Болоня "Дебеланата" - там, където прасето е на почит

За местните хора да не ядеш месо си е чиста болест
Обновена: 15 яну 2013 10:17 | 15 яну 2013 07:00, Кристина Газиева
48
Болоня "Дебеланата" - там, където прасето е на почит
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Емилия Романя е регион в Северна Италия и е известен най-вече с фините си колбаси и месни специалитети. Един от прякорите на града, в който живея, е „Bologna la grassa“ или „Болоня Дебеланата“. Така започва разказа си Дани Митцман, която живее в Кастелнуово Рангоне, Италия.

Мортаделата се ражда именно там. Също и известното рагу, чиито корени също са в Болоня, а по света известно като соса болонезе. Болоня е град, в който месото винаги е на първо място, пише BBC.

И всъщност не само Болоня, а целият централен регион на Емилия Романя може да бъде наречен Емилия Дебеланката.

На час път е Парма – домът на пармската шунка. Също и Модена – на 20 минути път от Болоня, има също своите свински специалитети, които традиционно се консумират по това време на годината.

Това може би е единственият регион, където ще намерите на централен площад бронзова статуя на прасе. Забравете паметниците на светци и герои, тъй като тук кралят е прасето.

За много посетители месните специалитети са истинска атракция, но откъм кулинарна перспектива това е най-лошото място за живот, което си избрах, пише Дани Митцман.

„Проблемът идва оттам, че не ям месо“, допълва тя.

А за местното население, където високият холестерол си е направо вроден в ДНК-то на всеки, да не ядеш от фините месни специалитети, се счита за неразбираемо.

„Не ядеш месо?“, задават въпрос на Дани дори с нотка на отвращение, а тя се оправдава, че поне яде риба.

А вегетарианството тук се счита за екзотична болест, а думата „веган“ е почти неизвестна.

„И ако си мислите, че преувеличавам, моя съседка ме попита дали не искам да участвам в едно нейно проучване. Искаше да пробвам прошуто крудо, а аз й припомних, че не ям месо. А тя отвърна: но това не е месо, това е прошуто крудо!“ , разказва Дани.

Истинско изживяване е, когато отидеш и на ресторант тук.

"Винаги знам, че искам да си поръчам талиатели с гъби. И не защото обожавам талиатели с гъби, а просто защото знам, че това е единственото ястие без месо в менюто", признава жителката на Болоня.

След това следват коментари, които е чувала много пъти. Първо казват: “Добре, никакво месо, но поне малко колбаси искате ли?“.

А после обясняват, че повечето от паста ястията им са вегетариански.

„Предлагаме и домашно направени тортелини“, обясняват сервитьорите. Но в плънката няма как да не са сложили поне малко месо.

Но най-любимо й е, когато кажат, че имат много вкусен зеленчуков сос.

„Сосът е направен от грах и лук. Е, има и малко бекон, но наистина е съвсем малко – дори не можете да го усетите“, казват те.

А пък при основните ястия си е цяло чудо, ако успееш да намериш нещо вегетарианско. Дори да имат списък с 10 опции, няма да откриете нещо постно.

„Вече спрях и да гледам менюто, а веднага си поръчвам зеленчуци на грил, защото дори едни картофи може би са опечени в свинска мас", казва Дани.  

А специалитетът на Кастелнуово Рангоне – малък град край Модена, в който преди време е имало повече прасета, отколкото хора, е така нареченото дзампоне – ястие от свински крачета.

Всяка зима жителите му провеждат така наречения "Super Zampone" – фестивал, където местните производители на месни продукти се стремят да счупят собствения си световен рекорд за най-голямото дзампоне в света.

И както може би предполагате, именно там е статуята на великото прасе. Точно пред църквата на града, за голямо възмущение на свещеника.

Може би просто защото и той е вегетарианец.


48
Още по темата: Италияхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИ НЕДЕЙТЕ ГО ЯЩЕ ТУЙ МЕСО БРЕ,ДАЙТЕ ГО НАСАМ,НИЙ ПЪК ГО ЯДЕМ

АРЕ,АМАН ОТ ИЗВАРЕНИЯ

ТО И РАЗСТЕНИЯТА ДЕТО ГИ ЯДЕТЕ И ТЕ СА ЖИВИ СЪЩЕСТВА -ЩО ГИ УБИВАТЕ ДА ГИ ЯДЕТЕ

ТО И КОЖЕНИТЕ ПАЛТА И ДЪНКИТЕ И БЕЛЬОТО СА ОТ ЖИВОТНИ И РАЗСТЕНИЯ /ПАМУЧНО И КОПРИНЕНО БЕЛЬО/ -ЩО ГИ НОСИТЕ -НОСЕТЕ НАЙЛОНИ ДА ВИ СЕ СВАРЯТ ГЕНИТАЛИИТЕ И КРАКАТА -ЩО ГИ НОСИТЕ

АМАН ОТ ЕКОЛОЗИ,ВЕГЪНИ,ВЕГЕТАРЯНЦИ И ТЯМ ПОДОБНИ ИЗВРАЩЕНИЯ

НОСЕТЕ СИ НАЙЛОНОВО ОБЛЕКЛО И НЕЗНАМ КАКВО ЩЕ ЯДЕТЕ КОЕТО НЕ Е НА ЖИВОТИНСКА ИЛИ РАЗСТИТ.ОСНОВА
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаше да пробвам прошуто крудо, а аз й припомних, че не ям месо. А тя отвърна: но това не е месо, това е прошуто крудо!“

-Лельо, но приятелят ми е вегетарианец!
-Вегетарианец? Е, тогава ще ви сготвя агнешко!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25,
че ти си изброил по-известните луди!
32
0
 
0
 
! Отговори
Темерут преди 7 години
Ммм... Вкусно!
31
0
 
0
 
! Отговори
manol преди 7 години
vbox7/play:6878a628a7
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След прочитането на тази статия всеки средно-статистически и средно интелигентен човек (ах как не ги обичам тези епитети) на път за вкъщи, като минава през ''супера'' ще си вземе и парче колбас. В хубава опаковка и хубав на цвят и мирис.. и пълни със соев протеин, застояло месо (ако има такова) и подправено с моно-натриев глурамат (MSG) и още няколко.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА БАЛАНС

ВСЯКО НЕЩО ИЗВЪН МЯРА Е ВРЕДНО

ДОРИ ОТРОВАТА С МЯРА Е ЛЕКОВИТА, ДОРИ НАЙ-ХУБАВОТО ИЗВЪН МЯРА Е ВРЕДНО И ВОДИ ДО БОЛЕСТИ

КОЛКОТО ДО МЕСОТО, НИТО МЕСОТО ДНЕС Е МЕСО НИТО ВОДАТА ДНЕС Е ВОДА, АКО ПРЕКАЛИТЕ С МЕСОТО МОЖЕ И РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО ИЛИ ПОДАГРА ДА ВИ ХВАНЕ, АКО НЕ КОНСУМИРАТЕ ВЪОБЩЕ МЕСО ИЛИ АЛЦХАЙМЕР ИЛИ ЩЕ СТЕ ПАЦИЕНТИ ЗА ИНВИТРО

СПОМНЕТЕ СИ ХРАНЕНЕТО НА ДЕДИТЕ ВИ И ГО СПАЗВАЙТЕ ЗА ДА БЪДЕТЕ ЗДРАВИ

БАЛАНС И МЯРА ВЪВ ВСЯКО НЕЩО
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един мой познат поп,възрастен и мъдър човек ми каза веднъж
-Чадо, най-да се пазиш от тия дето се правят на големи светци,тия същите чадо дето ни месо ядат,ни ракийка пият ни, ни пушат и дето се правят че са безгешни.Тия чадо са най-големите грешници и най-ще ти забият ножа в гърба и са най-зли.Имах един съсед чадо,дето не ядеше месо,дето и не пиеше и не пушеше,всеки ден идваше в църквата,та същиат той чадо с брадвата утепа брат си.
Верно ли е,незная,ама съм склонен да вервам на деда поп
27
2
 
0
 
! Отговори
въпрос на интелект преди 7 години
Вегетарианството е просто разум,морал и интелигентност.
Никой разумен човек не би изял кучето или котката си, нали?
Е как тогава може да ви хрумне да ядете прасе,крава или какъвто и да е труп?
Разбирам диваците навремето,които са живели в сурови условия,не са имало обработваема земя и условия за добиването на плодове,зеленчуци и ядки,ама сега вече имаме всичко необходимо,за да се храним пълноценно,влусно и полезно.
Не сте ли се замисляли само каква негативна енергия поемате с убитите трупове?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и у наше село е на почит
както и у ваше -драги зрители и вие радиослушатели,нали :)

дручко си е кое е пресно и току-що заклано и зацвърчи у тиганя или на скарата

не като тия ГМО-та дето са от големите вериги и идват от държавните резерви на латиноамериканските страни

задайте си въпроса защо хищниците ядат месо-организма на някои живи същества при липса на месце започва да страда от белтъчен глад и липса на магнезий,а и децата знаят че магнезият е важен не само за мозъка и за възпроизводството
25
1
 
0
 
! Отговори
Ime преди 7 години
Аман от глупаци. Колежката му не биля яла месо и била със забавени функции...
Човека не е станал човек, защото е почнал да яде месо, а защото е трябвало да го улови *** с ***, едното няма нищо общо с другото. И аз съм почитател на пържолите, ама ми писва от такива дет ръсят простотии за спорта.
Оня долу пък харесвал повече мортадела пред иле Елена... по- голям нихилизъм здраве му кажи.
24
0
 
2
 
! Отговори
мишо преди 7 години
моя колежка е вегетарианка и майка и също никога в живота си не яли месо но тя е със забавени реакции говори и се движи бавно и за да разбере какво и се казва гледа една две минути и чак тогава реагира явно връзките в мозъка не стават бързо човека е станал човек когато е започнал да яде месо месото е нужно но да не се прекалява
23
1
 
0
 
! Отговори
вегетарианец преди 7 години
до разните коментатори - вегетарианците били : "агресивни, подтиснати, психически ограничени" и не знам какво още... абе хора огледайте се в огледалото - описвате себе си. а относно коментар на ***: "вегетарианците да се убиват като бесни кучета", мда... това само *** може да го каже - прост и ограничен
22
0
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Вегетарианството или месоядството нямат нищо общо с това какво ще постигнеш.
А между другото кои животни са по-умни - хищниците (лъв, гепард, куче,...) или тревопасните (крава, овца, коза,...)? ;)))
21
0
 
1
 
! Отговори
@ №25 преди 7 години
В този списък освен известни вегетарианци има и известни алкохолици, едното не изключва другото разбира се, особено ако се има предвид, че и двете са сериозни психични заболявания.
20
0
 
1
 
! Отговори
Легендата преди 7 години
В цялата статия има една такава нотка, че едва ли не хората там са някакви необразовани туземци и не са уважили най-естествения и популярен начин на живот - веганството. Като не и харесва какво предлагат в ресторантите да ходи да си готви сама английската крава. Дъщеря ми учи в Болоня и честно да ви кажа се стремя да я посещавам максимално често. Мястото е прекрасно.
19
0
 
1
 
! Отговори
газения преди 7 години
Анонимен25,как пък да не са били вегетарианци,особено философите.То тогава освен месо,риба и зърно,какво е имало друго.Яж трева,па чакай човек да станеш:)
18
0
 
1
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 7 години
До Анонимен
Можем да изпишем по-голям списък с Велики Месоядни представители на човешката култура и политика с не по-малки постижения - това не са доводи.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Известни вегетарианци:
Буда
Винсент Ван Гог
Джон Ленън
Джордж Бърнард Шоу
Джордж Харисън
Имануел Кант
Конфуций
Лев Николаевич Толстой
Леонардо да Винчи
Майкъл Джаксън
Марк Твен
Махатма Ганди
Мира Аройо
Натали Портман
Питагор
Платон
Плутарх
Пол Маккартни
Ринго Стар
Робърт Луис Стивънсън
Ромен Ролан
Сенека
Силвестър Греъм
Сократ
Стив Вай
Хърбърт Макголфин Шелтън

Когато постигнете и една десета от техния успех, ядейки месо, може да ми се обадите.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз пък мога да отделя пари за една кашкавалка.

и спрете да ме дразните със снимки на храна, че започвам да се сещам, че ме боли корем.