Развод ми дай... Финалната права на Brexit – събитие №1 за 2018-а

Читателите на Dnes.bg наредиха най-важните събития от годината
Обновена: 31 дек 2018 15:06 | 31 дек 2018 15:00, Красимир Ангелов
26
Развод ми дай... Финалната права на Brexit – събитие №1 за 2018-а
Снимка: Reuters

Политически противопоставяния, Brexit, конфронтации и сближавания между световните сили, жестоки убийства и опити за ликвидиране на неудобните...

Това са само част от международните събития, които белязаха отиващата си 2018 година.

Кое от хилядите събития по света обаче бе най-важното за българския читател? Това се опита да разбере екипът на Dnes.bg, който по традиция се допита до своите читатели: Кое е най-важното международно събитие за отиваща си 2018 година? В традиционната ни анкета участие взеха 1156 души.

А според цели 33% от нашите читатели финалната права на Brexit и тежките преговори около развода на Великобритания с ЕС са събитие №1 за последните 12 месеци. Само след 3 месеца – на 29 март 2019 година, Обединеното кралство ще се раздели с Евросъюза, но все още неуредени остават много въпроси. Това кара много експерти да смятат, че "твърдият" Brexit става все по-вероятен.

А при липса на сделка за раздялата, събитието ще настъпи в полунощ на 29 март и ще засегне над 700 регламента, включително правилата за общия пазар, митническия съюз и свободното движение. Какво ще се случи предстои да видим, но със сигурност и в началото на 2019-та Брекзит ще остане една от най-важните теми в световната политика.

За 27% от нашите читатели пък събитие №1 е започналото постепенно оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел от голямата политика. Генералният секретар на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер вече бе избрана за нов лидер на партията, на която Меркел бе начело в продължение на 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол заемаше поста по-дълго.

Засега един от най-емблематичните европейски политици в началото на XXI век остава канцлер на Германия, но се очаква най-късно с края на правителствения мандат през 2021 година тя да излезе изцяло от активната политика.

Според анкетата третото най-важно събитие за отиващата си година с 12% от гласовете е срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун през лятото, която се опита да стопи ледовете между двете държави. На 12 юни в Сингапур за първи път действащ американски президент се срещна с лидер на Северна Корея. Доналд Тръмп и Ким Чен Ун подписаха общ документ, с който се появиха надежди, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще започне съвсем скоро. Дали това ще стане със сигурност предстои да разберем през идващата година.

Европа реши: Край с въртенето на стрелките. Това е новина, която вълнуваше хиляди европейци през цялата година, а 11% от нашите читатели я определиха като най-важното международно събитие в света през 2018 година. Въпреки решението обаче, към днешна дата въпросите са повече от отговорите. Ясно е само, че Европа скоро повече няма да сменя часовото време. Но дали да остане лятното или зимното? И откога? Може би именно през 2019 година за последно ще сменяме времето.

Договорът между Македония и Гърция за името на западната ни съседка и пътят й към НАТО е най-важното събитие за 8% от читателите ни, а за 4% от пък това е убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Случаят с отравянето на агента Сергей Скрипал, който влоши сериозно отношенията между Русия и Великобритания, вече като че ли се позабрави и е най-важното събитие за едва 3% от читателите ни.

Мигрантските премеждия в САЩ и политиката на Тръмп срещу мигрантите пък не трогват особено много българите и събраха едва 1% от вота на нашите читатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Друго си е детска градина с неггра и паки...... и съвсем друго е да си българско малцинство в България - съотношение 3 към едно в полза на "сирийците"!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано ИРА-истински да се възродят, че даима работа за консултанти. Тия пероксоацетонови аматьори разчитащи на единични пробиви не са интересни. Друго си е детска градина с неггра и паки да не можеш да разбереш на кой червата са на дръжката на вратата - английско чувство за хумор, даващо отговор на въпроса дали имат черва.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Много добре знаят какво искат и колко от болшинството го искат! Искат да изритат някои много знаещи източно европейци защото са забравили от къде са изпълзели!
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евроатланик 13Сакъм без българския сральо Англия загази! Има кой драги, не реви на чужд гроб при положение че си затънал до уши в калта! Те англичаните няма да загазят като нашенци, ще видиш!
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16.....и за това живеят стотици пъти по добре от най-умните на света....български компотьовци! Имат много добре функционираща здравна, съдебна, образователна и социална система! А българите чезнат и *** защото са най умните, откъм джанковия!
14
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британците са най-глупавите хора, да се махат, надути пуяци
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите няма какво да я мислим тази Англия , те могат да позволят да си свиват икономиката си дори да претърпят големи икономически загуби пак ще са на светлинни години пред нас.
12
5
 
9
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
А кой ще гази в калта ,да бере цвекло в английските поля,пакистанците ли?Че те от три поколения са на соцялни помощи,да не са прости да бъхтят като българите в калта?!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие пък откъде знаете какво искат Британците , те самите не са наясно точно какво искат.Но времето ги притиска и накрая трябва да кажат какво точно искат.Проблема не е това че Великобритания иска да излиза от ЕС, проблема е че те не знаят какво точно искат.И от там дойде цялата суматоха.Не знам защо едва ли не чакат решение от Европа какво трябва да искат те , а ми вече са независими те трябва да предлагат решенията а не Европа както беше досега.Нали точно това е независимостта.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво става със Скрипал, възстанови ли се. Намериха ли похитителите, нещо темата остана в забвение.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Британците не искат да хранят и Андрешко дето си е пробил руската елхичка на центъра на София.След Брексит ще гледаме как Троянски кон яде боб !
8
9
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ЕДИН ВЕЛИК НАРОД / 50-50 *** ,НО СВЕТЪТ ГОВОРИ ЕЗИКА МУ /- ДА БЪДЕ ДОМИНИРАН ОТ МАРГЮЛ И ЕММАНУЕЛЛА ФРЕНСКА ...НЕЩОТО Е КАТО БИТКАТА ПРИ ТРАФАЛГАР ,НО ОТПРЕД СА ШВАБЕНИТЕ И ФРАНСЕТАТА !?!? А РУСИЯ И КИТАЙ ГИ ГЛАДАТ КАТО В АКВАРИУМ !!!
7
2
 
7
 
! Отговори
+ - преди 5 години
Британците не искат да хранят, такива като гърците.
6
4
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Брексит без договор, Германия и Франция се договарят с Русия. САЩ са в гражданска война. Китай има спад. Индия става двигател на Британската общност. Лихвите скачат.
5
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Тоя Брекзит взе да става досаден !Или ги пускайте британците да си ходят от ЕС, или ги оставяйте в него.Всеки ден да слушаме как Великобритания напускала ЕС, а от години да продължава, да е в него е меко казано налудничаво вече.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Дано да стане брекзита, че вече омръзна.--Ще стане, при това твърдо! 100 годишното Бабе отдавна е пуснала да се сече юбилейната монета, послучай излизането
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да стане брекзита, че вече омръзна. Трябва нова тема, нова перспектива за бъдещето на ЕС. Германска имерия ли ще става? Френска имерия ли? Само да не нападат Русия, защото не става номерът.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но дали да остане лятното или зимното ?няма такова понятие като зимно времеИма лятно време и астрономическо време.Когато имаме приет стандарт че зимното време приемаме че е равно на астрономическото тогава се използва заместване поради приетото приравняване.Но когато се говори за промяна т.е. зимното време не е равно на астрономическото време а ще се търси ново уравнение.Тогава не можеш да ги приравняваш има астрономическо време.И какво отклонение ще се прави от него ако се прави отклонение
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие да не би да сте женени за Бойко и Юнкер, че им купувате частни острови и марков алкохол?