БСП гневни на екоминистъра, искат й оставката

Борисов не направил нищо, за да не допусне повтаряне на наводненията
Обновена: 3 фев 2015 15:11 | 3 фев 2015 15:09, Камелия Цветанова
57
БСП гневни на екоминистъра, искат й оставката
Лидерът на левицата Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

БСП поиска оставката на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с мотива, че е крайно неприемлива позицията й, че ще продължим да ставаме свидетели на екстремни природни явления и трябва да се адаптираме към тях. Левицата обвини и премиера Бойко Борисов, че не е правил нищо, за да не се допусне повтаряне на кризисната ситуация от миналата година.

Въпросът за внасянето на вот на недоверие обаче не е обсъждан, увери лидерът на БСП Михаил Миков, защото според него сега е по-важно да се помага на пострадалите.

Още по темата
Според Корнелия Нинова от ръководството на левицата на фона на наводнените къщи и починали хора изказването на министъра е изключително арогантно.

Тя призова Василева да отиде в Мизия и да обясни на хората поради кои точно климатични промени ловяха шарани през миналата година една седмица по дворовете си.

„Оставката на Василева е най-малкото, което трябва да се очаква, но отговорността я носи премиерът, защото поне шест министерства имат отношение към този въпрос“, коментира Нинова.

Според нея Борисов трябва да отговори на въпроса защо, когато левицата сигнализира, че има 66 опасни язовира, които до края на миналата година трябваше да се съборят, както и над 120 язовира с неизвестни собственици, нищо не е направено въпреки обещанията да се решат проблемите.

Нинова цитира част от стенограма от правителствено заседание, по време на което той дава разпореждания да се събарят опасните водоеми и тези с неясни собственици, както и да му бъде предадед доклад за свършеното до декември 2014 г.

„Нищо обаче не е свършено. Това беше пиар акция, акция за реклама, за помпане на мускули, без зад нея да стои реално и едно действие“, коментира тя.

Левицата обвини ГЕРБ, че отхвърля предложения на БСП за законови промени, които целят да не се допускат повече наводнения само защото са внесени от опозицията.

Като пример Нинова посочи неприетите изменения в Закона за горите, с които трябваше да се ограничи безконтролната сеч, която е един от основните причини за наводненията през последните години.

Депутатите от ГЕРБ обаче са отхвърлили промените само по политически причини и това показва управление на инат на гърба на страдащите хора, смята тя.

Според нея другите основни фактори за наводненията са непочистените речни корита, за което пък мнозинството е отказало да отпусне пари, както и неясната собственост на язовирите, които придължават да са с този статут въпреки подадените сигнали и направените констатации.

От БСП подкрепиха становището на работещите в системата на „Български пощи“, че се готви „скрита приватизация“ на дружеството и подаряване на печелившите части от него на инвеститори.

„Очевидно това правителството продължава политиката на ГЕРБ от предишния мандат. Първо беше БДЖ, сега и по отношение на пощите водената политика цели да намали приходи, за да може този сектор да се отвори към частния бизнес“, заяви Миков.

Според него това обаче не е в интерес на хората, особено в малките населени места, и би трябвало държавата да се грижи за пощите като дружество от нейната система.

Относно критиките на лидера на АБВ Георги Първанов към БСП, според когото партията се е върнала в нейния „сектантски“ период, Миков коментира, че за социалистите е по-важно каква оценка дават гражданите на тяхната политика. „АБВ вегетира, използвайки принципите на политическото бракониерство по отношение на БСП“, обвини пък той от своя страна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа Борисов да си подава оставката.Миналата година БСП пуснаха и шарани,а сега само кал...
43
0
 
6
 
! Отговори
хх преди 9 години
Тя призова Василева да отиде в Мизия и да обясни на хората поради кои точно климатични промени ловяха шарани през миналата година една седмица по дворовете си.НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ НА КУРАНЕЛИЯ ДЪРЖАНКАТА НА СВИНАРЯ ГЕРГОВ, ЧЕ ТОЧНО ТОГАВА НА ВЛАСТ БЕШЕ ТЯХНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
42
7
 
7
 
! Отговори
иван преди 9 години
колкото по скоро лицето Борисов изчезне от българската политика толкова по бързо развитието на икономиката ни и стандарта на живот на народа ще се увеличат.Ако тиквата продължи да е в политиката под каквато и да е форма даже и като президент гаранция че страната ни ще става все по зле.Докато е той ще създава хаос,неразбирателство и мизерия.Избора си е наш и не бива да се сърдим на друг.
41
5
 
13
 
! Отговори
Monster cocky преди 9 години
Къде бе мамини сладки червени твари долни, изчядия... Каква оставка искате бе изчадия...Вие сте знаели думата Оставка бе изчадия. Скрийте се някъде изчядия червени и повече никога не се показвайте.
40
5
 
14
 
! Отговори
акуд преди 9 години
хихи бсп и дпс АД пак започнаха спропагандата а самите язовири се стопанисват от хора близки до дпс и бсп АД
39
2
 
7
 
! Отговори
asd преди 9 години
Kakvo napravi ti kogato bqhte na vlast i cqlata darjava beshe navodnena. Maika ti da e*a naglec mrusen. Gospod gleda i ne zabravq, pomni tova piandurska komunisti4eska svinq.
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миков ти им казваш истината и ги плюеш, а те си мислят ,че дъжд вали и се радват
37
2
 
8
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Всичко в БГ-то е идеално,не се карайте!Днес преживяхме,кой ти мисли за утре и за какво?
36
8
 
8
 
! Отговори
111 преди 9 години
До наздраве Браво щом си вярваш. Много повече е направено от други, но те не са постоянно по медиите и не режат лентички. Доста се работеше и по магистралите, но другарите от герб казват, че са ги построили. И за арена "Армеец" други бяха осигурили парите, проектирането и голямата част от строителството. Тогава ББ рева само, че е намалил с 10 мил. стойноста на строежа, но после "присвои" всичко и се изкара, че той е построил. 500 мил. осигуриха през 2004 г. за инвестици из страната, а нищо.
35
10
 
5
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Аз съм против социализма като идея, но при условие че така или иначе има хора които предпочитат подобни идеологии, засега предпочитам АБВто. Там изглеждат по-зрели.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аь фе да бе, премиера можеше поне да покани шамани, да направат нещо!
33
5
 
8
 
! Отговори
eeha преди 9 години
Миков (подпийнал): Вие мене уважавате ли ме?
32
6
 
7
 
! Отговори
abe преди 9 години
кво ни занимавате? войната започна.В момента на летището американския посланик с целия персонал потегля за Америка.всички са като пигвини и не знаят, дали няма някъде по-пътя руски изтребители да ги пресрещнат. така както се опитаха да ударят самолета на путия. вместо това свалиха подобен самолет, но с 200 човека. всички са на ония свят сега. и понеже са нагли, овиниха путин.
31
12
 
17
 
! Отговори
наздраве преди 9 години
Единствената партия която направи нещо полезно за народа последните 70 години е ГЕРБ. Отпуши се София /с метрото/ построи се магистрала, детски градини и т.н. комунистите са със синини ама по гърдите. БСП пуща слухове с уронващи престижа на България и очевидно работи срещу България.
30
2
 
16
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Интересно, като минат в опозиция как стават толкова късопаметни. Но всички ние помним миналата година с трагедиите и наводненията. Защо тогава не направиха "нещо"?
29
13
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Герб са по създаването на хаос, напрежение, лъжите и манипулациите. Там са истинските комунисти-ББ,Цв.Цв.,Ц.Ц.,МС,ИМ и много други знайни и незнайни ченгета и военни, все хора "допринесли" за омразата и разделението в обществото. Не може да не ходиш 1 г. на работа, да БОЙКОтираш институциите и да искаш резултати. И на власт и в опозиция винаги да се оправдаваш и обвиняваш другите. Това го могат само другарите от Герб, истинските демагози и вредители на развитието на страната ни. Наглеци.
28
0
 
16
 
! Отговори
реалист преди 9 години
НАказани трябва да има и то назад във времето, такова безхаберие никога не било. изсякоха горите, оставиха язовирите на самотек, крадат пясък от дигите, коритата пълни с ***, сега се издави половин България, и тези хора не могат да се възстановят с години.....
27
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП СВЕТОВЕН РЕКОРДЬОР ПО ФAЛИТИ НA ДЪРЖAВИ !!!
26
2
 
13
 
! Отговори
... преди 9 години
По добре мълчи .... може и те да не са направили нещо ... Като се имате за по-умни защо не направехте вие нещо...все някой ви виновен.За санирането казвате че купуват гласове,защо ВИЕ не го направехте.Фурмаджиийски лопати ,вие дадохте сиг.50% може и повече от язовирите на ДПС ....
25
9
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 9 години
Наводненията и свлачищата са причинени от масовата сеч на горите.Горите се секат от герберасти и депесари. Те са си поделили България и не спират сечта дори през зимата.Министър, който не взима никакви мерки това безобразие да спре, трябва веднага да бъде сменен !