Излязоха резултатите от матурата на зрелостниците, успехът по БЕЛ - 4.14

По-добри резултатите отчита просветното министерство
49
Излязоха резултатите от матурата на зрелостниците, успехът по БЕЛ - 4.14
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Достъпът до резултатите от матурите на зрелостниците вече е свободен.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година, съобщиха от МОН.

Още по темата

Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено.

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети. Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г.

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки. Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Многогодишните усилия на учителите по български и литература и фокусът върху умението да се формулира теза дават резултат. Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45,06% при 38,77% през миналата и 32,44 % през 2019 г.

Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283).

Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“ в София и Първа езикова гимназия във Варна.

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.


49
Още от Образование
Все повече наши студенти предпочитат стаж в Япония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Учител преди 1 седмица
Всеки ученик има възможност да се запознае с оценката на изпитната си работа. Попитайте в училището си.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие какво очаквате, народ който вярва във всяка една конспирация да се окаже грамотен ли, естествено че повечето са неграмотни или полуграмотни.
24
2
 
2
 
! Отговори
8 преди 1 седмица
Благодарение на частните уроци!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До КрасиНе си прав ! И с правописна грешка влизат. Има 45 000 места по държавна поръчка + 15 000 места платено. Явилите се на матура да под 50 000 човека. От тях 7-8 000 заминават в чужбина. Тука, за 40 000 завършили и с правописни грешки има 60 000 места за първокурсници . Конкуренцията между ВУЗ-овете е жестока за кифлата Жечка, изведстна като Жени, от Сунгурларе, сао и само да се запише някъде....
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да са живи и здрави родителите дето плащаха за мастни учители.....
21
0
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 1 седмица
Може ли, ако някой разполага с информация, да сподели от къде може да се провери кой модул колко точки е взел? След много усилия сега разбирам, че токите отговарящи на крайният ми резултат са точки които по спомен изкарвам още от задачите от първи и втори модул. Подозирам, че третият ми модул е бил изгубен, а мон отказва дори да си вдигне телефона за връзка с граждани.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
по висок, защото по лесно се преписваше
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От МОН са платени хонорари, от 8 клас семейството има грижата да купува учебниците - и разбираемо цените удрят тавана, особено на нововъведените модули и ИУЧ.
18
3
 
16
 
! Отговори
ПЕДАГОГ преди 1 седмица
Никакви фикита , райни и други подобни не са ви виновни. Когато човек е кyxa ***** и няма желание да се учи нищо не може да му помогне. Друго е страшно - в България има цели села и области в които българския език е чужд.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 1 седмица
До реалнафантазияСъгласна съм с Вас, но това не изключва моите твърдения. Децата в днешно време са много по-умни от нас на техните години, но според мен съвсем умишлено или по-скоро от липсата на всякаква заинтересованост, са принудени да учат по измислени учебници, написани от хора, които нямат представа за днешната действителност и никога в живота си не работили с деца. За сметка на това са одобрени и платени от МОН.
16
0
 
10
 
! Отговори
Краси преди 1 седмица
Всеки,който може да си напише трите имена без правописна грешка е готов за ВУЗ!
15
0
 
11
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 седмица
До Анонимен 22,Теодосиев ви го каза, 12 часа на ден учене и прочетени 1000 книги, всяка от която 600 страници до 9 клас, за да има детето понятеният апарат.Една ограничена личност не може да постигне свръх резултати. Трябват свръх усилия, за да можеш да правиш широки асоциации. Всичко става на границата между науките вече.Но е неудобен на системата и го пенсионираха. А той работи безплатно, и продължава да го прави, даже е готов ТОЙ да си плаща за подготвя златните ни медалисти... :)
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 1 седмица
Преди да обиждаме децата е редно да се погледне написаното в учебниците. Кой, как и за какви пари ги е написал? Старите методи на преподаване и оценяване. Старите програми. Остарелите възгледи, които ги карат да зазубрят. Липсата на лично мнение е на особена почит. Така се става ***, дори и да учиш най-прилежно в училище. Не децата са тъпи, а цялата методика. Так мисля аз.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А фактът, че въпросите от тазгодишната матура бяха доста лесни, защо не се споменава?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години._______________*_____________ пише се оценка, а не стойност, защото не в стока! Кога ще научите български в днес.бг ми сир ки (прякорът е взет назаем от любимия Ви вожд)! Моят речник не е такъв!
11
1
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 1 седмица
Ти не знаеш как се пише "не можах" и пишеш "неможах" и смееш да се изказваш за образование?! Марш!
10
0
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 седмица
Значи реално 3 при 50% +1 средно за страната, ако беше оценяването.Ха познайте колко средно ще е при седмокласниците по математика, май май няма и 3, защото там не го докарват дори близо до 50т... :)
9
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво да очакваме от децата на слугинажа на ЕС?! Деца на тираджии, болногледачи, миячи, сервитьори, кофражисти и берачи на малини?! Най-затъпяващата и проста нация в ЕС сме. И профилът на 98% от емигрантите го доказва. Да се измитат нулите от тука и ще останат само кадърни млади и добре платени хора из западните компании и със собствени интелектуални бизнеси.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фики,Рафи,Мурджо,Софка,Мики-Маус - това е бъдещето!
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тотално затъпяване, даже и короната не им е виновна. 30 години демокрация стигат.