Предизборно: Кметове налагали по-малко глоби за отсъствие от училище

Държавата с нова мярка – ограничава достъпа до помощи за отопление
8
Предизборно: Кметове налагали по-малко глоби за отсъствие от училище

Държавата готви нова санкционна мярка, ако детето не посещава училище – по-труден достъп на семейството до помощи за отопление. Това стана ясно на брифинг след среща на координационното звено по механизма за включване в образователната система.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че по тази причина за миналата година са спрени месечните помощи за деца на близо 17 000 семейства. По думите му помощта за отопление е такава, че не трябва да се спира, но ще се ограничи достъпът до нея чрез доходния критерий.

Основното образование трябва да бъде задължително по Конституция, както е било в Търновската конституция, настоя пък вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че механизмът действа, а доказателство за това е, че броят на новоотпадналите деца и ученици за тази учебна година е намалял три пъти.

Глобите за непосещаване на училище, които налагат общините, обаче не работят като инструмент, обяви просветният министър Красимир Вълчев и допусна, че причина за това са предстоящите избори.

"От 11 хил. подадени сигнала чрез информационната система за нередовно присъстващи ученици са наложени едва 300 глоби, миналата година са били 1100, което очевидно показва, че има предизборни флуктуации“, коментира той.

Като положителна странична мярка от работата на механизма беше отчетено това, че за първи път в клас са записани 453-ма 18-годишни и 322-ма души на 19 години.

За последните 2 години, откакто механизмът работи, в детска градина и училище са върнати общо 40 029 деца и ученици, които са останали в образователната система. За настоящата учебна година нови 19 077 са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас. 18 255 са останали там и до момента.

Дончев каза, че ключът за още по-голяма ефективност е всички институции да работят заедно и това е било обсъждано на срещата днес. Вицепремиерът акцентира на превенцията и на положителните стимулиращи мерки, включително материална помощ за семействата, но и на елемента на "репресия" срещу безотговорните родители чрез разширяване на базата от санкционни мерки.

Има безотговорни родители, които не правят необходимото децата да бъдат в клас. Затова се налага промяна в Конституцията, която да наложи задължително основно образование, каза Томислав Дончев.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че се създава организация, която да префокусира механизма в посока от записване към ежедневна посещаемост, включително като екипите отиват на място, за да заведат детето на училище. Вълчев разказа и случай на момиченце, което моли учителката си да отиде у тях, за да може майка й да я пусне на училище. Големият проблем остава в обособените квартали, които често наричаме гета, коментира той.

Вълчев посочи като проблем и това, че настъпват месеците с най-голяма трудова мобилност за родителите, през което време децата им спират да посещават училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SavannahRomoАз изкарах 63,200.34 USD преди 2 месеца, като осъдих фирмата, за която рабитиш. Сега събирам информация за ново дело и смятам, че ше получа минимум 120К този път.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глоби трябва да бъдат налагани на кметовете, не на родителите!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и досега образованието до 16 години е задължително и какво от това?Да не говорим че на тия които само се вясват там им пишат 3-ка по милост и даже получават диплома
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така до никъде няма да стигнем! Абсолютно никакви глоби, мерки и механизми няма да подействат, защото това няма да ги спре да се плодят безотговорно. Трябва да се започне от намаляване на раждаемостта им, за да може в бъдеще да бъде контролирана тази популация. Дайте им на ръка по 2-3 бона, дори и 5, срещу условие за доброволна стерилизация. Подчертавам - доброволна, за да не ревнат толерастите. Ще се съгласят!