$14 млрд. от криптовалута спечелила престъпността през 2021 г.

Кражбите на криптовалути са нараснали над пет пъти от 2020 г. насам
6 яну 2022 17:45, Анисия Иванова
14
$14 млрд. от криптовалута спечелила престъпността през 2021 г.
Снимка: Pixabay

През 2021 г. г. престъпленията, свързани с криптовалута, достигнаха рекордните 14 млрд. долара, съобщи изследователят на блокчейн Chainalysis. Този рекорд идва в момент, когато регулаторните органи призовават за повече правомощия в бързо развиващия се сектор.

Криптовалутите, получени от адреси на дигитални портфейли, свързани с незаконна дейност, включително измами, даркнет пазари и рансъмуер, са скочили с 80% спрямо предходната година, се казва в доклад на Chainalysis. Тази дейност представлява едва 0,15% от общия обем на крипто транзакциите, което е най-ниското ниво досега.

Общите обеми се покачиха до 15,8 трлн. долара през 2021 г., което е над пет пъти повече в сравнение с предходната година, заяви базираната в САЩ Chainalysis. Цифровите активи, от биткойн до нефунгиращи токени, набраха популярност през 2021 г. на фона на приемането им от институционални инвеститори и големи компании.

Новодошлите бяха привлечени от обещанието за бързи печалби, изтъквано от поддръжниците на криптовалутите, както и от надеждите, че биткойнът предлага хедж срещу нарастващата инфлация. Въпреки това криптовалутите все още са обект на нееднозначно регулиране, което оставя на инвеститорите малко средства за защита срещу престъпления.

Финансовите наблюдатели и политиците от Вашингтон до Франкфурт се притесняват от използването на криптовалутите за пране на пари, като някои от тях призовават законодателите да им предоставят по-големи правомощия над индустрията.

"Криминалните злоупотреби с криптовалути създават огромни пречки за по-нататъшното им приемане, увеличават вероятността за налагане на ограничения от страна на правителствата и, което е най-лошото, стават жертва на невинни хора по целия свят", заяви Chainalysis, цитиран от БГНЕС.

Според доклада движеща сила за увеличаването на престъпността е бурното увеличаване на измами и кражби в платформите за децентрализирано финансиране - DeFi.

Платформите DeFi, които предлагат кредитиране, застраховане и други финансови услуги, като заобикалят традиционните пазачи като банките са засегнати от проблеми, които включват недостатъци в основния код и непрозрачно управление.

Кражбите на криптовалути са нараснали над пет пъти от 2020 г. насам, като миналата година са били откраднати средства на стойност около 3,2 млрд. долара. Около 2,2 млрд. долара от тях, т.е. около 72% от общата сума, са били откраднати от сайтове на DeFi.

Измамите в платформите DeFi като например "издърпване на килимчето", при което разработчиците създават фалшиви инвестиционни възможности, преди да изчезнат с парите на инвеститорите, достигнаха 7,8 млрд. долара, което е 82% скок спрямо 2021 г., твърди Chainalysis.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: измамикриптовалута
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Мар Тина Атанасински в биткойни ли си държи парите от сводничество
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви. . НИКАКВИ ПРАВУМОЩИЯ за тея крадци.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, верно само Нeщаcтници копат с видеокарти.
7
0
 
5
 
! Отговори
БАБА преди 2 години
За да не си хвърлям парите през прозореца, може ли да ме научите как да играя на тази игра. Изглежда забавна.
6
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Кои са всъщност по- големите престъпници? (+) продажните политици или (-) престъпниците
5
1
 
0
 
! Отговори
В криптато преди 2 години
На Ал. Невски копаят биткойни тайно от православните.
4
3
 
3
 
! Отговори
според гугл преди 2 години
Думата "Крипто" произхожда от гръцкия криптос (κρυπτός), означаващ "скрит". Терминът обикновено се използва за описание на потомци на евреи, които тайно са поддържали еврейските си традиции, докато външно се придържат към приетата религия на каквото и общество да живеят.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а за 12 г ОПГ ГРОБ колко млрд успяха да усвоят?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с крипто може ли да се купуват скинове в игрите ?
1
0
 
10
 
! Отговори
хъхъхъхъ преди 2 години
А пък от не-крипто колко е спечелила, да не говорим даже...