540 българи са пострадали от трафик на хора през 2013 г.

Сред тях непълнолетните момичета са 38, а малолетните - пет
27 юни 2014 14:39, Олга Каферинова
5
540 българи са пострадали от трафик на хора през 2013 г.
Снимка: Reuters, архив

Общо 540 българи са пострадали от трафик на хора през миналата година, съобщи на пресконференция днес секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Гергана Алексова.

476 от тях са жени, от които 411 са били жертва на сексуална експлоатация, посочи Алексова. Сред тях непълнолетните момичета са 38, а малолетните - пет. Седемнайсет души от мъжки пол са били жертва на трафик заради същата причина, като десет от тях са малолетни. Двама души са били трафикирани, за да им се отнемат органите, съобщиха от комисията.

Българите стават жертви на трафик най-често за Германия, Белгия и Австрия. Гергана Алексова заяви, че тенденцията през миналата година е жертви да стават хора с влошено състояние на психиката. Причината е, че те не могат да бъдат надеждни свидетели в съда и често делата срещу трафикантите им се прекратяват.

106 човека са били осъдени у нас през миналата година, посочи Алексова. На други 100 присъдата им е влязла в сила. Алексова добави, че сред приоритетите на комисията е създаването на специален фонд за жертвите на трафик, който да се финансира изцяло от отнетото имущество на осъдените трафиканти. Планира се и изработването на нов закон за трафика на хора, пише БТА.

Тази година ще се състои и Академия за доброволци, в Банкя от 1 до 4 юли. Очаква се да бъдат обучени над 70 младежи за това как да работят с жертвите на трафик и как да се предпазват, каза Алексова. Те са основно от последните класове на средното им образование, като се очаква работата с тях да продължи и докато следват висшето си образование, добави секретарят на комисията. Те ще работят със свои връстници сред най-рисковите групи.

Гергана Алексова отчете като голям успех на комисията през миналата година операция "Хасково", в която са участвали ДАНС и службите на Австрия. В Австрия са били обвинени 34 човека, като 11 от тях са били осъдени ефективно. Най-голямата произнесена присъда е била осем години затвор, посочи Алексова.


5
Още по темата: ГерманияТрафик на хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Тратата преди 6 години
Разбира се Германия, Белгия и Австрия нямат общо. Те само се снабдяват с роби.
4
0
 
11
 
! Отговори
Лала преди 6 години
Господ да пази от секс трафиканти или трафиканти на органи!!!Защо не им дават доживотни присъди не ми е ястно!Смърт за тях!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
свещеник преди 6 години
Мили ми другари, защо сега се сетихте, че хората си искат парите от банките. Вие не помните ли 1997 г. когато вашите ментори от БСП.ДС обраха спестяванията на хората. От тогава до сега плюете по всички партии и казвате, че БСП-ДС са най добрите. Според мен сега трябва опашките да са на Позитано 20 , защото само там раздават пари. Айде чао *** и бог да ви прости
2
1
 
5
 
! Отговори
журналист преди 6 години
Чао българоубийци и коминтерновски предатели от от този сайт . Нямате никакви проблеми да триете и да плюете по всичко, което не обича БСП-ДПС-ДС, но няма полза. Този сайт вече се чете само от чугунените глави на БКП-БСП-ДС.
1
0
 
5
 
! Отговори
мвр преди 6 години
МВР ???