Първокурсници от УННС – първи с е-студентска книжка

В нея ще има информация за оценки, стипендии, общежитие...
14 ное 2017 15:45, Анисия Иванова
20
Първокурсници от УННС – първи с е-студентска книжка
Снимка: БТА

УНСС е първият университет в България, който въведе електронната студентска книжка за всичките си 4000 първокурсници от учебната 2017/2018 година, като тя замени хартиената студентска книжка. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев при представянето на проекта "Електронна студентска книжка на УНСС", на което присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова.

"По този проект работим повече от десет години, като той е осъществен със собствени средства на УНСС", каза проф. Статев. Той обясни, че студентската електронна книжка представлява пластика, същата по формат като личните карти и шофьорските книжки, и съдържа дебитна карта, на която има чип за съхраняване на информацията.

Има и идентификации на международната студентска идентификационна карта ISIC, с които могат да се ползват намаления на цени в транспорт, ресторанти, концертни зали, кина и театри у нас и в 127 страни по света.

С предимствата на електронната студентска книжка всеки студент по всяко време, на девет места в УНСС, може да получи информация за своите оценки и стипендии, за здравно осигуряване и общежитие, за административни услуги и за графика на учебния процес - за сесии, лекции и изпити.

Има два варианта на електронната студентска книжка, единият е за комплексна книжка, включваща и дебитна карта, а другият е само за единична електронна студентска книжка, без дебитна карта. През следващата учебна година електронни студентски книжки ще имат и бъдещите първокурсници на УНСС, каза проф. Статев, цитиран от БТА.

Той уточни, че електронните студентски книжки са завършващ етап от цялостната електронизация на учебния процес в УНСС, като от две години в университета има електронни главни книги, в които преподавателите нанасят всички оценки на студентите.

Дигитализацията на административното обслужване е продължаващ, неизбежен и задължителен процес, свързан с електронизацията на учебния процес, каза министър Красимир Вълчев. Той заяви, че "няма как на днешните студенти да се говори за индустрия 4.0 и за общество 5.0, ако не са направили тези стъпки във висшите училища".

"УНСС е първото държавно висше училище, което достига такава степен на електронизация на административните си услуги. В него учат близо 22 000 студенти, или това са два пъти повече хора от един среден български град, като само изпитните оценки за един семестър са над 110 000", коментира министър Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Бивш студент УНСС преди 6 години
До лиоАми нали трябва да се харчат едни пари, покрай които да се откраднат други. Всяко мероприятие е надуто и предуто. Аз например (и не само аз) преди 3 години получих диплома и сертификат от курс, за който нито съм чул, нито съм ходил. Беше ми изпратена по пощата. А младите нахъсани са от Горно нанадолнище, ще се хъсаш щото иначе трябва да метат улиците у село и то, ако имат връзки.
14
0
 
2
 
! Отговори
лио преди 6 години
УНСС има проблеми - да, в УНСС има *** - да. Защо вие сте чували само за ***? Замислете се, може би защото имате само познати такива. Но отидете в УНСС и ще ви се разбият представите за амбицирани и интелигентни младежи, за организиран и мащабен университет, за ежедневни мега събития, с гости от водещи световни институции! Но не! Вие искате да си стоите във селските ви кочини, измислени ВУЗ-ове и прочее, а и да повтаряте клишета. Да, българинът не обича факти, обича клишета.
13
0
 
3
 
! Отговори
Версус преди 6 години
УНСС е вековен университет, и от създаването си досега продължава да бъде номер едно. Който е бил амбициран, интелигентен, находчив, упорит, трудолюбив, любознателен и т.н. и е попаднал в УНСС успява и няма как да не успее! Факт за това са хилядите български предприемачи в България и по света, стотиците банкери, финансисти, счетоводители, министъри, шефове на БНБ, НСИ, КЗК, СП, председатели на НС, МС, и т.н. УНСС твори държавния, политическия, икономическия и интелектуален елит на страната!
12
1
 
3
 
! Отговори
Версус преди 6 години
До АнонименВие в ТУ винаги сте били много ***, трябва да ви се признае. Това не е просто ISIC карта бе селянин ***, влязъл да учи космонавтика в ТУ с матура по български..
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много безсмислен университет учи мама за икономист учи за безработен. Сега и всеки тръгна да става програмист и е учи мама за програмист учи за безработен. Абе тъ п народ като цяло всичките шефчета и комп спецове оръфля ци оакани Д
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабалюги такава карта няма нищо общо със студентската книжка.. Я съм в ТУ-София в Немския факултет тази година завършвам винаги съм имал такава карта ISiC ползваш с намаления , за софтуер , за пътувания.. А като бях в Германия и там имах такава но там си вкарваш пари и пазаруваш всичко в рамките на кампуса с тази карта, учебници , тетрадки , ядене пиене
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахаха, ако не притежаваш хартиена книжка не можеш да завършишв тоя университет винаги има невнесени оценки в ГЛАВНАТА КНИГААА, може и да виждаш онлайн, ама ги няма в ГЛАВНАТААА ... и почва едно лудо преследване по коридорите, намираш преподавателя, а той не помни ... и иска да види книжката ... ако там я няма оценката ... хохохо на есен с песен ... цииирк :)
8
3
 
9
 
! Отговори
ники преди 6 години
ммм туй УННС какво е, не съм го чувАл.
7
1
 
9
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Коя банка ги издава дебитните карти и как стана тази далавера?Колко % гушна ...знаете,кой
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с дебитните карти са го измислили за по лесно минаване на изпитите. Професора иска студентската книжка уж да нанесе оценката и с едно учстройство за теглене си освобождава сумата. И в личните карти мислят да вградят дебитни карти, за по лесни рушвети към КАТ.
5
3
 
4
 
! Отговори
Трол Горянин до 1 преди 6 години
Нали след последната общоевропейска реформа въведоха кредитната система , та събират кредити , а за преподавателите - дебити или в брой
4
0
 
14
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
И след 20-30год. като остареят и имат деца и внуци - как ще им показват студентските си книжки с автографи на учителите. Изчезва романтиката.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименISIC баце минимален депосит от 10лв, който така и не виждаш повече. Двата ти 50% намаление с катафалката БДЖ. Сега не ти трябва да се пазариш директно с даскала. Намираш връзки с някой администратор и може цялата маала да завършим, па и стипендии да взимаме.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По мое време, който не го приемаха в никой друг университет, записваше в УНСС.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това "Debit" за какво име на студентите? Банкова карта ли е това или университетски документ.