PCR не трябва да се прави веднага след контакт с болен

Експерт: Заразяване на открито - по-малко вероятно, но възможно
12
PCR не трябва да се прави веднага след контакт с болен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заразяването на открито е по-малко вероятно, отколкото в затворени помещения, но дори на открито e възможно и това оправдава необходимостта от носене на маска.

Това каза проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория, грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести пред БНР.

Може да се намира в контакт с други хора при дистанция по-малка от метър и половина и тогава е възможно заразяване, ако не се носят маски и не се спазва дистанция, обясни тя.

Според проф. Корсун би трябвало да се носят маски и по време на спортни състезания и да се спазва физическа дистанция от метър, метър и половина. Около 5% процента могат да излъчват инфекционен вирус по-продължително време.

"PCR не трябва да се прави веднага след контакта на даден човек с предполагаемо болен или с потвърден случай на SARS-CoV-2. Вероятността да даде положителен резултат е на третия-четвъртия ден след контакта, когато е минало достатъчно време да се размножи вирусът и да се докаже с PCR", изтъкна тя.

Човек, който е бил в контакт с потвърден случай, трябва да се самоизолира в продължение на 10 дни, да наблюдава своите симптоми и да бъде във връзка със своя лекуващ лекар.

Специфичен симптом за коронавируса е загубата на обоняние, подчерта специалистът.

"Симптомите на различните респираторни инфекции са много близки, припокриващи се. Например общите симптоми на Covid-19 и на грип са повишена температура, суха кашлица, при по-тежки случаи ускорено и затруднено дишане или задух, възпалено гърло, мускулни болки, отпадналост, диария понякога, най-често при децата, но съществуват и различия, които не са абсолютни, но могат да ориентират лекарите", посочи проф. Корсун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 9Какво си изпитал ти лично?Като си казал "А", трябва да кажеш и "Б"!Знам лично за двама души починали СЪС (не ОТ) COVID19.Единия го заразиха в болница, затова! Личен приятел на баща ми, бивш колега пенсионер, много добър човек!Баща ми той самият почина, но миналата година, без коронавируса.Сподели подробности като предизвикваш страха на хората!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауууу, колко е лош доцент Мангъров! Льоош! Льоош чичко, мрази децата!А защо го караха тогава да се тества веднага за коронавирус, след като водещият по телевизията обяви че бил заразен????Пък тази н'ам си к'ва докторка сега тръби, че не трябва веднага след заразяването да се прави тест, защото може да е отрицателен?Ми Мангъров си направи. Щото щяха да го разпънат като Исус!И беше отриицателен...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ЗАСТР.ЕЛЯТ Бокл.ук Борисов Банкя-лията, ще се оправи и проблема с Китайския вирус и Африканската Чума. Щото ще изгоним арабите, китайците и не.гр.ите, които Бокл.ука пуска да ни ЗАРАЗЯВАТ с вируси и да ни ОТКРАДНАТ Бизнеса, Работата и Парите на българите. и ще се отървем от АРАБСКИТЕ маски... Бокл.ука разболява цяла България с РАК и Левкемия с тур.ско- нег.ър.ските фирми А1(ЕМтел) и Вииваком, а тръгнал да принуждава хората да носят АРАБСКИ маски..
6
2
 
3
 
! Отговори
ддд преди 3 години
До До БуратиноПреекспониран е докато не почине някой твой роднина. Аз вече го изпитах за съжаление. Не ти го пожелавам.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, на открито можеш да се заразиш, ако някой ти се изкашля в лицето. Ми ти се пази бря джанъм, спазвай разстояние.
4
3
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Радев да си направи втори тест за коронавирус.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НОСЕНЕТО НА МАСКА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ИМУНОДЕФИЦИТ ТЪЙ КАТО ОКОЛО НАС ИМА И ПОЛЕЗНИ ВИРУСИ ВЪВ КИТАЙ НОСЕХА МАСКИ ЗАРАДИ СМОГА И ТОЧНО ОТ ТАМ ТРЪГНА ЗООНАЗАТА ЗАРАДИ ИМУНОДЕФИЦИТ КОЙТО СА ПОЛУЧИЛИ КИТАЙЦИТЕ
2
2
 
5
 
! Отговори
До Буратино преди 3 години
От кога в луд.ниците имате интернет? :))Голяма психоза от тоя преекспониран ковид!
1
0
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Тая експертка не е добре!Маратон с маски?!? :)))