Джокович застана зад позицията си за Косово

Голям шлем без драми, не мисля, че може да се случи за мен, заяви той
1 юни 2023 11:36, Нели Христова
58
Джокович застана зад позицията си за Косово
Снимка: БГНЕС

Новак Джокович заяви, че "осъзнава, че хората няма да се съгласят" с неговото послатие за Косово върху обектива на камерата на Откритото първенство на Франция, но това е позиция, която той "отстоява".

36-годишният Джокович написа "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието" след победата си в първия кръг в понеделник.

Министърът на спорта на Франция каза, че действията на сърбина са "неподходящи" и не трябва да се повтарят.

"Голям шлем без драми, не мисля, че може да се случи за мен", каза Джокович. "Предполагам, че това движи и мен."

Фразата, която Джокович написа, е във връзка с неотдавнашното напрежение в Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово.

През последните дни насилието се разпали след поставянето на кметове етнически албанци в северната част на страната, като полицията и войските на НАТО се сблъскаха със сръбските протестиращи.

В пресконференцията си след мача 22-кратният шампион от Големия шлем се опита да остави спора зад гърба си.

Попитан дали е мислил за негативната реакция на действията му, Джокович каза: "Разбира се, съзнавам, че много хора няма да се съгласят, но така стоят нещата. Това е нещо, което отстоявам."

След като победи унгареца Мартон Фучович във втория кръг в сряда, Джокович маркира обектива - което победителят прави след всеки мач от Откритото първенство на Франция - с подписа си.

Световният ръководен орган Международната федерация по тенис заяви, че изявлението на Джокович не нарушава никакви правила, тъй като правилникът на Големия шлем не забранява политически изявления.

Френският министър на спорта Амели Оудеа-Кастера каза, че трябва да има "принцип на неутралност за игралното поле".

Оудеа-Кастера каза, че е направила разграничение за съобщенията в подкрепа на Украйна в лицето на инвазията на Русия, добавяйки, че не поставя Косово и Украйна "на едно и също ниво".

Това включва подкрепата на украинската тенесистка Марта Костюк, която беше освирквана от публиката, след като отказа да се ръкува с Арина Сабаленка от Беларус в неделя.

Беларус е съюзник на Русия и позволи на войските да използват нейната територия, за да започнат миналогодишната инвазия в Украйна.

Джокович, чийто баща е роден в Косово, каза по-рано през седмицата, че е "против войни, насилие и всякакъв вид конфликт", но че ситуацията в Косово е "прецедент в международното право".

"Особено като син на човек, роден в Косово, чувствам необходимостта да дам подкрепата си на нашия народ и на цяла Сърбия", каза той в понеделник. "Косово е нашата люлка, нашата крепост, център на най-важните неща за страната ни. Има много причини, поради които написах това на камерата. Разбира се, че като сърбин много ме боли да виждам какво се случва в Косово и начина, по който нашите хора са практически изгонени от общинските служби, така че най-малкото, което можех да направя, беше това."

Олимпийските власти в Косово поискаха от Международния олимпийски комитет (МОК) да започне дисциплинарно производство срещу Джокович, обвинявайки го в подклаждане на политическо напрежение.

"Косово е сърцето на Сърбия" може да изглежда като странно твърдение. В крайна сметка Косово стана независимо през 2008 г. - и географското му местоположение на югозапад означава, че дори преди това то винаги е било в периферията на Сърбия.

Но неговото символично значение остава изключително важно за много сърби
. Косовската битка от 1389 г. е митологизирана като решаващото събитие в изковаването на сръбската идентичност. И много от най-важните обекти на Сръбската православна църква са в съвременното Косово.

Сърбия е една от десетките държави, които отказват да признаят едностранната декларация за независимост на Косово. А сърбите със семейни връзки с Косово са особено заинтересовани да гарантират, че сръбската политика на непризнаване ще продължи.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато Джокович играе срещу сръбски тенисисти,и на тях прави номера.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДА!!! Умните хора по планетата знаят,че косово е СЪРБИЯ! Поради това много държави не са признали и никога няма да признаят това нещо като лигитимна държава!
46
1
 
9
 
! Отговори
Маврикий преди 6 месеца
Повечето българи са срещу сърбите. Но това е много плоско тесногърдие. Лично аз няма как да съм на страната на шиптърите в случая. Ако и да са прави по презумпция. .
45
1
 
6
 
! Отговори
българина преди 6 месеца
Джокович е сърбин, и се гордее, нашия хасковец не знам какъв е но и дума не обелва за Македония както и всички други спортисти.... били сме народ до 1444 после сме м ъ р ш а
44
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
От малки ни казваха, че македонци са люти, и по-далече от албанци те са зли и убийци.....
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
40 И в Сърбия май, вече не го долюбват. Искат да им дава пари, дори го накараха да върне на Белград терените, които му дадоха, очаквайки, че ще направи инвестиции в полза на държавата. Може би, по същата причина ултрасът и близък по убеждения на Джокович, лидерът на Сръбска република Додих, нарече семейството на Нолецигани".
42
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Там са толкова омешани целият район. Баща албанец, майка сръбкиня, майка косовка, баща македонец, от черна горна с незнам си кой, от Македония с Албания, сърби с албанци, двойни гражданство на деца на внуци... Всички ни мразят. Кроатия по наше му Хърватия същите комплексари. Всички са озлобени, комплексирани и промити и объркани. То е страшно с тези хора.......По-далече от всички тях. Който ги е съсипал да си ги оправя, и като се отричат от нас и ни мразят техен си проблем...
41
5
 
9
 
! Отговори
в устата преди 6 месеца
Браво на Ноле, супер куражлия с топки, сърбите винаги са били мъже.
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Джокович е националист, това всички знаят. Той удобно забравя кланетата над косовари извършени от сърбите и отнетота автономия на Косово. Кръволокът Мирошенчвич отне автономията на Република Косово, която тя имаше в рамките на Югославия. За Джокович всички са сърби, дори българите. Той е фен на ултраса историк Йоан Цвиич, който казва че Сърбия е от Драч до Варна. После се ядосва, защо го мразят западняците.
39
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Ако няма опасност за България да се избият. Толкова съм им набрала от кухнята на ЕС, че би ми харесало да им гледам екшъна. Справедливост.
38
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
До Анонимен37ООН не е признал Косово.
37
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време е да играе тенис турнири само в Сърбия...
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това което е написал за Косово и сърбите е , като лозунга ни от соца,""вечна дружба с СССР и КПСС. " . И какво стана ....!!!! Та той е роден във времето на най лютия национализъм на Милошевич - косовара . Изкарал живота си в САЩ- Ню Йорк като банков експерт.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово." Ами ООН признала ли е независимостта им ??Не са ли ООН единствената институция, която е овластена от международната съобщност да признава държавен суверинитет?
34
14
 
10
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Голям атлет с дребна душица, озлобена от сръбски национализъм! Ако не беше "загниващия запад" който толкова плюят с баща му, но от който вземат милиони и който е направил тениса такава машина за пари, Джоко сега щеше да е разказвач на вицове в някой хоремаг край Белград!А всеки който подкрепя това злобно джудже, да му напомня, че сърбите и днес мачкат Българи в Западните покрайнини, и днес насъскват макетата срещу нас!!
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Джок, споко света се е произнесъл за теб. Не обръщай внимание на българските кикимени. Те са наказани свише.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Слава Ноле
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Джокович е личност в тениса. А да се покаже в политиката или в сръбската - - Косовска Академия на Науката трябва да остави тениса. Както и парите от Русия.
30
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Джокович е политическо джудже. Извън тениса няма какво да покаже. А не живееше Косово
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истината ги боли и не им изнася,затова Джокович е черната овца!