И това се случва: Да запалиш цигарата си с... ядрено оръжие

Тед Тайлър е първият, на когото му хрумва идеята
23 авг 2019 19:30, Нели Христова
14
И това се случва: Да запалиш цигарата си с... ядрено оръжие
Снимки: Pixabay

Има много начини да запалиш цигара - от свещ до лупа, поставена под определен ъгъл. Но едва ли са много хората, които са го правили по по-безумен начин от физика Тед Тайлър. Той запалва цигарата си с... ядрена експлозия.

Оказва се, че идеята за "ядрена запалка“ не е рядкост, но Тейлър е първият, на когото му хрумва идеята. Поне така твърди Ричърд Милър в книгата си "Под облака: Десетилетия на ядрено тестване".

Тед Тайлър решава да запали цигарата си по време на  серия от тестове, проведени от армията на САЩ в Невада. Годината е 1952 година, Корейската война е в разгара си, а Хари Труман обмисля да пусне още една бомба след тази в Хирошима.

Властите дали кодово име на тестовете – George (Джордж), тъй като били седми подред, а седмата буква в азбуката била G.

Ден преди поредния тест Тайлър намерил резервно параболично (във формата на чаша) огледало.

Според книгата на Милър, физикът знаел точно къде да го сложи, за да отрази светлината от експлозията, която щяла да освободи тонове термална енергия. Огледалото имало за цел да фокусира тази енергия в точно определена точка.
 
След това Тайлър окачил цигара Pall Mall на връв точно пред огледалото, където трябвало да се фокусира лъчът. Методът не бил по-различен от това да държиш лупа под слънцето и да запалиш парче хартия.

На 1 юни 1952 година, всички се скрили в контролната стая, подобна на бункер и активирали бомбата.

Концентрирана светлина от експлозията запалва върха на цигарата. Тейлър се превръща в първия човек, който използва ядрена експлозия като запалка.

След като тази история бе припомнена от потребител в Reddit, много експерти не бяха възхитени да я чуят.

Сред тях е и Мартин Пфайфър, който написа в Twitter, че това е един вид начин за "опитомяване на ядрените оръжия“. Или по-точно – това действие рискува да омаловажи ядрените оръжия, които сеят само смърт и разрушение.

През 1945 г., бомбата, която САЩ пуска над Япония убива около 150 хил. души. Онези, които оцеляват, страдат години наред. А днес в по-голямата част на света, тестването на ядрени оръжие е забранено, тъй като може да разпространи радиация, да наруши електричеството или да се възприеме като знак за война. Но напрегнатата връзка между Русия и САЩ доведе до това, двете държави да се надпреварват коя ще изобрети по-модерно оръжие.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
TT преди 2 години
До Анонимен 11 От части е прав,поне що става дума за ходовата част...А това че американските военни не са оценили вовреме изобретението на Кристи не го прави по-малко ценно...
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе, те хвърлиха две атомни бомби над два МИРНИ града и изпържиха стотици хиляди невинни граждани, та една цигара ли няма да запалят?! Демократичен морал, баце, кво да каже човек?!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бож. 3Лицензът за Т-34 бил купен от американците????Ти американски танк от този период виждал ли си???Баситъпoтията дето написа, даже Резун/Суворов щеше да ти се смее!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-мирният атом е краварският! Нали така, шорки-опорки?!Представям си само ако в статията се говореше за Русия и руски учен, за какъв вой щеше да става дума! Що не скачате сега в защита на Човечеството, а? ХАйде, кажете нещо за пияният, хамерикански каскет, дето си пали цигарата от най-страшното и разрушително оръжие, което хората познават!Хайде, кажете колко е нагло и грозно да се подиграваш с бъдещата смърт на милиони хора! Хайде, бе! Що мълчите?
7
2
 
4
 
! Отговори
чукча преди 2 години
А Чък Норис пък запалил фитила на атомната бомба само като щракнал с пръсти.
6
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Ето заради такива ще се затрием ....
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая статия дано не я публикуват в руски сайт, че там са маниаци на тема облъчване. Цитирам както пишат руснаци в инстаграм и фейс: "Лятото в нормалните държави хората си почиват на морето, а нас ни облъчват!"
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Труман прекалено много му е мислил- ако бе подпалил рогозките на корейските гольовци,нямаше кой да се гъбарка днеска с Тръмп!
3
9
 
5
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Изходът от надпреварата за изобретяване на по-добри оръжия е ясен още сега: едната държава редовно продава нови технологии в чужбина а другата постоянно купува американски лицензи,включително този на Т-34! Така че борбата е неравна: все едно голия Давид да се бори с десет бронирани Голиатовци!
2
3
 
16
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Не цигара ,а света запалиха ,и продължава да гори !!
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Годината е 1952 година, Корейската война е в разгара си, а Хари Труман обмисля да пусне още една бомба след тази в Хирошима. Хари Труман не обмисля много много, ами пуска още една атомна бомба след тази в Хирошима - хвърля атомна бомба в Нагасаки.