400 000 избиратели по-малко в страната: Злоупотребява ли се?

Призив: Да се махне квадратчето "Не подкрепям никого"
6 ное 2019 10:27,
51

Избирателната активност е фиктивен изборен параметър в България. Тя е стойността на една дроб, която има числител и знаменател. Числителят са гласовете в урните. Обаче не знаем знаменателя - броя на наличните избиратели. За 20 години запазихме бройката от 3 млн. души, които гласуват на местни избори, обясни професор Михаил Константинов, който е председател  на Съвета на директорите на Информационно обслужване.

Той коментира огромната разлика в броя на гласоподавателите между двата тура в София. От ЦИК обясниха разминаването от около 100 000, като посочиха, че на 27 октомври е използвана стара информация за избирателите. Според проф. Константинов неточността идва от махането на списъците на хората, които живеят в чубина. Той бе категоричен, че такива грешки нарушават доверието.

Още по темата

"В София има не повече от 930-950 хил. души над 18 години. Другите са трайно живеещи в чужбина и не се връщат да гласуват тук", отбеляза математикът.

"Наличните избиратели в страната са поне 400 хил. по-малко. Питайте политиците защо не махнаха фантомите. Съществуват подозрения, че с фантомите се злоупотребява. Трябва да ги махнем. Предлагаме френския модел. До 31 декември всеки избирател да има право да се регистрира за изборите догодина. Който се е регистрирал, попада в списъка", каза още проф. Михаил Константинов.

"Всички се справиха много добре. Не чух конкретни проблеми. Бих вдигнал още възнагражденията на секционните комисии. На първи тур недействителните бюлетини са много - 660 хиляди. 15% са недействителните гласове за съветници и 4% за кметове. На втори тур са малко - 3-4%. Българите гласуваха много грамотно за кметове и абсолютно неграмотно за общински съветници. Хората не се интересуват от съветници, те знаят името на кмета", разясни проф. Константинов.

По думите му трябва да има разяснителна кампания за това колко важни са съветниците.

А допуснатите грешки по времето на изборите дадоха основание на кандидат-кмета в София Мая Манолова да поиска касиране на изборите. 

"Човек трябва да се учи да губи достойно. Много ми харесва тенисът. Независимо от счупените ракети, накрая отиваш и поздравяваш противника. Гарантирам, че гласовете на хората са преброени", коментира проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Има очевиден победител. ГЕРБ направи горе-долу колкото всички останали. Успех има и опозицията, която беше в нокдаун, а вече ходи по тепиха. Хубаво е, че общинските съвети са шарени", посочи още проф. Константинов.

Той предлага да бъде премахнато квадратчето "Не подкрепям никого" от бюлетината. Сега няма санкции и няма смисъл от това квадратче, само обърква хората, смята проф. Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как му се казваше фирмата на този дърт козел? "ДЕЗинформационно обслужване"?
39
2
 
0
 
! Отговори
ФЕНИКС преди 4 години
До АнонименТИ ОТКЪДЕ НАУЧИ ВСИЧКО ТОВА ОТ ЗЕТА И ДЪЩЕРЯТА НА МАЯ МАНОЛОВА ЛИ,КОИТО СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И СА ВСЕ ОЩЕ НА РАБОТА,ДОРИ И НЕ ДОПУСКАМ ,ЧЕ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ФАНДЪКОВА. ВСИЧКИ ОТ ВСИЧКО РАЗБИРАМЕ,НО ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ НИ Е ВИНОВЕН.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** защо не ги махнахте преди първия тур??????защото са ползвани незаконно!!!това става с номерата на ли4ните карти и егн,стига да ги знаеш и да ги вземеш от познат!! !! просто се пишат и се слага фиктивен подпис без да си бил там!!!да се провери дали вси4ки гласували са били минали граница в регистрите и са били тук!!
37
3
 
3
 
! Отговори
Bon преди 4 години
Просто Не гласувам защото:1. Не си губя времето с глупости.2. Не обичам да съм част от цирк. 3. Няма смисъл да участвам в състезание, победителят на което не зависи от надбягване то, а от парите. 4. Не искам гласът ми да" налива вода в мелницата" на мафията. Ако смятате, че не съм прав, успех на всички ви на следващите представления на пътуващия цирк.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ беше абсолютно закономерен резултат на българския преход, на концентрацията на икономическите и политически шансове в едно привилегировано малцинство, т.нар. олигархичен режим. Българската олигархия за последните 20 години направи всичко необходимо за това т.нар. демократични избори да се превърнат във фарс и които само да възпроизвеждат статуквото. Такъв тип режими не се свалят с избори.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ГЕРБ и други партии, попаднали под съмнения за лоши практики, заявяват дежурното: Дайте доказателства. Или: Всеки като загуби, търси оправдание. След това всичко се неглижира и размива.Истината е, че пазаруването бе наистина колосално и пред очите на всички. Задържани бяха независим кандидат-кмет на Несебър и още неколцина кандидати за съветници. Прибраха и Ахмед Башев в Гърмен, за да се отчете дейност. По случая в Несебър юристи бяха категорични, че прокуратурата е действала абсолютно незаконно. Главният коз на обвинението се оказа кошаревски свидетел с психични проблеми и подсъден за
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има истини, които всички виждат, но никой не изговаря на глас. Купуването на гласове е такава истина. Пред очите на граждани, полицаи и прокурори се изсипаха чували с пари от София, през околовръстното, през Плевен и Русе, класиката Буковлък та чак до ромските, българските и турските квартали в най-отдалечените места. Такова безогледно, нагло и демонстративно пазаруване на гласове не е имало досега. Стотици сигнали бяха подадени по време на местните избори у нас. Тези до ЦИК се препращат към прокуратурата и МВР, защото не били работа на комисията. Какво става с тях в държавното обвинение
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чрез беседване, разговори и директни разпореждания, на държавните служители, чиновниците в различни структури, общински служители, полицаи и цивилни в МВР, военни и цивилни в МО, пожарникари, работещи в общински предприятия и пр. бе казано да гласуват правилно. В противен случай могат да загубят работата сиСамо държавната и общинската администрация наброява 136 465 души. Над 96 000 са те в централната администрация в София. Прибавете техните семейства. Кой може да пробие такава маса, която трепери за своето място и заплата? Тези хора умират от страх да излязат на свободния пазар, защото са
32
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 години
Добре де някой изслуша ли целото нещо дето тоя не знам точно какъв си мисли, че е, но според мен е поредния гербаджииски ляльо!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавната машина.Тя работи на пълни обороти месеци преди и по време на изборите. Над хиляда са публичните изяви на министри, шефове на ведомства, анализатори, политолози, депутати и служители в държавни институции, агитиращи открито или не толкова за ГЕРБ. Този факт няма нужда от примери, защото е очевиден. На предната линия се изявяваха министри и депутати. Самият премиер Борисов направи служебни обиколки и откривания на различни обекти в страната, което мина в графата работна програма, но в действителност той свърши много партийна работа.Чрез беседване, разговори и директни разпор
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно с 20 366 гласа преднина Йорданка Фандъкова отстрани от надпреварата издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова и спечели четвърти кметски мандат. Проверка на Свободна Европа показва, че почти 23 000 от тях, или с точност - 6985 гласа, са отчетени в ромските махали в София. Интересът към тези секции идва от факта, че резултатите там се различават съществено от картината в останалите квартали на столицата.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е тайна, че немалко компании са зависими от обществените поръчки, тъй като много малко от тях произвеждат продукт с принадена стойност. Бизнесът разчита на парите от Европа и най-вече на тези от държавния бюджет. По този начин фирмите са под чехъла на държавата, която казва кой ще спечели и ще получи финансиране и кой не. За да са в играта много фирми са принудени да се отблагодаряват. Това става по раличен начин, но единият е да се отпуснат средства за купуване на гласове и да се осигурят гласове от служителите на съответните фирмиТочно с 20 366 гласа преднина Йорданка Фандъкова о
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде се изгубиха 100 000 гласа м/у първия и втория тур? Било техническа грешка? Айде, де.Константинов, Мишо, професоре, ти ли не можеш да смяташ, подопечните ли или "грешката" е умишлена? Не било се отразило на вота.Дали?
27
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Колкото до квадрата НЕ подкрепям никои - той си беше замислен и реализиран като нещо счупено от самото начало! Хем важи за избирателна активност, хем реално при броене на гласовете не важи и беше само с цел да помпа изкуствено избирателната активност в жалък опит да се придаде легитимност на властта! Това му беше единствената функция с която го създадоха! А трябва да се води отделна политическа сила и колкото % събере толкова места в НС да остават празни! Ако събере над 50% изборите се касират!
26
0
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Тоя НЕ Е МАТЕМАТИК! Ако 30% избирателна активност са 3 милиона българи! То явно българия е некъде между 12 -14 милиона души! Та явно е, че тоя е подния ГЕРБАДЖИИСКИ ЛЪЖЕЦ! *** едно ме кефи Премиера ни е СТАРО КОМУНИСТИЧЕСКО ОТРОЧЕ! МОЖЕ И ДА МИ МАХНЕТЕ КОМЕНТАРА НО ДОКАТО СЪМ ЖИВ ЩЕ ГО КАЗВАМ ГЕРБ = БКП!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако се издави списък от НАП на плащащите осигуровки лица на трудов, граждански, управленски договори и ето ти говоти избирателните списъци, само добавяш списъка с пенсионерите на които се плаща пенсия и си готов! Ама ще се окаже, че избирателите реално са 3-4 мил. а не както сега 6 почти 7 мил.! Така ще се премахне и фантоми и купен вот и всички останали проблеми! Сегашните избори са негитимни най малкото заради изборателната активност + нереалния брой избиратели + купен вот на неданъкоплатци!!!
24
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Изборните списъци да се подават от НАП - ако работиш и си данъкоплатец, то ти 1. си в държавата! 2. Ти плащаш за всичко, значи само ти трябва да имаш правото да определяш кои, как и защо ще харчи парите! Да се добавят и списъците от НОИ за пенсии които се изплащат, защото това са живите пенсионери и готово! Всички списъци ще се изчистят от фантоми и платен вот!!! Квадрата-Не подкрепям никого да се промени - да се води политическа сила и колкото % събере, толкова празни места гласуващи с НЕ в НС!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще предлага да се махне това квадратче. Защото на следващите парламентарни, това квадратче ще намали субсидията на партиите. Горкичките. Избирателните списъци са безумни, надути са с м/у 1млн и 3млн души. Как изобщо ви се струва това? Ако има 3млн. мъртви души срещу 3.5млн. живи, то срещу всеки ваш глас, седи един мъртъв глас, който да го компенсира. Което значи, че дори при 100% избир. активност, нямате никакъв шанс да промените ситуацията в страната. Тогава за какво да гласуваме
22
14
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
Гледам по - долу жалкия плач на червените тролчета. А бе, смешници, пак ли търсите под вола крава, за да оправдаете эагубата си? Не разбрахте ли, че не сте алтернатива и хората ви го казват за пореден път.
21
12
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 22. Другарю, знам, че вълната ти пречи. Изборите свършиха, победителят е ГЕРБ. След 4 години елате да се пробвате пак.