Над 90 хил. младежи духват зад граница да търсят работа

Всеки шести безработен млад човек никога не е работел
16 мар 2012 18:57,
280
Над 90 хил. младежи духват зад граница да търсят работа
На 70% от младежите им забавят заплатите. Снимка: Impact Press Group

Над 90 хиляди млади безработни имат намерение да напуснат България още тази година в търсене на работа зад граница.

Това показва изследването за младежката безработица в България, проведено в периода от 27 януари до 17 февруари 2012 година по инициатива на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Безработицата у нас става все по-високообразована и все по-градска. Нарастването на безработицата сред младите средни специалисти и висшисти е над два пъти в рамките на три години.

Тревожно висок е процентът на продължителната безработица, отчита още проучването. Без работа повече от една година са близо половината (46%) от безработните млади хора, а всеки шести безработен млад човек над 20 години никога не е започвал работа.

Към февруари тази година от агенция "Медиана" регистрират 190 хиляди безработни млади хора на възраст от 15 до 24 години и 330 хиляди безработни във възрастта от 15 до 29 години.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от статистически регистрираната, е един от основните изводи от проучването.

50% от младите хора се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите.

Социолозите отчитат още и появата на генерационна (потомствена) безработица сред младите хора. 
Това са безработни млади хора, които произхождат от семейства на безработни и също вече са родители.

Като причини за създаването на генерационна безработица се посочват бедността, отпадането от образование и съответно невъзможността за реализация на пазара на труда.

Потомствената безработица обхваща около 40 хиляди души или 3,3 процента от младите хора на възраст от 15 до 29 години, сочи изследването.

Темповете на нарастване на младежката безработица в България са едни от най-високите в Европа. Ако тенденцията се запази, може да се очаква, че България ще бъде една от страните на челните пет места в Европа по младежка безработица в рамките на 2012 г., сочи изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
6
 
! Отговори
Vlado преди 12 години
Тук чета коментари свързани с компютри, финанси, маркетинг, мениджмънт, емиграция и още хиляди, хиляди неща. Мен пък лично си ме дърпа към село, не към чужбина. Важното е човек да се чувства добре там където живее, независимо къде е това !
244
3
 
3
 
! Отговори
до 271 преди 12 години
Не зная дали сте "навън",но със сигурност сте с груби пропуски в граматиката на родния си език.Постила и правописа ще ги познаете !
243
2
 
6
 
! Отговори
до 274 преди 12 години
Аз съм зубрила в МГ, имам магистратура по Математика и информатика, и втора такава: Финанси. И не съм се кълчила в дискотеки, и съм навън...и навън работя в най-голямата банка в Северна Америка: Credit Adjudication Officer. И съм ва 37. В България работих като Мениджър в компания, позната предимно в Западна Европа и Северна Америка: САЩ и Канада. Та аз от коя категория съм, че не ми стана ясно. Коментарът ти не върви. Не може така злобно да се изказваш, защото ти не можеш да се докажеш "навън"!
242
2
 
3
 
! Отговори
Триумици преди 12 години
" Като причини за създаването на генерационна безработица се посочват бедността,...." В Китай крадат по-малко , по-богати са , на даровитите от крадливото племе им бият инжекция в специализиран автобус . Или в Китай са много бедни , нямат генерация и българите им правят децата ?
241
9
 
1
 
! Отговори
бг преди 12 години
271 - ще ти кажа, че навън излизат тези, които не могат да се справят тук. Моето семейство никога не е имало икономически мотив да излиза навън - и не сме излязли. Иначе говоря 2 езика, пътувам много, не ми липсва навън. Над 35 съм. Повечето ми съученици опитаха 10-тина години тук, и тези, които не успяха, са навън! Останалите сме тук - компютърни специалисти, адвокати, финансисти, пиари и др. Само че докато вие се кълчехте по дискотеките, ние зубрехме в МГ-то
240
1
 
12
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
до 252Робството не е само ,когато сме под завоевание,а когато не може човек да откликне на потребностите си независимо дали от идеологически,политически или финансови причини.Този,който е зависим финансово е зависим всячески.
239
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съжалявам, че не съм в първа младост и аз да духна по света, защото тука вече не може да се живее. В България трябва да се бориш със зъби и нокти, за да отцелееш примитивно.
238
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САМО ТЪПИТЕ,ПРОСТИТЕ И НЕКАДЪРНИТЕ ОСТАНАХА В БГ,КОИТО СА БЕЗ НИКАКЪВ ШАННС ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ,,НАВЪН,, ТАКА ЧЕ МИЛИ РОДОЛЮПЦИ СЪРБАИТЕ СУПАТА И ТИИИИИХО МИ ПАЗЕТЕ.
237
1
 
18
 
! Отговори
До 269 преди 12 години
Виж сега колега. Незнам живял ли си някога навън, но хич не е лесно в началото! После живееш добре! Трудно е първите 2-3-4 години. После и езика говориш парфе, хората при които си работил са разбрали що за човек си. Aко си кадърен и не те мързи ще успееш! Това, че има дискриминация донякъде съм съгласен. Затова трябва да се докажеш като личност! А хората които са вече по 10 и повече години са добре!Имат си жилища, работят си и си гледат живота!
236
19
 
7
 
! Отговори
КЪМ 265 преди 12 години
ХУБАВО Е !ЗАБЛУЖДАВАШ ХОРАТА ЧЕ СИ ДОБРЕ НАВЪН!КОЙ ТЕ СМЯТА ТАМ ЗА ЧОВЕК,ТАМ СИ ЕДИН РОБ И НИЩО ПОВЕЧЕ,НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА С ОБРАЗОВАНИЕ ЛИ СИ ?*** ЛИ СИ?САМ В ГОЛЯМАТА ДЖУНГЛА,ДАЛИ ИМА 5%КОИТО СА СЕ УСТРОИЛИ ДОЛУ -ГОРЕ,ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА КАТО РОБОТИ!ВЗЕМАЛИ МНОГО ПАРИ ,КОЛКО МНОГО ДА СИ ПЛАТИШ КВАРТИРАТА И ЗА СМЕТКИТЕ!СЪЩАТА ПОМИЯ В ДРУГА ЧИНИЯ!САМО ЧЕ НЕ В БЪЛГАРИЯ АМИ ДА СИ В ЧУЖБИНА И КАТО СЕ ВЪРНЕШ ДА РАЗТЯГАШ ЛОКУМИ!!!!!!!!
235
1
 
7
 
! Отговори
Казах вече преди 12 години
!!! Млади Хора Не се вълнувайте и не се притеснявайте. Оправия Няма. Всички млади поколения, по стара робска 650 годишна традиция са ги излъгли и са ги продавали в чужбина. Няма младо поколение някога да не е било излъгано и пожертвано за чужди интереси. Същият трик, отново и отново с младите се повтаря от 650 години насам. Младоста Възраст Няма и традиционно е забранена в България.
234
2
 
9
 
! Отговори
@@ преди 12 години
АЛООО ,РАБОТОДАТЕЛИТЕ ВИНОВНИ ЧЕ ВЗЕМАЛИ 300 ЛВ.ПРАВИТЕЛСТВОТО ТИ ДАВА 270ЛВ. И ВСИЧКИ ВИЕ ГО ИЗБИРАХТЕ!!!!!!!ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?ДАНЪЦИ ,ОСИГУРОВКИ ИТ.Н.!!!ПОРАЗМЪРДАЙТЕ СИ МОЗЪЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
233
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има и такива които наистина "духат" зад граница!!!!
232
5
 
10
 
! Отговори
chach преди 12 години
ot 11 godini rabotia navan i sam dobre.
231
5
 
4
 
! Отговори
lora palmar преди 12 години
253 TUK TVARDI 4E IZLIZA6TITE DA TARSQT PO DOBAR JIVOT V 4UJBINA SA BEZRODNICI NEE TAKA XORATA JELAQT DA JIVEQT 4OVE6KI DNES NE SLED 200GODINI BQGAT OT TEGLO GLAD MIZERIQ I BOLESTI BEZRODNICI SA UPRAVLA_QVA6TATA 4ERVENA MAFIQ KOQTO SMU4E NARODA KATO XIDRA I USPQ ZA 22G TAKAV GENOCID DA NAPRAVI NA BALGARIQ KAKAVTO NIKOI VRAG NEE USPQL PREZ CQLATA ISTORIQ NA BALGARIQ KOI E PROGONIL 2 MILIONA NAROD OT TUK KOMUNISTITE USPQXA DA SU JIVEQT SAMI NO DA NE ZABRAVQT 4E GOSPOD VIJDA KAKVO NAPRAVIXA NA NARO
230
13
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
да се махат. Да отиват да видят как се работи в чужбина! Искат хляб наготово, ама ще им приседне!
229
1
 
21
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
Трябва да се промени закона и всички придобили правото на пенсия да се пенсионират. Те трябва да си почиват, да гледат внуци, а да оставят младите да работят. Доста работни места ще се освободят и то добре платени.
228
0
 
17
 
! Отговори
Някой каза преди 12 години
Има огромна разлика м/у Държава НаРОД РОДина и Нация. Българска Дъжава има Народ няма, Нация има Българи няма. Това е то, Български хора много Български човеци малко. И Българите деца като евреиски те деца някога, ще се скитат по света немили, недраги без обединена държава родина по краищата на света.
227
16
 
10
 
! Отговори
чр преди 12 години
500 лв чисто стартова заплата в провинцията, пълно спазване на трудовото законодателство, осигурен транспорт и храна, сигурна дългосрочна работа - задържат се по няколко месеца. Предпочитат да работят през лятото в чужбина, да живеят като скотове и да не знаят дали ще имат какво да ядат след 2 месеца. Българинът не ще да си седне на ***, това е, постоянната смяна на работа е модел, работникът мисли само за това какво ще получи, и забравя, че трябва да даде
226
1
 
5
 
! Отговори
бонусарче преди 12 години
не знаем какво правим,правим каквото можем ,като си избирате такива да ви управляват се стига до тука ,глад,мизерия и голи обещания всеки ден ,ако са били умни едно време тия членове на БКП ,нямаше да са пожарникари ,старшинки-папконосци,стругарчета, разни канцеларски плъхове и изведнъж ги избирате да ви управляват ,ми *** сега ,сами си ги избрахте