МОН обмисля учебната година да започва в периода 5-7 септември

Денков: До 20 март е възможно да отпадне масовото тестване в клас
23 фев 2022 10:23, Анисия Иванова
146
МОН обмисля учебната година да започва в периода 5-7 септември
Снимка: БГНЕС

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година.

Това обсъжда ръководството на министерството на образованието и науката със социалните партньори, заяви пред БНТ министър Николай Денков.

До 20 март е възможно да отпадне и масовото тестване в училище, заяви той. Последна дума за това обаче ще има министерството на здравеопазването.

"Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем", допълни Николай Денков.

В момента се търси механизъм за превенция на агресията и насърчаването на социализацията в училище. Пуснати са анонимни анкети до директори и ученици за случаите на агресия, с които те се сблъскват и причините, които са довели до това.

Министърът на образованието подчерта, че за преодоляването на този проблем е нужно и участието на родителите.

Предложението за обединение на висшите училища у нас е провокирало различни реакции у ректорите, каза Денков.

Целта на предложението е, обединявайки се, университетите да излязат по-напред в световните класации и така да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори.

Ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е подкрепил идеята, като дори е изчислил, че ако Алма Матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света, допълни Денков.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на министърът. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

От министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както и въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроект след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година, каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родител съм на три деца и съм възмутена от образователната система в България, под всякаква критика е. Има толкова много проблеми за решаване, които обременяват децата ни и изключително много ги натоварват, че човек да се чуди от къде да започне да ги решава, а нашият министър се чуди как да съсипе традиция от десетилетия. Вие чувате ли се? Правите проблем за броени дни! Датата 15 септември е била и винаги трябва да бъде начало на учебната година в България. Краят на учебната година за големите ученици е била и винаги трябва да бъде 30 юни. Независимо от това между срочната ваканция винаги тря
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като слушам просто Киро какви глупости плещи, май по добре нашите унивеситети да не припарват до топ 300.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо? Защото другаде е така? Другаде, ама северно. В България до средата на септември има туристичести летен сезон, но друго си е да наблъскаме в жегите децата в класните стаи, за да учат никому ненужни факти. Или МОНьо бърка училището с детегледачница? Да не говорим и колко деца идват доста след 15 септември на училище, защото родителите им са сезонни работници.
120
0
 
9
 
! Отговори
aхъ преди 2 години
Този е стара дружка и личен приятел на управляващите. Прелива от празно в пусто, уж прави реформи. Слаб администратор, не е влизал нито минута в час с ученици, представа си няма
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да вземе да се скрие вече. Аман, от неговите глупости. Да вземе да отвори един учебник. Да отиде в една класна стая. И тогава да говори. Само възпитанието ми пречи да му кажа точно какъв е. "Големият реформатор". Всичко цъфна, че чак до малкото време за почивка опря. Кое ни било по-важно евтиното море или образованието?! Детето ми е образовано, но не заради системата на народното образУвание, въпреки него.
118
1
 
0
 
! Отговори
н преди 2 години
До Алко Що Сърбия на каква географска ширина е че почват от 1 септември.
117
0
 
18
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Във Варна цяло лято чакаме да намалеят чужденците към края на август, та най- после и ние да ползваме отпуск поне до 15.09. Против промяна на датата за започване на уч.година съм, хайде моля, да си имаме уважението!!
116
16
 
0
 
! Отговори
Ме преди 2 години
В Европа повечето държави започват училище на 1ви Септември. Каква толкова е драмата нашите да започват на 5-7.
115
1
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
По-добре направо да премахнат ваканциите за учениците и отпуските за учителите.Така де да учат и да се трудят целогодишно нон-стоп.
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По това време всички са на почивка в Халкидики и Анталия. По-добре е от 5-7 октомври или направо ноември. И без това на нищо не ги учат.
113
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не пипайте датата 15 септември! В анкета проведена сред учителите подавляващо мнозинство са против по-ранното започване на учебната година.Вашето правителство се вкопчи в някаква промяна заради самата промяна.А тя е в същност да преместиш от единия крачол в другия.
112
0
 
25
 
! Отговори
Стига простотии! преди 2 години
73% от анкетирани близо 2000 родители са КАТЕГОРИЧНО против тази измислена мярка! Съвземете се вече в МОН! Има толкова наболели проблеми, но започването на учебната година с една седмица по-рано от датата, утвърдила се през последните 100 години, няма да реши нито един от тях!
111
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудят се каква глупост да измислят, всека седмица искат куп отчети и доклади. Създават впечетление че работят, и сега ново двайсе.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пардон учебниците
109
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков връщай учубниците от 1990 год по математика, физика, химия, бълг.език, литература, нищо от тогава не се е применило в тези дисциплини, освен, че един кош неграмотни учебници написаха твоите колеги от СУ, без идея да се имат за уменията на учениците!
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще променят началото на учебната година с 10 дена, за да имало по-дълга зимна ваканция. Това означава ли, че няма да се спрат и ни гласят N-та на брой вълна следващата зима?!
107
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичката Мара втасала... до тази супер-гига-мега съществена "реформа" опряха, да местят учебната година с 1 седмица напред...
106
2
 
25
 
! Отговори
напомням преди 2 години
напомням, че 6 е официален празник... почивен ден, много хора все още се възползват от по-евтини оферти за море в този период, какъв е тоя зор не знам. Абсолютно е безсмислено това - да започне на 5 септември и на 6 - почивка :D И като изместим със седмица началото, кво точно променяме?
105
0
 
17
 
! Отговори
До учител преди 2 години
И като ви дойдат на проверка канцеларските плъхове от РУО, дето 20 г. в час не са влизали, пародията става пълна.
104
20
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Министърът ако се съобрази с болшинството учители, учебната година трябва да започне преди Коледа и да завършва преди Великден. Държавата с най-малко учебни дни, най-много ваканции и най-плачевни резултати.