2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница

Преглед на най-интересните теми от печата на 24 януари
24 яну 2014 07:00,
186
2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница
Снимка: архив, Reuters

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., съобщава "Стандарт". За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Сега" съобщава: "След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят". И двете институции обявиха, че оценката на ЕК е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за  корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела.

За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани  операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

В началото на другата седмица, при второто четене на Изборния кодекс, депутати от София ще внесат допълнение, в което ще се настоява освен пряко избиране на районни кметове, да има пряко избиране на районни съвети в големите градове, съобщи зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и промени в редица закони, каза той. "Темата е свързана и с финансовата децентрализация, с прехвърляне на правомощия на районните съвети, за да може решаването на проблемите на хората да става на най-ниското равнище в кварталите", обясни Паргов. По думите му към момента заради централизирането на администрацията СОС няма поглед и инструментариум за решаване на проблемите с кварталните улици, градинките, чистотата.

Районните кметове в момента са назначаеми, припомня "Дума". "Говорим за връщане на системата на пряко избиране на кметове и на районни съветници с листи", обясни Паргов. Според него, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави, пише "24 часа".

Плановете на правителството за национализация на закъсали и  фалирали частни предприятия добиха още по-конкретни очертания, след като в четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев определи края на февруари като срок за финализиране на сделката за "Химко", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че търси  оценител за "Ремотекс - Раднево", пише "Капитал Daily". Новината за предстоящото одържавяване на торовия завод бе съобщена на форум за реиндустриализацията на българската икономика и само ден след като възраждането на индустрията беше поставено като цел на европейско ниво. Но тълкуването на  сегашното правителство за реиндустриализация значително се разминава с това на бизнеса и пазарната логика. Вместо да създава условия за нови частни стопански субекти, управляващите  харчат милиони за съживяване на фирми, които дори частни собственици не са успели да развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
53
 
! Отговори
Бизнеса-БГ преди 10 години
Ние Бизнеса в БГ повече от 450 лева неможем да ви дадем.Криза е.Иначе ние си живеем супер.Имаме много имоти и супер лъскави коли но за съжаление за вашите заплати нямаме.Нас никой неможе да ни задължи да ви плащаме по големи заплати защото вие сте най евтината работна ръка в Света и Политиците ни заедно с нас винаги сме се гордяли с този факт.Вие трябва да се научите да работите и тогава да искате заплати по 1000 лева които ви обеща лудия Сидеров?Вие да не би да му вярвате че това е възможно?
5
1
 
47
 
! Отговори
ОЗВЕРЯЛА ОТ ГЛАД преди 10 години
те сасипаха дребния бизнес ,тотално сринаха държавата и сега ще ни залъгват, че видите ли много са загрижени. Стават повече от смешни. ВСИЧКО СЕ ВЪРТИ ОТ МУТРИ ВЕЧЕ 25Г И ПРОДЪЛЖАВА. СТОЙТЕ СИ ТАМ,МОЖЕ ДА ВИ ПОДИГРАВАТ, НО ГЛАДНИ НЯМА ДА ХОДИТЕ . БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЪРТИТЕ НА ПУ.КИНДЕН. ВСИЧКО Е РАЗПРЕДЕЛЕНО ВЕЧЕ
4
3
 
55
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
На почти 56 години съм ,от 12 години съм навън.Добър готвач и вече чистачка-професионалист,нека тези емисари да ми предложат целогодишна работа поне за 500 евро и ще се върна.От първата година навън живея с мечтата ,че само тази година и се прибирам ......и така вече 12....а и не му се вижда краят....какво да коментирам?
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея емисари ше ядат едни шутове отзаде...3 години подред се пробвах да се закрепя в Бг...повече няма да си губя времето.със здраве
2
4
 
37
 
! Отговори
Апел преди 10 години
Не им вярвайте/на емисарите/,тази територия е обречена на социалицъм и ***!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хляб в граница може ли да се вади?Още на вратата почва "чакат други" после ,ама малко ще намалим,трябва неплатена ,като не искаш...Ана сиким вече с тая "икономика" напълнените шалвари след дизентерия.Които има нерви да го маимунизират разните му *** мишки и да работи за да дължи и мизерства да!