Ученици от СМГ мръзнат на опашки за тестове и си ги плащат

Училището е готово да плаща тестове на деца, които нямат възможност
1 дек 2021 16:25, Анисия Иванова
43

По-големите ученици от Софийската математическа гимназия се редиха на безкрайна опашка в студа тази сутрин, за да си направят тестове и да влязат присъствено в клас. Тестовете се правеха в лаборатория.

Условието за връщането в клас е или 50% от децата да са със сертификати, или 50% от анкетираните родители да желаят децата им да бъдат тествани.

"Трябва да се тестват децата в училище, както правят по-малките, а не да ги подлагаме на този тормоз. Имам избор да го оставя вкъщи, но не желая, защото то не се обучава по правилния начин онлайн. Няма как да получи знанията, които са му нужни", обясни родителят Весела Николова.

При липса на предоставени от държавата тестове за гимназиален етап родителите днес заплащаха по 8 лева. Ако такива не бъдат осигурени следващата седмица, връщането на децата на училище ще им струва двойно.

При наличие на огромно желание от страна на родители, деца и учители за присъствено обучени ръководството на Столичната математическа гимназия е решило да подпомогне процеса по издаването на сертификати.

"Проблемът в част от родителите е, че те искат децата да се тестват само чрез слюнка. А това е възможно само в един клон на тази лаборатория. Ние получаваме директно от лабораторията "зелените сертификати" на всички наши ученици. Получаваме ги и прилагаме към техните лични досиета", обясни директорът на учебното заведение пред Bulgaria ON AIR.

А докато няма безплатни тестове от държавата, училището е готово да заплати тестове на деца, които нямат възможност за това.

Според председателя на Съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов в тази ситуация страната ни се намира в своеобразен образователен локдаун.

"Ако доскоро бяхме в образователна катастрофа, сега просто не правим нищо. Едни ученици, на които вече не им е никак интересно, стоят изцяло апатично пред екрана. И едни учители, които като спортисти по художествена гимнастика се опитват да направят чудо, а директорите сме виновни във всяка една ситуация", коментира той.

А докато осигуряването на необходимите тестове за връщането на учениците от гимназиален етап се бави, по-голямата част от децата от Столичната математическа гимназия прекараха днешния учебен ден пред лабораториите.

"При електронното обучение се разсейваме. Има всякакви неща, с които можеш да си играеш и се разсейваш от часовете. После се сещаш, че не си слушал и трябва да учиш материала, което е по-трудно", сподели ученикът Илиян Джорелов.

Ръководството на Столичната математическа гимназия ще създаде по-добра организация за следващото тестване на децата в понеделник, ако и дотогава все още не са осигурени безплатни тестове за учениците.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
2
 
! Отговори
Тука е така преди 1 месец
Нещата почват да кротват. Сега като се върнат в училище пак ще пламнем. А за след празниците - не ми се говори... Унищожението на българският народ продължава по план. Но както се казва в старта приказка "Главо, главо от тебе си патим..."
38
1
 
9
 
! Отговори
Овчаря преди 1 месец
Така редим овцете когато ще ги стрижем или колим!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като родителите им са абдали и будали, да си пращат децата да се гаврят с тях, ше мръзнат.
36
16
 
4
 
! Отговори
ботокса преди 1 месец
Нямаше да мръзнат, ако се бяха ваксинирали. Разпространители на зараза!
35
0
 
13
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 месец
роби водят роби, нито един нормален родител не би причинил това на децата си, това го правят само страхливи маскирани и ваксинираните ковидианци овце..
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е този зор за присъствено, не е на добре!!!!!
33
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ауу, направо ще премръзнат. Каква трагедия - горките дечица. Много по-добре да поседят 15 мин на вън, отколкото да са прости за цял живот! Няма лек за простотията. Цялата държава страда от синдром на Дънинг-Крюгер /има описание в нет-а/, но е твърде късно ...
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко жалко тъпо ,чак абсурдно!
31
0
 
14
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
..И КЪВ Е СМИСЪЛА...??!
30
5
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
До Анонимен 5 Не искай оставката на Кацаров.Я виж Радев как го хвали. Хвали и онзи лу-ди-я Рашков.Тия двамката ще ги видим и в новото правителство.
29
1
 
10
 
! Отговори
Е,бравос преди 1 месец
Така се трупа житейски опит.Вече усещат Промяната в битието си.Поне ще са подготвени занапред.
28
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата плащат за греховете на родителите си! Родителите им са страхливи хипохондрици, които са готови на всякакви извращения с тях! Маски, тестове, ваксини, трети пол, протеини от насекоми и прочее благинки!
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срамота, с какво са ви виновни децата? С целият бюджет на България (нашите пари) нямате пари за децата ли? Кацаров, Денков засрамете се!
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли да е по-ефективно вместо на опашка за тестове, да се наредят пред дома на Кацаров, за да го питат до кога мисли да продължава с тая пародия?
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ли пък са имали добра организация в това училище... Разчитат, че са супер върха и родителите дават мило и драго да си вкарат детето там, и съответно послушно ще правят всичко, което им кажат. Да висят 2 часа на опашка за тест на студа!?! По-добре да си стоят онлайн! За какво им е да разболеят децата за няколко дни присъствено!
24
8
 
25
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Това са едни от най-интелигентните деца в България. Не че има значение училището или интелектуалните способности. Оставете децата на мира , бо.к.л.у.ци, за да не станат още една тухла в стената като вас самите. "НЕ" на унизителните, безсмислени и вредни/нездравословни мерки. "НЕ" на сегрегацията в името на колосална печалба за едни тлъсти чичовци и лели с диабет! Hey, teacher, leave the kids alone!!!
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Да благодарят лично на глyпака Кацаров и Чорапа. Заради тях ще се разболеят от грип, докато правят тестове за коронавируса. " - няма грип вече. Само ковид!
22
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуснете всички ученици в училище и в рамките от 3 до 5 седмици ще си докараме следващата вълна. Коледен ковид подарък ще има за всички от сърце.
21
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ги е накарал насила да се редят за тестове?
20
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свиквайте, като не искате маски и ваксини..