Цената на златото отбеляза рекорд за всички времена

Суровината е популярна сред инвеститорите поради пандемията
27 юли 2020 10:42, Екип на Investor.bg
37
Цената на златото отбеляза рекорд за всички времена
Снимка: архив, БГНЕС

Златото е по-скъпо от всякога – преди всичко заради икономическите последици от коронакризата. В нощта срещу понеделник цената за тройунция (31,1 грама) се повиши до 1944,71 долара, значително надвишавайки предишния рекорд от около 1921 долара, достигнат през септември 2011 г. В последните часове цената се понижи леко, но все пак беше около един и половина процента над досегашния рекорд при ниво от 1932 долара, предаде ДПА.

"Цената на златото изглежда много оптимистично както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Съществуват достатъчно катализатори, които могат да я изведат на рекордна траектория до края на годината", отбеляза старшият пазарен анализатор на брокерската компания OANDA Едуард Мойя.

Още по темата

В резултат на това цената на златото вече е нараснала с малко повече от една четвърт тази година, със силен ръст в частност от средата на юни. В началото на кризата на финансовите пазари златото дори загуби стойност, въпреки че благородният метал се счита за "кризисна валута". В средата на март една тройунция временно струваше по-малко от 1500 долара.

В момента златото е много популярно сред инвеститорите заради няколко тенденции. Една от основните причини е пандемията на коронавируса с нейните драстични икономически последици. Те включват високото ниво на несигурност за продължението на кризата, рязкото покачване на държавния и корпоративния дълг и постоянно ниските лихви по целия свят. Златото се използва традиционно за защита от кризи и инфлация.

Икономически новини четете на Investor.bg
 


37
Още от ЕС
Пропаст: На американците им се ходи в Европа, но...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щатите налагат търговията с горива да става в долари, това крепи валутата им. Но, от почти две години Китай емитира конвертируеми йоани със златно покритие. И с тях купуват горива, а те са най-големия купувач в света. Отделно се освобождават от доларите си купувайки злато и каквото може по света. Затова са дрязгите САЩ-Китай, долара вече си отива и американците не могат срещу хартия да получават стоки. Мирише на война, засега е търговска и технологична само.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А как стои въпросът за добив на злато в България?
Колко от него остава тук?
Каква е ползата на страната от златните ни залежи?
Въпросът е свален от дневен ред. Не се разглежда.
Къде е Гешев да всее справедливост?
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ония кюлчета на баце реално струват повече от пачките до тях.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Великобритания вечно ли ще държи венецуелското злато?
Това ли са западните ценности, които трябва да следваме и ние: да държим хора, с нищо не виновни, в трудност на границата на бедствие, защото не управникът им не е наш човек?
33
3
 
1
 
! Отговори
Баце преди 1 седмица
ГЕРБ ПОБЕДА!
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз още миналата година си купих 1кило като вървеше 1000 ни нещо.. догодина това кило ще е равно на 1 апартамент в софия..
31
0
 
3
 
! Отговори
До RD преди 1 седмица
И какво седи зад прословутият балон на "Теслите"? Освен едно обещавано розово бъдеще аз не виждам нищо ДРУГО!
30
3
 
1
 
! Отговори
RD преди 1 седмица
Акции на Тесла за същото време са в пъти по скъпи. Също така Амазон, Микрософт и много други знайни и незнайни компании носят по висока доходност. Та къде наистни човек би си инвестирал парите???
29
0
 
0
 
! Отговори
До27 преди 1 седмица
"Евала"ама ако имаш случайно свободни няколко милиона в кеш,къде би ги сложил точно в тоя момент?
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ха-ха
"Когато Русия и Китай изкупуваха злато на 1500$ им се смеехте.Когато падна до
800$ и още повече купуваха-пак им се смеехте.Сега смеете ли се?"

Аз не съм се смял. А ти какво се праскаш? Да не си купил 20-30 кила на евтината цена? Не? Ми тогава?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"1944,71 долара, значително надвишавайки предишния рекорд от около 1921 долара, достигнат през септември 2011 г."

9 години и 1.21% скок, без да смятаме инфлацията, разходите по съхранение, покупка и продажба. ЕВАЛА!
26
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
Когато Русия и Китай изкупуваха злато на 1500$ им се смеехте.Когато падна до 800$ и още повече купуваха-пак им се смеехте.Сега смеете ли се?Впрочем и по-страшно ще става-САЩ усещат края на Печатницата и гледат да набутат колкото се може повече балами,преди да свърши играта.После ще си платят дълговете с обезценени долари.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе то добре, ама ако имаш 2-3 милиона, да ги избухаш в злато и то в чуда банка.
Ако вземеш няколко парички, да речем за 10 000 лева, глей кво става! Първо, няма да вземеш за 10 000 лева, а за 8500-9000, защото банкта, дето ти ги два, ти ги дава така.
После, ако златото скои с 20%, фактически ти не си с 12 000 лева в злато, а с 10 800. Както и да е. Тръгваш да продаваш и ... грееедаааааа! Първо - всеки ти дава 10-15% под цента, после ти искат ткаси за транспорт и не знам си кво. Не е баш тъй!
24
2
 
6
 
! Отговори
Математиката преди 1 седмица
Преди една година цената на златото беше около 1420 - 1480 $ за тройунция. Според публична статистика, паричното предлагане в Щатите са този прериод до ден днешен се е увеличило с около 5 трилиона или около 28%. Сега умножете миналогодишната цена на златото по 1.28 и ще разберете какво значи съхранител на стойност, докато принтера зад окена не спира да прави Брррррр Бррррррр
23
2
 
0
 
! Отговори
бг смешки преди 1 седмица
този ден приближава ! има много хора които обаче не разбират от инвестиции и финанси у БГ-то ....
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо сметката не им излиза на световните играчи и глобална криза няма да има.Повече от половин година смятат и все още не са решили къде и кога да има,я пролет,я перестройка,я революция или пък просто мониторинга над"епидемията"ще продължи още дълго време и тогава ще става,кавото ще става.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Златото винаги поскъпва при наличие на финансова криза, защото е универсален и сигурен актив. А криза като сегашната не е имало досега т.е заслужава си една рекордна цена.
Но ако американците продължават с безконтролното печатане на пари, за да си покриват гиганските дефицити и разчитайки, че долара е универсална платежна валута...ще дойде време, когато света ще спре да ги приема и тогава всичко ще се срути...ама наистина всичко.
20
0
 
8
 
! Отговори
Метроном преди 1 седмица
Според Рей Далио започна третата последна фаза преди колапса на фиатните валути .... Плодородна земя, чиста вода и ценни метали е застраховката живот ако не сте разбрали.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре че е тая статия да попитам къде изчезна вожда?Друг път по три статии на ден за него,а сега нито една.Какво е това медийно затъмнение?Да не е избягал?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато златото поскъпва,това означава,че ще има някъде война.Дано ни се размине и тоя път.