"Булгаргаз" иска с 20% по-скъп газ заради скок на цените

Ръстът няма да доведе до промяна за парното и топлата вода
22
"Булгаргаз" иска с 20% по-скъп газ заради скок на цените
Снимка: БГНЕС

Природният газ да поскъпне с 20,3% е поискал газовият доставчик "Булгаргаз" от енергийния регулатор. Това каза изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

Още по темата
"Причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента.

Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива - както на природния газ на европейските борси, така и рекордно ниски цени на петролните продукти, като основната причина за безпрецедентния спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа", коментира Павлов, цитиран от БНР.

Ако КЕВР утвърди това увеличение, от днес един мегават синьо гориво ще струва 22,46 стотинки, без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода.

Николай Павлов каза още, че към момента просрочените задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са в размер на 120 милиона лева, като се очаква до края на септември дружеството да погаси изцяло дълга си.

Енергийният регулатор ще реши окончателно с колко поскъпва природният газ от днес. Предварително се очакваше скокът да е с около 15 на сто. Миналата седмица по време на общественото обсъждане от "Булгаргаз" посочиха обаче, че увеличението може да е по-високо, заради значителното поскъпване на синьото гориво на европейските борси.

От регулатора още тогава обясниха, че това няма да доведе до преразглеждане на цените на парното и топлата вода, тъй като те вече се определят веднъж годишно, а сегашното поскъпване на газа бе калкулирано предварително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете от евтиния американски газ.Кой не пуска евтиния американски газ?Кой е този предател и експлоататор?Уволнение и съд за този предател.
20
4
 
4
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Много просто - некадърниците от ОПГ ГРОБ се мъчат да прехвърлят загубите от очертаващият се провал на Турски поток (че там ще има един милиард поне вътренка). И познай кой ще плати това.Иначе тука братушките от долу много коментират за втечнен газ. Такъв най-рано след година или две може да дойде. И не е задължитлно да е американски. Катарците имат и са близо, скоро Израелци, Египтяни алжирци ще могат да карат и те.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов сваля с 40 процента, Булгаргаз вдига с 20 процента.Ние ги сваляме, те ги вдигат.
18
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Нали идва еФтиния хамерикански газ? Как така поскъпване?
17
1
 
13
 
! Отговори
мнение преди 3 години
До сега ревахме, че Газпром ни давал скъпа газ. Направиха 40% отстъпка със задна дата и потребителите получиха 11% намаление от тези 40%. Сега искат 20% увеличение, а познайте с колко ще се дигне цената за потребителите? До сега Русия беше виновна, а сега кой?
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газпром ни свали цената с 40%.Мисля че и за други няколко страни също.Обаче Баце е поел ангажимент да купува част от необходимия за страната ни газ от американците.Той е втечнен,шистов газ и е доста по-скъп от руския.Затова толкова се бързаше за газовата връзка с Гърция,оттам ще го внасяме.Предполагам че това вдигане на цени ще покрива по-големия разход за американския газ.Или пък просто си е рутинното ежегодно щавене на стадото потребители от страна на държавата
15
1
 
11
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Предлагам за да е най демократично и по евроатлантически всеки да има право да избра какво да ползва, руска или американска демократична газ. Сигурен съм че кьорав русофоб няма да остане по естествен път. Дръг е въпроса че при БМБ и герб совите никога не са това което са и матриала никога не е разбрал правилно какво е казал кеве, мвр или друго многобуквие. Просто герб си търсят бесилото, това е
14
4
 
3
 
! Отговори
всички преди 3 години
Докато скачате срещу Борисов олигарси милиардери си тъпчат гушите /същите като Божков създадени преди 1989г./.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отгледахте ли новото руно аборигени, че требе пак да ви стрижем.Хайде сега кротко, без блъскане в колонка по един да ви фризираме отново.Но има и алтернатива, а тя е да се изрине тази впила се в България напаст!Иде видов ден и Коледа за всяко прасе!
12
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛЪЖАТ ДОГОВОРА Е С ТВЪРДА ЦЕНА!!!И ДАЖЕ ТРЯБВАШЕ ДА Я НАМАЛЯТ НО ТАКА И БОРИСОВ НЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей така се пълнят чекмеджета и офшорки.... А народът загива с всеки изминал ден.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не се разбира. От една страна "Газпром" намали ли цената с 40%? От друга страна ни уверяват в значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента. Защо да не се разбира? Плащаме авансово разликата между изгонения евтин руски газ и навлизащия СПГ-шистов. Честита ви диверсификация по мутренски! Честит ви конектор и газов хъб!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кагато потече евтин втечненен газ ще искат още увеличение.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тия Булгаргаз има ли нещо българско освен имато им?
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чякйате бе нали Русия намали газа с 50%? Вие намалихте с 20%? И сега мина малко време и искате вдигане с 20%? Значи реално при вас идеа с 50%, а при нас с 0% :)Аман от схемаджии. Аз за това газ не ползвам. Няма да им подкрепям схемата.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Булгаргаз" иска с 20% по-скъп газ заради скок на цените в България.На кого да благодарим за което? На политиката на рекет и хвалби ли?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Процедурата е смяна на жилижето.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скок на цените на ресторантьорите ли?
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината леко-леко излиза наяве."Газпром" намали цената с 40% ли беше?"Булгаргаз" иска с 20% по-скъп газ заради скок на цените в България.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли каква е процедурата за отказ от парно и подгряване на вода в София? Благодаря!