СУ открива нова специалност "Регионално развитие и политика"

Таксата за явяване на един изпит за орием в Софийския унивреитет ще е 15 лева, а за всеки следващ - по 10 лева
22 юни 2005 13:49,
Софийският университет (СУ) открива нова специалност "Регионално развитие и политика" в Геолого-географския факултет. За следващата учебна година в нея ще бъдат приети 40 студенти, редовно обучение, съобщи на пресконференция днес деканът на факултета доц. Петко Славейков.

 

В новата специалност ще се кандидатства с изпити по география и по чужд език. Специалността е единствена за България, каза деканът. По думите му подобни специалности има в Германия, Холандия и Великобритания. Според доц. Славейков завършилите ще могат да работят в централната и местната администрация или в консултантски фирми.

 

Утре започва приемът на кандидатстудентски документи в СУ, като той ще продължи до 8 юли, каза заместник-ректорът доц. Димитър Гюров. Документи ще трябва да подадат и кандидат-студентите, явили се на предварителни изпити и нежелаещи да полагат изпит в редовната кампания, добави той. Тези кандидат-студенти ще плащат такса от 15 лева за участие в конкурса, независимо че няма да държат изпит, уточни доц. Гюров.

 

Документи ще се приемат в зали 241, 243, 255 и 256 всеки делничен ден и в събота и неделя от 9.00 до 14.00 часа, каза началникът на учебния отдел Георги Гешев.

СУ не е сключвал договори с фирми за набиране на кандидат-студенти, посочи доц. Димитър Гюров. Кандидат-студентите трябва да подадат документите си лично, добави той.

Таксата за явяване на един изпит е 15 лева, а за всеки следващ - по 10 лева. Кандидат-студентите могат да плащат таксата в залите за прием на документи или по банков път, уточни Гешев.

 

Първите изпити са на 11 юли и са по старогръцки и латински език, по сръбски и хърватски и по чешки език, а последен е устният изпит по журналистика - на 5 август. Изпитът по български език и литература е на 15 юли, по история - на 19 юли, по география - на 25 юли, а писменият изпит по журналистика е на 29 юли. Изпитите по математика са на 20 и 26 юли.

Местата по държавна поръчка за СУ са 3210 - за бакалаври редовно обучение, и 555 - за задочно обучение. Местата в магистърските програми след завършено средно образование са 285 за редовната и 75 за задочната форма на обучение. През есента в университета ще бъдат приети 840 студенти - редовно, и 140 студенти - задочно обучение, в магистърската степен след завършено висше образование.

 

В сравнение с миналата година местата в университета са с 80 повече за редовното и с 25 повече за задочното обучение в бакалавърската степен. По думите на Гешев бройките ще бъдат разпределени равномерно в специалностите с най-голям интерес.

Няма да има нулев прием за нито една специалност или професионално направление, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание