Външният министър на Китай отстранен заради любовна афера

Връзката довела до раждането на дете в САЩ
Обновена: 21 сеп 2023 15:09 | 21 сеп 2023 14:01, Анисия Иванова
23
Външният министър на Китай отстранен заради любовна афера
Снимка: БГНЕС

Китай отстрани Цин Ган от поста външен министър, след като разследване установи, че той е имал любовна връзка и е станал баща по време на работата си като посланик в САЩ, съобщи Wall Street Journal.

Високопоставени служители в Китай са били уведомени през август, че разследване на Комунистическата партия по отношение на Цин е разкрило "проблеми с начина на живот", съобщава вестникът във вторник, като се позовава на хора, запознати със ситуацията, чиято самоличност не посочва. Тази фраза обикновено означава някакъв вид сексуално поведение на езика на китайските чиновници.

Двама от споменатите лица твърдят, че аферата е довела до раждането на дете в САЩ. WSJ допълва, че Цин съдейства на разследването по въпроса дали аферата е застрашила националната сигурност. Китай води идеологическа битка със САЩ, своя основен икономически и геополитически съперник, в резултат на което Пекин засилва усилията си за национална сигурност.

Говорителката на Министерството на външните работи Мао Нин заяви на редовния брифинг за медиите в Пекин във вторник, че не разполага с нова информация за Цин.  

Китай лиши Цин от поста му през юли, само седем месеца след като той започна работа - най-краткият престой на тази длъжност в историята на страната. Не беше дадено никакво обяснение и неговият предшественик Ван И се завърна като външен министър.

Епизодът повдигна въпроси относно вземането на решения от страна на президента Си Дзинпин и стабилността на правителството, управляващо икономика № 2 в света. Тези опасения се разпалват отново от настоящото необяснимо отсъствие на министъра на отбраната Ли Шанфу на фона на медийни съобщения, че е разследван за корупция.

Високопоставените представители на управляващата комунистическа партия сега са подложени на щателна проверка за връзките им с чужденци, заявиха вътрешни лица пред WSJ, като добавиха, че висшият команден състав на китайската армия също е в центъра на вниманието, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Малцина китайски служители са се издигали толкова бързо в дипломатическите редици, колкото Цин. Големият му пробив е през 2015 г., когато му е възложен контролът върху протокола във външното министерство. През следващите шест години той организира държавни посещения на висши лидери в Китай.

Вероятно именно на тази длъжност Цин е получил достъп до Си. Той е сниман до китайския лидер по време на срещата с тогавашния президент Доналд Тръмп в Пекин през 2017 г.

През 2021 г. Цин е изпратен във Вашингтон, докато все още е сравнително неизвестен извън дипломатическите среди. Той прояви усет към връзките с обществеността, като прегърна американската култура, посещавайки бейзболен мач и возейки се в автомобил на Tesla Inc. с Елон Мъск.

Той също така прави умерени забележки по горещи теми, като твърди, че Пекин би се опитал да спре Русия да нахлуе в Украйна, ако знаеше плановете ѝ, и омаловажава риска от война с Тайван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ае тоо пък, у БГ лапета праят и нищо.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 5 .... Така беше по времето на Мао. Сега такива публични екзекуции на стадион се практикуват в Северна Корея.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди време пък в САЩ имаше случай на импийчмънт на президент, пак заради любовна афера. В Абсурдистан обаче го имат за голяма чест и слава, ако цялата държава знае, че демонстративно въртят любовни връзки, макар че са семейни и децата им са по-възрастни от любовниците им. Това е един от методите да разпознаеш парвенюто.
7
0
 
4
 
! Отговори
на Теслата дръжката преди 7 месеца
Maй прекалено силно е възприел американската култура ;))
6
5
 
8
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Малко му е!!!! Такъв като този щеше е готов "агент на чуждо влияние" защото щеше да е лесно манипулируем от спец службите на Щатите! А, може и да е било спец операция на някоя от службите на Щатите!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Топил си е чушката в меда.
4
3
 
6
 
! Отговори
1984 преди 7 месеца
Видяхте ли новото въведние в Оруелвския ККП? Слагат устройства на децата в училище като диадема на главичките която сканира мозъчната активност в реално време. Редом с активността системата разчита и графите с центровете на мозъка свързани с концентрация и усвояване на информация. Това е абсолютната крачка към 1984 - Престъп-мисъл. Бъдещето е сега.
3
5
 
8
 
! Отговори
Гуг-Лена : преди 7 месеца
А у наш'та демократична евроатлантическа държава съпругът ми,благородния елен Миро отглежда малкия парапетко на Киро... Даже и го преизбраха!
2
4
 
15
 
! Отговори
Киро Парапета преди 7 месеца
Киро Парапета кога ще го махнат заради любовните му афери и всички други глупости които надроби? Тук за простотии ги правим министри, за наказание на нормалните граждани.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре и какво?