Всяко шесто дете е тормозено в училище

Проект помага да се решават проблемите
37

Проект за превенция на насилието в училище започна Институтът по социални дейности и практики, като обхваща 8 училища в страната.

"Обхващаме основните зони, където децата са обект на тормоз. Целта е да предизвикаме промяна в социалните норми, така че да намалим насилието в училище. Говорим какво се очаква от момичетата, момчетата, отношенията между тях, които водят до насилие - обсъждаме вредните норми, дали самите те да имат властта да ги променят", обясни изпълнителният директор на института Звездица Ковачева пред Bulgaria ON AIR.

По последни данни всяко шесто дете е било подложено на физически тормоз в училище, 35% са били обидени в клас.

Първата цел на проекта е да провокира учениците да покажат своите емоции.

"Той е включен като превенция в проект "Приятел в училище". Началото на този проект беше много успешно, учениците влязоха в осмите класове, станаха разпознаваеми със своята дейност, техният проект ще бъде включен в училищната практика", добави училищният психолог Дафина Йотова.

По думите ѝ често самите учители забелязват проблемите и ги насочват към училищния психолог, но не всеки ученик е склонен да разговаря с него.

"Има страх, че могат да бъдат етикетирани, казват "аз да не съм луд, че отивам при психолога". Учениците започнаха да идват покрай проекта, за да търсят сами помощ, когато има конфликт. Знаят, че може да бъде решен проблемът не само с агресия, но и с помощ", допълни психологът.

Лора Тафраджийска, която влиза при своите връстници и по-малките ученици в училището си, има пряко наблюдение върху поведението им.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Това, преди 6 месеца
което трябва да се направи е налагане на ефективно наказание на насилниците и родителите им...
24
0
 
4
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 6 месеца
Най щастливия ми ден в живота беше последния учебен ден.Тва да ходиш със страх на училище хип не е работа
23
2
 
14
 
! Отговори
нищо ново преди 6 месеца
Тормозените деца сменят училищата, а учителите си пушат цигарите с агресивните деца пред входа на училището.
22
0
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
Трябва да ги изключват такива дето се правят на бабаитчета и да се обучават от вкъщи понеже пречат не само на тормозените но и развалят дисциплината в училище, а децата ходят на училище за да учат а не да се занимават с комплексите на разни гевезета дето трупат точки на гърба на другите деца.
21
1
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 6 месеца
Важното е какъв си в живота, а ти си обикновен бедняк :)
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За жалост, има стеснителни дечица, които биват тормозени. От малък си бях устатко- не мълча за нищо. Смел много. Що бой ядох. Но не ме беше страх и като израстнахме станахме близки с побойниците ми- обслужват ми новия Мерц и му правят дитейлинг. С усмивка си спомняме миналото. Хванали разни провинциалистки за жени, а аз с моделка. И така си минава животът :) Не, че и аз не съм биел от време на време де.
19
2
 
10
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Психолозите в училищата вече са като секретарки на директора. Ако някое дете е тормозено и се оплаче, точно психолога в училището започва да тормози и манипулира детето, с цел да не се разчуе и да не се компрометира името на "училището", за тях само това е важно, а не децата.
18
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 6 месеца
А всеки асан иска да бъде и6aн:)))
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой никакви проблеми няма да реши, само си говорите..
16
1
 
23
 
! Отговори
През първите 7години преди 6 месеца
От живота на човека сеполагат основите на възпитанието, тогава се оформят и основните черти на характера и поведението му. След това вече се научава що е това закон и какво следва, ако не го спазва. Ако учителят не се намесва, когато пред очите му обиждат или тормозят по друг начин някое дете, това създава представа за безнаказаност на насилника. Затова е нужно даскалът да има по-големи правомощия да наказва, а самият той също да подлежи на санкции, ако се прави, че не забеляз случаи на тормоз.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тормоз в училище винаги е имало, само че преди това не идваха по 6 телевизии да снимат. Не става дума само за "сбутахме се малко" или подигравки отвреме-навреме. Децата в долните класове могат да бъдат много жестоки. На една приятелка детето, което беше с увреждане, беше системно тормозено в училище преди години - удари, обиди, скъсани раници и учебници. Жената се беше видяла в чудо. Сега за такива хора се говори, но тогава - не, а и нямаше към кого да се обърнеш.
14
4
 
11
 
! Отговори
Да се справи самичко преди 6 месеца
с тормоза е един от най-ценните уроци, които едно дете може да получи в училище. Училищен психолог трябва да се намесва само в случаите, при които има тежки форми на тормоз, сериозно заплашващи психичното или физическо здраве на някое от децата. Голяма вина имат учителите, които буквално блеят или просто не желаят да си нарушат спокойствието, макар да виждат, че буквално пред очите им някое дете обижда друго или го малтретира физически. В училището даскалът е закона и трябва да налага санкции!
13
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 6 месеца
А ти си едно смачкано путце. Обяснявали са ти до посиняване и сега си носиш последствията до живот.
12
0
 
13
 
! Отговори
Мнение - 2 преди 6 месеца
Не са малко и децата, които нарочно търсят повод да обидят някого или да се сбият. В тези случаи вината е преди всичко на родителите - те са възпитали агресор. Не е ли редно при първа подобна проява да викат родителите, за да им направят забележка и ако детето им продължи да се държи по този начин, да им налагат тежки глоби?
11
0
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 6 месеца
Асане питай жена ти за инструмента ми бе тpaH3истор
10
6
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Уточнен ли е смисълът на израза "тормозен в училище"? Защото всички знаем, че на абсолютно всяко едно дете му се случва нееднократно да претърпи в училище нещо неприятно за него, което би могло да се определи като тормоз. Но почти всички деца намират начин да се справят с това. Да не говорим пък, че едва ли има дете, което поне веднъж не се е пошегувало с някой съученик така, че другото дете да се обиди.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Правило е, че побойниците са страхливци. Човек, на който се налага да се защитава с юмруци, явно няма интелектуален капацитет да защити някакво мнение, нито пък достатъчно смелост да го отстоява. По принцип тези деца са малтретирани от родителите си и намират отдушник правейки същото с по-слабите от тях. Тези хора са и бъдещите насилници в семейството и обществото.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега НПО-тата искат да смучат пари като доставчици на социални услуги. Да влязат в училищата и да промиват мозъците на учениците с всевъзможни пропаганди.
7
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
И при възрастните има подобни, вие какво очаквате от децата? Лично аз съм чувал гледай я тая колко е грозна, кривокрака, крокодил и какво ли не. А самите те, какви са, но не знам кой е виновният....
6
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Учителите не са там, за да ти възпитават детето. Това е твоя работа. Още при соца тормозеха някои деца с постоянни обиди от сорта дебелак или хилава кррранта, грозотия и темподобни. Работа на родителите е да обясняват всеки ден кое е редно и кое не е. Очилат зубър също е отдавна, като че ли нещо много ги засягаха тези деца, просто някои осъзнаваха, че няма да ги стигнат в живота.