоколи. Като цяло мерките се спазват, но апелирам хората да носят маските си, особено където има струпване на хора, посочи Фандъкова.

Относно ремонта на бул. "Първа българска армия" столичният кмет каза, че дейностите скоро ще приключат. "Първа българска армия" е един от големите обекти, обекти които изпълняваме тази година. Това е много знаково трасе и дългоочакван ремонт в район "Сердика", каза кметът. Тя съобщи, че до началото на декември очаква цялостният ремонт да бъде завършен. Направени са нови тротоари, озеленяване, ще бъдат посадени и нови дървета. Сезонът на ремонтите върви към своя край, останалите ремонти се довършват.

Реконструкцията на бул. "Цар Борис Трети" ще продължи и през следващата година. Имаше известно забавяне. Сега се работи се по-активно. Надявам се фирмата изпълнител да успее да преодолее забавянето, което е и в техен интерес, за да не им налагаме санкции, посочи Фандъкова.

На въпрос, свързан с предложените промени в условията за паркиране в центъра на София и покачването на цените за репатриране и поставяне на "скоба" столичният кмет каза, че очаква да види точните разчети. За мен е важно да разширим програмата за разширение на зоните, каза Фандъкова и добави, че именно живущите в центъра са настоявали работното време на зоните да бъде увеличено. Кметът каза, че държи много на премахването на т.нар. служебен абонамент за паркиране, тъй като не е редно институции да имат право да паркират безплатно. Кметът подчерта, че служебният абонамент на Столичната община също ще бъде премахнат. По думите това се прави, за да се увеличат местата за паркиране на живущите и приходящите в центъра.

Кметът коментира и случай в 9-ти медицински център в "Орландовци". В общината е постъпил сигнал за захвърлени документи на пациенти на починал личен лекар. Документите с личните данни на пациентите са оставени пред кабинета от заместващ лекар. Предстои проверка по случая.

Фандъкова информира, че 9-ти медицински център от няколко месеца е без директор, което е породило хаос. Подобно поведение на лекаря, захвърлил по този начин документите недопустимо, посочи кметът. Документите са вече прибрани в отделно помещение, информира кметът на "Сердика" Тодор Кръстев.


31
Още от Коронавирус
В Словения протестират срещу здравната COVID политика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксинирайте се! Стига сте чели глупости, че ваксината е "отровна"! Знаете положението на здравеопазването и стигне ли се до болница лошо. Политиците се вълнуват от изборите...
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В медицината се лекува по алгоритми и никой лекар не излиза от тях, защото ако пациента умре ще е виновен лекаря и ще могат спокойно да го съдят. Лошото за тези с купени сертификати е, че има разлика в алгоритъма на лечение за ваксиниран и неваксиниран. Реално ги лекуват като за ваксинирани с антитела, а те не са. Което означава много голяма вероятност за смърт в болницата. Влезе ли такъв човек в болница е почти сигурен пътник. Копирайте и поствайте постоянно този пост, за да спасите живот.
26
0
 
2
 
! Отговори
Тинейджър преди 3 седмици
ТРЯБВА ДА ПУСНЕМ и Кибер вирус по Интернет мрежата, за да го майнем и това онлайн обучение и мъчение да ми губят времето за забавления и за заведения и молове.
25
0
 
3
 
! Отговори
Алибегов преди 3 седмици
Нашите заведения пък трябва на 180% да са запълнени, за да изкараме нагоре на печалба оборотите иде зима трябват ни парите на хората. Също така помагаме заедно с инфлацията да оберем натрупаните пари от хората. Инфлация винаги става висока, когато хората не си харчат активно своите пари така че с един куршум два заека хората трябва да си харчат пари при нас.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами те за пусти 1000 лв., спряха да лекуват всичко друго. Всичко е ковид.
23
1
 
1
 
! Отговори
Erika SS преди 3 седмици
Не е верно, я питай Министъра на здравето..
22
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
хубава бурка носи тая булка..
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нещо страшно става в софето
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нещо страшно става в софето
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е И ЗА ТВА ЛИ ФИГУРАНТА Е ВИНОВЕН?
18
2
 
6
 
! Отговори
15.10.2021 преди 3 седмици
ИСТИНАТА:ИДВА
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 4 ""Колко легла..." ? Явно имаме повече легла отколкото другите държави, и сме и богати, щом можем да си позволим да не се ваксинираме и да не спазваме мерки, за разлика от останали свят. Или е геноцид, който сами си налагаме! Колко легла искате? Кой ще ги обслужва? " - за област В.Търново се оказа че има около 150 легла изобщо! Няма да се изненадам ако за София са 300. За обслужването ще намерят кой - намират се пари за петцифрени месечни заплати на щабаджиите, ще се намерят и за лекари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ти в кое отделение си?
15
3
 
16
 
! Отговори
Бивало преди 3 седмици
да не са запълнени. Откак почна пЛандемията някои болници от губещи изведнъж се превърнаха в печеливши търговски дружества.
14
6
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
"Колко легла..." ? Явно имаме повече легла отколкото другите държави, и сме и богати, щом можем да си позволим да не се ваксинираме и да не спазваме мерки, за разлика от останали свят. Или е геноцид, който сами си налагаме! Колко легла искате? Кой ще ги обслужва?
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен "До Анонимен Ти колко мислиш, че е пътеката бе. Тя даже не покрива всичките разходи по лечението. Много сте зле. " - ако беше така щяха и за това да реват мафиотите в бяло
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Ти колко мислиш, че е пътеката бе. Тя даже не покрива всичките разходи по лечението. Много сте зле.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Перниканец "Да оди у Афганистан да я насилват талибанята, ако нищо не стае от нея да я палят и аре... " - няма нужда чак у Афганистан. И във София има лагери за бежанци.
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално, КОВИД-19 няма, ваксините не работят, а Бай *** е най-умният разбивател на конспиративни теории на света. Затова е и най-беден.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Намалете им парите за пътеката и ще се опразнят.