Възможност за развитие: Ученици в Раковски практикуват в реална работна среда

Проектът цели подобряване на достъпа и повишаване качеството на професионалното образование
Обновена: 30 ное 2022 15:12 | 30 ное 2022 15:12, Йоана Цонева
2

В професионалната гимназия "Петър Парчевич" в град Раковски успешно изпълняват проект по ученически практики, финансиран със средства по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

В училището провеждат практическо обучение в реална работна среда.

Учебното заведение има много добра връзка с различни организации в сферата на образованието и с представители на средния и малкия бизнес в града.

"Теорията е сухата част от нещата, но практиката е тази, която позволява да видят и да пипнат. В производството свикват и с дисциплината, защото като ученици могат да закъснеят, но на работа няма как. Този проект им дава възможност да бъдат дисциплинирани, да научат нещо ново и да се доусъвършенстват", каза Снежана Звискова - преподавател по практика и теория "Производство на кулинарни изделия" пред Bulgaria ON AIR.

Александър е на 16 години, но вече е усетил отговорността да си на работа. Практиката си по икономическа информатика е провел с представител на ръководството на община Раковски.  

"Карахме стаж при г-н Венцислав Чавдаров – зам.-кметът на община Раковски. Чувството беше вълнуващо, защото бях с по-големи хора от мен. Научиха ме на доста неща и вярвам, че това ще ми помогне за моето бъдеще и за работата, която ще искам да работя", сподели той.

Учениците практикуват в малки бизнеси в региона. Възпитаниците на гимназията в Раковски се обучават в реална работна среда. Проектът "Ученически практики" цели подобряване на достъпа и повишаване качеството на професионалното образование, което е съобразно с потребностите на икономиката и промените в пазара на труда.  

Учениците, заети в проекта "Ученически практики", получават стипендия, осигурена оп Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в размер на 372 лева. Програмите са съобразени с нуждите на регионалния и местен пазар на труда.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Соник преди 1 месец
Точно така трябва да се прави. Иначе някъде се къса връзката м/у образование и бизнес.