Кризата с изхвърлянето на храна влияе на климатичните промени

Фермите изхвърлят около 1 млрд. тона храна
24 юли 2021 21:23, Красимир Ангелов
20
Кризата с изхвърлянето на храна влияе на климатичните промени
Снимка: Bloomberg

Около 2,5 милиарда метрични тона храна се губят по света всяка година, като приблизително половината от тях се губят във ферми, включително в Европа и САЩ. Това оказва огромно въздействие върху климата, пише в свой анализ CNN Business.

Доклад, публикуван в сряда от Световния фонд за дивата природа и британския търговец на хранителни стоки Tesco (TSCDF), съобщава, че количеството изхвърлена храна е почти двойно по-голямо от предходните оценки на Организацията на ООН за прехрана и земеделие, която последно проведе анализ за общите отпадъци през 2011 г., пише Bloomberg TV Bulgaria.

Храната, изхвърлена във фермите, възлиза на 1,2 млрд. метрични тона, а още 931 млн. метрични тона се хвълят от търговците и потребителите. Остатъкът се губи по време на транспортиране, съхранение, производство и обработка на стоките.

Актуализираните данни показват, че 40% от всички произведени храни не се изяждат, според проучването, което се опитва да определи количествено количеството храна, загубено във фермите за първи път от десетилетие.

"От години знаем, че загубата на храна и отпадъците е огромен проблем, който може да бъде сведен до минимум, което от своя страна би могло да намали въздействието на хранителните системи върху природата и климата", каза в декларация Пийт Пиърсън, ръководител на глобалната инициатива за загуба на храна и отпадъци в WWF.

"Този доклад ни показва, че проблемът вероятно е по-голям, отколкото сме предполагали", добави още той.

Според проучването хранителните отпадъци представляват 10% от всички емисии на парникови газове, което е по-високо от предишната оценка от 8%. Това е еквивалент на почти два пъти годишните емисии, произведени от всички автомобили, управлявани в САЩ и Европа, където през последните дни бушуващи пожари и катастрофални наводнения напомниха за сериозните заплахи, породени от климатичната криза.

"За производството на хранителни продукти се използва огромно количество земя, вода и енергия, така че похабената храна оказва значително влияние върху изменението на климата", се казва в доклада.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Минев преди 2 години
Да сме благодарни на бактериите, но ...
10
3
 
2
 
! Отговори
Хайде пак криза! преди 2 години
Сега пък храна сме изхвърляли! Я вижте т. нар. Ресторант Макдоналдс! А вярно, те храна всъщност не предлагат! Не ви ли писна с тези измислени кризи? На тоя свят всеки се изживява на съдник, а решения никакви!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Тодор Живков е нямало климатични промени. Има да го търсим това време.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да - Да, ама без него кило свиско ще е 25 лева в магазина ...
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е подготовка за зелено хранене. Ще ни осигуряват зелени скакалци по прозорците да си правим хамбургери. Разбира се, сурови. Откъде ток след зелените талибани. Направо ще си мечтаем за китайски червен ботуш, ако не ги изчегъртаме на време.
6
3
 
5
 
! Отговори
Ooo извинете преди 2 години
Аз мислех, че заводите на индустриалците са проблема, а то сме били ние. Аз изхвърлих 4 стари яйца оня ден. Да, да - прощавайте. Повече ня правя така.
5
4
 
1
 
! Отговори
Да преди 2 години
Сложете и индустриалното животновъдство.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Остатъкът се губи по време на транспортиране, съхранение, производство и обработка на стоките."Тука е заровено, кочето, например даряваш храната, но африканската държава получателка трябва само да си поеме горноизброените, които струват повече от самата храна.
3
1
 
7
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Във френския "Лидъл" хляба от предни дни ти го "продават" 20-30 франзели за 1?, щайга с посърнали зеленчуци около 5-10кг -1?, Продукти от хладилните витрини като им остава малко срок на годност ги намаляват с 50 до 90% и така се борят с изхвърлянето им . Много пъти съм вземал за кучето или за мен .
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'кризата с имането на храна'
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как е с лигавниците?