Търговският регистър пред нов срив – няма терабайти!

Мястото за съхраняване на данни от бизнеса се изчерпва
15 окт 2018 08:40,
62
Търговският регистър пред нов срив – няма терабайти!
Снимка: Facebook

Търговският и Имотният регистри могат да спрат до 20 дни заради изчерпване на мястото в информационните система за съхраняване на данни. Това става ясно от обществената поръчка на Агенцията по вписванията - "Надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни DELL EMC Unity 400", необходими за спешното осигуряване на нуждите на съществуващите информационни системи.

Нужен е допълнителен ресурс от 120 терабайта, за да се осигурят всички регистри и да се предотвратят възможности за сривове, пише в поръчката.

От агенцията напомнят за срива, който започна на 9 август след последователно дефектиране на 4 диска от базата данни на Търговския регистър. То доведе до срив в операционната му системата, както и до заплаха от срив в базите данни на останалите регистри. Вследствие на аварията от 9 до 27 август този регистър бе затворен.

Още по темата

В момента има приблизително около 30 терабайта свободно дисково пространство в Информационния център и 20 терабайта в Резервния информационен център, съобщават от агенцията в мотивите за поръчката.

При всекидневните дейности това пространство намалява с бързи темпове - с 1,5 терабайта на ден. Това е и заради седмичните архивни и резервни копия и реализацията на проекти, свързани с надграждането на Търговския и на Имотния регистър.

"Това означава, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в информационния център ще свърши, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни. Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата IT инфраструктура на агенцията. За да се избегне спиране на работата на регистрите в рамките на следващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 терабайта допълнителен дисков ресурс. Най-ефективно от гледна точка на технология и разходване на бюджетни средства това може да стане чрез надграждане на съществуващите масиви за съхранение за данни Dell EMC Unity 400 в ИЦ и РИЦ", пише в мотивите на поръчката, цитирани от "24 часа".

Друга причина за недостиг на място е, че заради проверките от компетентните държавни органи "е указано да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи от информационните системи до приключване им, което допълнително води до блокиране на още 80 терабайта от наличния ресурс", пише също в мотивите.

Агенцията пояснява, че спешната необходимост от допълнително дисково пространство не е заради нейно действие или бездействие и не може да ѝ се вменява вина.

Всяко отлагане на доставката е свързано със значими рискове от последващо блокиране на търговския оборот в страната, пишат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Съхраняват се и графични документи, разбира се.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как едно нещо не направиха като хората
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хмм... няма място? В същата поръчка изпълнена от поредната "наша ИТ фирма" с цени 10 пъти над пазарните?! Направо съм изненадан.
50
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
Пак някой приятел-бизнесмен,на герберите,след срива,ще бъде чист,като момина сълза.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуството да усвояваш едни пари. Или всеки малко по-чаткащ от сториджи ще разбере, че тая необходимост от 120ТВ е измислена за да се усвоят едни пари, ама нали - дай да всяваме смут и паника у неразбиращите.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите за нищо не стават. Пълен провал.
47
0
 
0
 
! Отговори
е преди 5 години
До ?!Не!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам в къщи на раздрънкания компютът 8 терабайта с филми музика и порно, а държавата няма за търговския регистър!
45
2
 
12
 
! Отговори
Юзър преди 5 години
У дома имам 4 TB, a държавата не може да осигури 120 TB??? Smqh w zalata...
44
0
 
10
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е по темата ама нали преди две седмици писаха за образованието и как IT-тата са най-ценните почти като депутатите взимат 3К. И са к'во праим! Те не знаят какво е лопата и кирка както да произвеждат сами храната си. Щом имах хипермаркети; "пазарна икономика" - икономии и всичко внос. Пренасищане на кадри в една сфера тази държава е закрийте вече само крадат за последно самозванците
42
2
 
11
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Този тиквун няма ли от хорски срам да направи един читав конкурс.Било за фирма или за пост.Махна Нанков от министър за да го направи зам.Тази врачанка ако не разбира защо е министър? Лили какво работи? Московски пасна в московска банка??Цецка е смешна в пра совъдието!В регистъра му източваха лентите??Една книга не стига!!
41
0
 
1
 
! Отговори
Bikeli преди 5 години
Bg asker ot bg armia mnogo zdravo i mirno e rabotil tam....
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЮЛ плащат по мин. 40 лв/г. да кажем за 1GB (силно пресилено), при калкулиран разход - не повече от 1 евро годишно
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tия накрая ще минат на хартиен търг.регистър..
38
0
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Стават смешни с тая некадърна фирма, която са избрали да поддържа регистъра. Да не ги точно България да има най-големия регистър, та не знаят как да го поддържат.
37
0
 
19
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
"...Това е и заради седмичните архивни и резервни копия..." - ако "специалистите" си пазят резервните копия заедно със работните то на всички е ясно какви "специалисти" за спечелили търговете. То скоро няма да им стигне и всичкото налично място на Земята да трупат файлове. Некадърници. Ама ГОЛЕМИ 120 ТЕРАБАЙТОВИ некадърници.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво няма терабаити ли смях.Някои спе иалист го е изкрал както ни крадат минутите и мегабаитите това е
35
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ЯВНО ПРЕДНИЯ ПЪТ НЕ СА УСПЕЛИ ДА ЗАЛИЧАТ ВСИЧКО КОМПРООМЕТИРАЩО И СЕГА Е МОМЕНТА С ОРАВДАНИЯ /ЗА КОИТО НАРОДА НЕ Е СЪВСЕМ НАЯСНО/ ТА ТАКА ДЕ НЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ КАКВО Е ТЕРАБАЙТИ А НАЛИ БОЙКО ПРЕВЪРНА НАЦИЯТА В ОВЦЕ ТЕ НЯМА ДА РАЗБЕРАТ КАКВО СТАВА. СЪЩОТО И С ИМОТНИЯ. КОЙ ЛИ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ЖИЛИЩЕ СЛЕД СРИВА. НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО МОГАТ ПИПАЛАТА НА ОКТОПОДА ПИПАТ. МНОГО СА ИЗОБРЕТАТЕЕЛНИ СЛУГИТЕ НА ГЕРБ. ЕВАЛЛА. КАДЪРНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 1.5ТБ дневно и поръчка за 120ТБ които ще бъдат запълнени до три месеца?!? Баси шегаджиите са тия там...